Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ерик Петров: Здрави ли сме, ще танцуваме българския красив, роден фолклор.

Фолклорна студия "Северняци" навършва 8 години

Снимка: ФС Северняци



Фолклорна студия "Северняци" от Видин днес отбелязва 8 години от своето създаване. Формацията е създадена през 2012 г. с цел търсене, съхраняване и популяризиране на българския фолклор като танци, песни, музика и обичаи, каза за радио Видин художественият ръководител Ерик Петров:

"Всичко започна преди 8 години, когато група ентусиасти, бивши танцьори, се събрахме и решихме, че ще направим нещо свое, нещо различно от това, което се прави. Така се роди Студията. Впоследствие направихме Детската фолклорна студия "Севернячета", малко по-късно и Работилница за хора "Северняци. Така вече 8 години действаме.

За Ерик Петров изминалите години не са били лесни, но е убеден, че всичко красиво, се постига с много труд:

"Няма лесно, нищо хубаво не се постига с много труд. Има и много трудности, неприятности и препятствия, които се забравят, когато сме заедно. Наистина, почти цялото ми време е ангажирано с танците, защото това са няколко групи, но мотивацията ми е сериозна- много е приятно да танцуваш български народни танци, български народни хора. Това, че съхраняваме, популяризираме и разпространяваме българския фолклор, също е мотивация, но е много хубаво,  когато отстрани видиш колко много деца, колко много възрастни хора танцуват, а ти си ги научил да правят това. Вярвайте ми- много е приятно, изпълва те със щастие и ентусиаезъм занапред."

От създаването си всички формации на Фолклорна студия "Северняци" са носители на много награди от различни участия.

"Търсени сме навсякъде- и в чужбина,  и у нас. За съжаление не можем да приемем всички покани по ред причини, включително и финансови.  Търсят ни за участия във фестивали,  по събори, участваме в конкурси...Мисля, че изпълняваме по-голяма част от желанията на тези, които ни канят."

В програмата на Фолклорна студия "Северняци" са включени  танци от Северозападна България, както и танци от другите фолклорни области на страната. Заради въведеното извънредно положение бе отложен и годишния концерт на студията. При добро стечение на обстоятелствата, концертът ще е на 29 април. 

На себе си, на танцуващите с него над 100 души и на многобройните фенове, Ерик Петров пожела: "Нека сме здрави! Здрави ли сме, ще танцуваме. Ще танцуваме българския красив, роден фолклор."


Вижте още
ДГ

Снимката на 26 май 2020 година

Да не се отварят детските градини, в които персоналът не е изследван за COVID-19 , за това призова областният управител на Видин Момчил Станков. На брифинг днес той съобщи, че персоналът на 6 от детските градини в община Видин е отказал да бъде изследван. Детските градини трябва да започнат работа на 1 юни, дотогава ще бъдат извършени тестовете на..

публикувано на 26.05.20 в 18:10

Във Видин задържаха мъж за блудство с малолетно момиче

По искане на Районна прокуратура – Видин е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за мъж, блудствал с малолетно момиче. Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление чл. 149, ал. 1 от НК. В качеството на обвиняем е привлечен криминално..

публикувано на 26.05.20 в 17:02

Д-р Венцислав Владински: За първи път излекуваните са повече от активните случаи

За последните няколко дни в област Видин има 22-ма излекувани от коронавирус, като по този начин общият брой на излекуваните е достигнал 84. Добрата новина съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински: "Това са лица, които са били положителни на коронавирус и след съответното необходимо лечение, макар и в домашна..

публикувано на 26.05.20 в 17:01

Служители на видински детски градини отказват тестове за COVID-19

Само в три детски градини в община Видин персоналът се е  съгласил да бъде тестван за COVID-19. Областният управител призова детските градини, в които не бъдат извършени тестове, да останат затворени.  Те трябваше да заработят на първи юни. До тогава по решение на  областния оперативен щаб за COVID-19 трябваше да се тестват всички от..

публикувано на 26.05.20 в 17:00

Пуснаха лин в язовир "Огоста"

Зарибяването на водоема с лин направиха от Сдружение Ловно рибарско дружество "Огоста" и риболовно дружество "Наслука" . 300 кг лин бяха пуснати във водите на монтанския водоем, в района на полуостров "Расника". 1700 лева са платени на местно рибно стопанство, за да осигури зарибителния материал. Средствата са от отчислението на платените риболовни..

публикувано на 26.05.20 в 16:58

Трима на съд за държане на голямо количество наркотици

Окръжна прокуратура – Видин предава на съд трима обвиняеми за държане на наркотици. Обвинителният акт на прокуратурата за о бвиняемите Б. Б. /на 57 години/, П.Ц. /на 53 години/ и С.И./на 57 години/,  е за извършено от тях престъпление - незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение в особено големи размери. Тримата мъже са били..

публикувано на 26.05.20 в 16:20

Детските градини в община Мездра отварят врати от 1 юни

От 1 юни /понеделник/ се възстановяват посещенията на деца в детските градини на територията на община Мездра. Това разпореди със заповед кметът Иван Аспарухов. Преди децата да тръгнат отново на градина, родителите са длъжни да подпишат декларация по образец, с която да декларират, че са запознати и ще спазват новите правила за работа на детското..

публикувано на 26.05.20 в 16:02