Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Снимка: Радио ВИДИН

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията- народният представител от "БСП за България" Цветан Топчиев:

"Въведе се извънреден режим на работа в България. Беше необходимо това, защото, за да се преодолее това заболяване при положение, че няма ваксина, няма адекватно лечение, трябва да се въведат такива ограничителни мерки. Още е рано да се каже доколко се справяме, тъй като сме още в начална фаза. Някои от мерките обаче са половинчати. Например, затварят се големите градове, но другите населени места не са затворени. Или ще се въведе ограничаване навсякъде, или- не. Половинчатите мерки не вършат работа... Държавата трябва да гарантира, че от прилагането на тези мерки хората няма да бъдат ощетени след това. Всичко друго са празни приказки. Имаме и опасения, че са възможни злоупотреби от страна на властта. И в Закона за извънредното положение, който приехме, се прокраднаха едни текстове, които нямат нищо общо с извънредното положение в страната. Ние следим да няма злоупотреби, но винаги ни се натяква, че не сме консенсусни, според премиера президентът е виновен и БСП. Президентът много мотивирано си изложи аргументите, посочи с кои текстове не е съгласен, Народното събрание прие ветото, а премиерът час и половина говори, даже някои от изказванията му са по-комунистически от на БСП- работодателите да си продадат колите, за да осигурят заплати на работниците и т.н. Извинявайте, но не работодателите са въвели тези ограничителни мерки, а държавата ги задължава и държавата трябва да бъде гарант, че нито работници, нито работодатели ще бъдат ощетени. Разбира се, не в пълен обем, но поне 60% държавата трябва да гарантира."

Какво следва след епидемията?

"Тогава ще дойде по-страшното. Много хора ще са без работа, много от малкия и средния бизнес ще е фалирал, няма да имат средства. Работят с кредити, които няма да могат да обслужват. Не случайно поискахме да се наложи мораториум върху някои плащания по време на това извънредно положение. Но не се прие това предложение. Всички държави въвеждат тази мярка, само България- не", коментира народният представител от Видин и добави:

"Съветвам видинчани всеки да спазва своята лична хигиена, да се ограничи в контактите, също така да не се страхуват- не е чак толкова необичайно, грипен вирус е. Ще се справим."

Повече по темата тук, тук и в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00