Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

Снимка: ПП ГЕРБ

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за осигуряване на необходимите медицински и предпазни изделия за евентуално влошаване на обстановката.

Справя ли се правителството с мерките срещу коронавируса? Ето какво каза за Радио ВИДИН депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев:

"Ако погледнем отстрани нещата, ако погледнем това, което се случва около нас, се вижда, че броят на заоболелите в България е нищожна част от това, което се случва в страните, които не предприеха достатъчно агресивни и превантивни мерки. Ние започнахме да действаме предварително, давайки си ясна сметка, че когато плъзне заразата, експонентата на развитието на болестта трудно би била овладяна. Тогава, когато мощни държави, като Италия, Франция, Германия, показват едно много бързо развитие на болните и починалите, ние в България продължаваме да сме в хоризонталната права на развитие на болестта, защото предприехме мерките, които един изключителен щаб, ръководен от ген. Мутафчийски, предложи, а правителството имаше достатъчна мъдрост да ги приеме и да ги наложи. Така че това беше най-добрият и най-правилният подход. Може би има някакви изключения, но ние, за Видин говоря, сме на една от невралгичните точки на Балканите, а и при нас ситуацията е доста добра, независимо от случаите на отклонения, неподчинение и пр."

Какво ни очаква след епидемията?

"Няма как да не се очакват отклонения от възходящата икономическа линия, в която вървим през последните години. Светът се променя. Нашата икономика е силно зависима от износа основно за ЕС, и това е добре, и ще има отклонения. По-важното е, че ще има тотално преразпределение на света, след като отшуми вирусът. Ще се преместят не само икономическите, но и политическите центрове на влияние. Ще изпъкнат други държави и аз директно визирам Китай. Най-хубавото ще бъде, че много от нас в момента си задават екзистенциални въпроси- какво се случва, къде сме, кои сме, защо сме. Така че нека да бъдем заедно, сега е моментът да се покажем кои сме, да се осъзнаем и да видим закъде бързаме, накъде сме се засилили.", каза народният представител от Видин и призова:

"Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани. За спасението на нацията много от нещата, които ни се струваха неотменима даденост, като свобода на придвижване, свобода на говорене, свобода на изразяване, за да оцелеем физически, ще бъдат временно ограничени. Нека не предизвикваме държавата, държавните институции, да доказват, че могат в интерес на всички да ограничават правата на личността. Моля хората да бъдат съвестни, да разберат, че при нас проблема го няма, защото го потиснахме в самото му начало. Да разберат, че това е за доброто на всички и че мерките за изолация само спомагат да останем повече живи българи в края на тази криза. Че ще оцелее светът, ще оцелее, важното е какви ще бъдат щетите. България, българското ръководство в лицето на ген. Мутафчийски и ген. Борисов, налага всички мерки, за да оцелеем повече хора след тази криза и да продължим да се развиваме заедно. А иначе моята прогноза е, че ще се върнем назад икономически поради простата причина, че доста неща в момента не работят, доста продукция не се реализира, но по-важното е да оцелеем. Ще се преборим отново и ще продължим заедно напред."

Повече по темата тук, тук и в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00