Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

Снимка: ПП ГЕРБ

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за осигуряване на необходимите медицински и предпазни изделия за евентуално влошаване на обстановката.

Справя ли се правителството с мерките срещу коронавируса? Ето какво каза за Радио ВИДИН депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев:

"Ако погледнем отстрани нещата, ако погледнем това, което се случва около нас, се вижда, че броят на заоболелите в България е нищожна част от това, което се случва в страните, които не предприеха достатъчно агресивни и превантивни мерки. Ние започнахме да действаме предварително, давайки си ясна сметка, че когато плъзне заразата, експонентата на развитието на болестта трудно би била овладяна. Тогава, когато мощни държави, като Италия, Франция, Германия, показват едно много бързо развитие на болните и починалите, ние в България продължаваме да сме в хоризонталната права на развитие на болестта, защото предприехме мерките, които един изключителен щаб, ръководен от ген. Мутафчийски, предложи, а правителството имаше достатъчна мъдрост да ги приеме и да ги наложи. Така че това беше най-добрият и най-правилният подход. Може би има някакви изключения, но ние, за Видин говоря, сме на една от невралгичните точки на Балканите, а и при нас ситуацията е доста добра, независимо от случаите на отклонения, неподчинение и пр."

Какво ни очаква след епидемията?

"Няма как да не се очакват отклонения от възходящата икономическа линия, в която вървим през последните години. Светът се променя. Нашата икономика е силно зависима от износа основно за ЕС, и това е добре, и ще има отклонения. По-важното е, че ще има тотално преразпределение на света, след като отшуми вирусът. Ще се преместят не само икономическите, но и политическите центрове на влияние. Ще изпъкнат други държави и аз директно визирам Китай. Най-хубавото ще бъде, че много от нас в момента си задават екзистенциални въпроси- какво се случва, къде сме, кои сме, защо сме. Така че нека да бъдем заедно, сега е моментът да се покажем кои сме, да се осъзнаем и да видим закъде бързаме, накъде сме се засилили.", каза народният представител от Видин и призова:

"Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани. За спасението на нацията много от нещата, които ни се струваха неотменима даденост, като свобода на придвижване, свобода на говорене, свобода на изразяване, за да оцелеем физически, ще бъдат временно ограничени. Нека не предизвикваме държавата, държавните институции, да доказват, че могат в интерес на всички да ограничават правата на личността. Моля хората да бъдат съвестни, да разберат, че при нас проблема го няма, защото го потиснахме в самото му начало. Да разберат, че това е за доброто на всички и че мерките за изолация само спомагат да останем повече живи българи в края на тази криза. Че ще оцелее светът, ще оцелее, важното е какви ще бъдат щетите. България, българското ръководство в лицето на ген. Мутафчийски и ген. Борисов, налага всички мерки, за да оцелеем повече хора след тази криза и да продължим да се развиваме заедно. А иначе моята прогноза е, че ще се върнем назад икономически поради простата причина, че доста неща в момента не работят, доста продукция не се реализира, но по-важното е да оцелеем. Ще се преборим отново и ще продължим заедно напред."

Повече по темата тук, тук и в прикачения звуков файл.

Вижте още

Ще ни донесе ли по- добър живот влизането в еврозоната

Една от най- разпространените концепции за щастие през последните години е свързана с общата европейска валута. Управляващите ни убеждаваха, че приемането на еврото като парична единица у нас е повече от задължително и така ще решим всичките си проблеми, ще напуснем най-после печалното последно място по доходи в ЕС, ще привлечем всевъзможни..

публикувано на 15.07.20 в 11:31

Недоволството срещу властта или задоволство от управляващите

Политическото лято стана горещо със словесните престрелки между политиците. Отговорът на електората е в протести с викове "оставка" срещу управляващите или митинги в тяхна подкрепа. Три поредни вечери на площад "Бдинци" във Видин се събираха недоволни от управлението на държавата. Шествие от над сто души потегли снощи от..

публикувано на 14.07.20 в 16:10

Ощетени ли са хората, които ще получат втора пенсия

Първите жени, които ще се пенсионират през 2021 година, ще навършат изискуемата възраст през август. П редвид изискването на възраст за пенсиониране, първите които ще навършат необходимата възраст, родени след януари 1960 година, от септември 2021 година пенсионните дружества ще започнат да им изплащат първите пенсии. Разчетите показват, че това ще..

публикувано на 13.07.20 в 13:53

Единствената на Балканите църква със зидан иконостас се намира в мездренското село Царевец

Село Царевец се намира само на няколко километра от Мездра и на 23 от Враца. Тук може да се види не само една от най-старите църкви на Балканите, но и скални ниши, изрисувани преди векове с рисунки на елени, сърни, коне и птици. В близост се намира и кариерата, от която се добива прочутия врачански камък... Селото е известно не само с красивата си..

публикувано на 10.07.20 в 19:22

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.  Нещата са динамични и след като преди дни..

публикувано на 09.07.20 в 15:00

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00