Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Задава ли се лято без концерти и фестивали заради коронавируса

3
Снимка: Фейсбук

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с планираните събития за лято 2020 и ще се стигне ли до патова ситуация, при която масовите летни развлечения ще бъдат забранени, заради световната пандемия? "Опера на върховете" е спектакълът, който привлече стотици туристи и почитатели на класическата музика в града на скалите- Белоградчик през последните години. Без балетно представление и три заглавия- такава е програмата на петия летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". От 16 до 19 юли е предвидена постановката "Аида" от Джузепе Верди, а по същото време в пещерата "Магура" отново гостува постановката "Богове, Великани, Джуджета, Валкюри” по музиката на Вагнер. През втората седмица от 23 до 26 юли за поредна година е предвиден хитовия мюзикъл "MAMMA MIA”  по музика и текст на Бени Андершон и Бьорн Улвес от легендарната ABBA. Ще се случи ли, обаче тази година фестивалът- това попитахме Борис Николов, кмет на Община Белоградчик: 

"Ако продължи до есента карантината и извънредното положение, при всички положения ни падат няколко значими мероприятия. Първото, което сто процента ще падне е на 29 май- честване на 170 години въстанието в северозападна България, което трябва да се осъществи под патронажа на президента. 29 юни, Петровден е празника на Белоградчик и традиционния панаир. След това на 15 юли е Международния събор на Кадъбоаз. В края на юли е и музикалния фестивал и всичко това е под въпрос."- обясни Борис Николов.

В началото на 2020-та година една приятна новина зарадва почитателите на по- тежката музика в българския Северозапад. След 4 годишно прекъсване един от най- мащабните рок фестивали "Мездра Рок Фест" се завърна отново в културния календар на Община Мездра. В края на месец май няколко български и чуждестранни групи са сред поканените да се включат в двудневния рок фестивал. ODD CREW, ERIDAN, ОБРАТЕН ЕФЕКТ, PERO DEFORMERO, СЕВЕРОЗАПАДНЯЦИТЕ, FYELD, LAB FOR MADNESS и SIMAI, са част от имената за тазгодишното издание на "Мездра Рок Фест" 2020-та, но днес нещата са доста притеснителни, предвид обявеното извънредно положение и всичко случващо се с коронавируса, каза за радио Видин организаторката на фестивала Райна Ангелова:

"Не съм спряла организацията, кметът на общината ми каза да изчакам и да не бързам. Така или иначе при мен всичко е готово- трябва да се вдигне просто тоя бариера и най- важното е това безумие да приключи, защото иначе става още по- зле ... Не мога да кажа, че ситуацията в момента не ме притеснява. Поддържам контакт с поканените групи за фестивала и те са много разбрани хора в случая, защото го няма това постоянно питане, разбират ситуацията и са плътно до мен. Едва ли фестивалът ще може да бъде преместен, защото той е по проект и е свързан с празниците на културата в Мездра."- поясни Райна Ангелова. Ако нещата се развият по добрия сценарий, тазгодишното издание на "Мездра Рок Фест" трябва започне на 29 май в 18.30 часа на Ловното стрелбище в Мездра и както винаги входът ще е свободен. 

Един от най- емблематичните фестивали на България през последните години е фестивалът "Изкуството е ...", който се провежда в края на лятото в Монтана. Той е насочен към деца в неравностойно положение и кани на своята сцена световно известни рок музиканти. Тази година в началото на септември, в града на Огоста се очаква да пристигнат Джеф Скот Сото, Джони Джоели и Рони Ромеро. Ще се случи ли, обаче това, след събитията от последните дни- това попитахме организатора на фестивала- Нелиан Николова:

"И аз се притеснявам в някаква степен дали нещата няма да се усложнят и кризата да продължи по- дълго от очакваното. живот и здраве фестивал със сигурност ще има с това шоу, с тези трима световни вокалисти и искрено се надявам, че няма да се налага да го отлагаме за догодина. Едва ли, обаче някой е в състояние с точност да предскаже как ще се случат точно нещата в България и в световен мащаб, тъй че всичко е въпрос на късмет."- каза Нелиан Николова и обясни, че артистите проявяват разбиране към организаторите, при подобни извънредни ситуации.

Група "ЕРИДАН" е една от най- успешните рок формации на България в момента. Бандата реализира много участия със световни звезди, сред които Джо Лин Търнър, Джони Джоели и Рони Ромеро. За това лято групата също има редица планирани участия на родни и световни сцени. Как се свири рок по време на пандемия- това попитахме Иво Икономов, бас китарист на рок група "ЕРИДАН":

"Такова нещо аз съм виждал само на филм или съм го чел на книга, което се случва сега. Доста концерти ще отпаднат, ако въобще има такива лятото. Много се притесняваме да не би всичко да се отложи. Ние записваме нов албум, стигнахме донякъде и това нещо ни пречупи. Просто нямаме възможност оттук нататък и чакаме да видим какво ще се случи."- сподели Иво Икономов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана .  Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в..

публикувано на 02.04.20 в 16:20
МБАЛ

Три екипа ще лекуват пациенти с COVID-19 във видинската болница

Три реаниматорски екипа са сформирани в МБАЛ"Света Петка"- Видин за лекуване на болни с COVID-19 в тежко състояние. Според ръководителя на първия екип, д-р Вилхем Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение, медиците са подготвени да посрещнат болни, но го притеснява липсата на човешки ресурс, лекарите се надяват и на..

публикувано на 02.04.20 в 15:08

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36