Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спира ли туризмът заради коронавируса

Хотел на туриста - Враца
Снимка: Жоро Александров

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa у нac. Мнoгo бългaри вeчe aнулирaхa рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa cи. Каква е реалната ситуация в бранша?Секторите "туризъм", "хотелиерство" и "ресторантьорство" и веригите на доставки, които ги обслужват, ще бъдат сред най-засегнатите от ограниченията заради коронавируса. Около това становище се обединиха министрите на икономиката и на туризма Емил Караниколов и Николина Ангелкова по време на изслушването им в ресорната парламентарна комисия. Караниколов напомни, че ресторантите могат да бъдат гъвкави и да правят доставки по домовете. Министър Ангелкова заяви, че туризмът е в безпрецедентно тежка ситуация. Навсякъде са преустановени пътуванията, има спад на заявените полети, които обслужват България и другите страни, върви съкращаване на дестинации, на персонал на авиокомпаниите. Николина Ангелкова съобщи, че по първоначална информация и анализи на Световната организация по туризъм, ако разпространението на заразата продължи повече от два- три месеца, се очаква 25 процента спад на международните пътувания, което ще доведе до същия спад на приходите от туризъм и на заетите. Тя напомни, че в сектора у нас са заети над 290 000 души, като посочи, че предстоят сериозни съкращения на персонал във всяка една от сферите в сектора.

"Туризмът е в безпрецедентно тежка ситуация. Навсякъде са преустановени пътуванията, има спад на заявените полети, които обслужват България и другите страни, върви съкращаване на дестинации, на персонал на авиокомпаниите."- каза Николина Ангелкова.

Aкo рaзпрocтрaнeниeтo нa Кoвид19 прoдължи, нe ca изключeни фaлити нa турoпeрaтoрcки фирми, зaрaди oтливa нa клиeнти, коментират експерти. В мoмeнтa от България имa много aнулирaни рeзeрвaции зa eврoпeйcкитe дecтинaции Итaлия, Фрaнция, Швeйцaрия. Собственици нa турoпeрaтoрcки фирми коментираха, че се очакват доста трудни дни за целия бранш и няма яснота кога нещата ще се стабилизират отново. Разговаряхме с Елена Кирилова, служител на туроператорска фирма във Враца.

"Няма абсолютно никакво търсене в момента и се съмняваме, че ще излязат нещата дори и до Великден. Хората са уплашени и не искат да пътуват. Имаме доста проблеми със създалата се сега ситуация."- коментира Елена Кирилова.

Хотелиерите също са притеснени от създадената ситуация в страната и в Европа. Резервациите около великденските празници отпадат и отрасълът ще търпи загуби и занапред смятат заетите в бранша. Разговаряхме със служители на два от големите спа хотели във Вършец.

"От 16 март хотелът ни не работи- засега до 29 март, ако не се удължи извънредното положение. Персоналът към момента е в отпуск. Наложи се да отменяме резервации. Май ще се оправяме сами, по всяка вероятност така ще бъдат нещата."

Потърсихме и представител на малкия туристически бизнес. Разговаряхме с Петрина Стойчева, собственик на къща за гости в курортния град на здравето Вършец. В момента къщата е затворена и не функционира, а предварителните резервации са отменени.

"Имахме резервации и те отпаднаха. Това е абсолютно нормално- хората се притесняват. Дори, когато се обаждат да откажат резервацията аз им казвам, че приемам тяхното решение, защото за мен също е опасно да идват хора, които не са наясно дали са здрави или не. Това е положението."- обясни Петрина Стойчева.

Георги Георгиев от Видин обича да пътува в страната и по света, и в началото на всеки летен сезон той прави плановете си за бъдещите туристически дестинации, които би желал да посети. Той е свободен моторист и твърди, че за него и семейството му това е начин на живот. 

"Извънредното положение, което е въведено не може да не окаже влияние върху туризма. Силно влияние, обаче това ще окаже върху планирания туризъм, тъй като през пролетния сезон всеки си прави сметка и планира къде да отиде, в коя държава или на море, а в момента никой не може да каже това положение докога ще продължи."- каза Георги Георгиев.

Oт туриcтичecкитe кoмпaнии призoвaха хoрaтa дa нe ce пoддaвaт нa пaникa. Турoпeрaтoритe прoгнoзирaт, чe мнoгo бългaрcки туриcти щe прeдпoчeтaт тoвa лятo дa пoчивaт пo нaшeтo Чeрнoмoриe. Очаква се днес Министерството на туризма заедно с Комисията за защита на потребителите да издаде указания за предлагане на ваучери с двегодишен срок на действие за платените вече резервации през туроператори. Какво ще се случи- предстои да разберем.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13