Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци на помощ на възрастни срещу коронавируса

Снимка: Община Видин

Общини и доброволци в Северозапада помагат на възрастни, болни или пък на хора, които са принудително у дома си, заради карантина, ако нямат близики, които да се погрижат.


Служители на общинската администрация във Видин и доброволци осигуряват хранителни продукти или пък лекарства за хора, които са в затруднено положение и няма на кого да разчитат.


"Обявихме телефон, на който самотноживеещи възрастни хора, които имат  нужда от помощ, могат да да заявят доставка на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства. Тези доставки се  правят от наши служители, на Община Видин и доброволци. Заявките, които се правят до 12 часа ще бъдат извършвани следобед и доставяни на място. Тези, които се правят следобед ще бъдат изпълнявани също на място. При предаването на продуктите служителите ще представят касов бон. Мога да кажа също, че Домашният социален патронаж продължава да работи, както и Детска млечна кухня"- каза заместник- кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.  


Заявки нуждаещите се могат да подават на тел. 0879 949 120 от 8.30 ч. до 17.00 ч. Всички социални услуги на Общината продължават да се изпълняват.


Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин също е на разположение на хората, които са в нужда.


"Екипът на фондацията е на работното си място и е винаги на разположение на нашите потребители. Те могат да се обаждат по всяко време на служебните телефони от 8.30 до 17 часа в работния ден. Услугите, които предлагаме са свързани както с дистанционна работа, така и с работа директно с потребителите. Изработваме предпазни маски, които нашите потребители могат да получат, също така предлагаме комплект с арт-материали, които да вземат и да работят у дома, ако имат желание. Оказваме им подкрепа по телефона, даваме им указания какво могат да правят в домашни условия. Кинезитерапевтът и рехабилитаторът също могат да говорят с тях  и да дават насоки за това какви упражнения могат да правят вкъщи. Психоложките Катя и Илияна също могат да говорят с тях по телефона и да водят психологически консултации. Това, което правим като информационна дейност, е да качваме постоянно на нашия сайт и фейсбук страницата ни актуална информация за случващото се в страната"- каза организаторът "Социални дейности" в ЦСРИ Юлита Петрова.


След въвеждането на извънредно положение в страната от Гражданско обединение "Единни за промяна" във Видин предложиха помощ.


"Не за първи път проявяваме такива доброволчески инициативи. Решихме да помогнем на крайно нуждаещите се и на хората, които няма от къде да получат друга подкрепа. Как го направихме? Пуснахме в нашия сайт нашето решение. Обявихме си телефоните. Казахме какво да направят хората, които се нуждаят от продукти от първа необходимост, лекарства. До вчера ни потърсиха двама човека само. Една възрастна жена, която живее със съпруга си, инвалид. Само тя се грижи за дома. Децата ѝ са в София. Няма кой да ѝ помогне. Напазарувахме ѝ. Ходихме до личния ѝ лекар, взехме рецепта за лекарства, минахме през аптеката. Днес отново ни потърси жената за други продукти от първа необходимост. Отново ѝ протегнахме ръка…Предполагам, че хората все още не се страхуват или информацията не може да стигне до всички в социалните мрежи"- разказа Елена Петрова от Гражданско обединение "Единни за промяна".  Призивът ѝ към възрастните, които са със заболявания, е да останат у дома си  и да потърсят помощ от общините, които предлагат такава,  или пък от доброволците.


Българското национално радио започва информационна кампания, която има за цел да подкрепи емоционално хората в условията на извънредното положение и да ги насърчи да спазват правилата, които налага епидемиологичната ситуация в страната. 


Кампанията е под надслов „За да се прегърнем утре“ и се осъществява в партньорство с Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).


Кампанията стартира на 18 март и всеки може да се включи. Ние от Радио Видин също го направим.


За самотните възрастни хора, децата, намиращите се в изолация по различни причини, за хората в Банско и за уязвимите групи в цялата страна Вашите думи на подкрепа могат да бъдат полезни. Обяснете на младите и на възрастните, на непримиримите и на недисциплинираните колко е важно да спазваме правилата, да избягваме контакти и да не предприемаме необмислени действия.


Отправяме покана към всички да се включат. Това може да стане като поставите знака на кампанията, на профилната си снимка в социалната мрежа. Можете да го изтеглите от: http://bit.ly/38VuE5a

Можете също да запишете видео със свое лично обръщение, в което да насърчите хората около вас и да ги подкрепите в спазването на въведените мерки  за противодействие на разпространението на COVID-19;

Ще помогнете и ако разпространите публикуваните видео материали сред своите приятели в социалните мрежи.

Видео материалите трябва да бъдат с продължителност до 45 секунди. Могат да са записани с мобилен телефон. Изпращайте ги на електронен адрес: utre@bnr.bg и те ще бъдат публикувани в социалната мрежа в профила на БНР https://www.facebook.com/bnradio/

Те ще бъдат публикувани в социалната мрежа в профила на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00