Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда



В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват семействата си и да имат приличен живот. Хората тук са трудолюбиви, добри  и отзивчиви.

Община Георги Дамяново  се намира в област Монтана и обхваща 13 населени места. По-голяма част от територията й се намира в пресечен планински район, със средна надморска височина 600 м. На северозапад общината граничи с община Чипровци, на югозапад- с Република Сърбия, на югоизток- с община Берковица, а на североизток- с община Монтана. Седалище на общината е село Георги Дамяново, старото му име е Лопушна.

Някога тук се е добивала  златоносна руда, за това говорят откритите рупи /рудници/ в землищата на селата Копиловци, Главановци, Говежда и Дива Слатина. За древните обитатели на Лопушанското поречие на Огоста напомнят останките на осем тракийски и късноантични крепости по височините. Находките от оръдия на труда, оръжия, монети, накити, пластика, битова и строителна керамика в музейните експозиции доказват развитието на земеделието, овцевъдството и златодобива в този край.

Всеобщата тенденция на намаляване на населението е валидна и тук. Средногодишният темп на обезлюдяване е около 5 %, което е по-високо от средното за страната. 

В общината има 8 училища  с над 337 ученици. Има  Професионална гимназия по селско стопанство и един Дом за деца лишени от родителски грижи. Съществуват и четири целодневни детски градини.

Новият кмет на община Георги Дамяново е Нина Петкова. Тя е амбициозна млада жена, която знае какво представлява административната работа и важността на личния контакт с хората. Коя е причината, подтикнала я да се кандидатира за кмет: 

"Последните години работех  като заместник-областен управител в Областна администрация Монтана, това, което се върши там, не се вижда от хората, от населението. Моята мечта е това, което върша, да се вижда. С идеите си, които имаш, като кмет, би могъл да напрвиш много- не само за хората, а и за природата.
Ще акцентирам върху социалните дейности, инфраструктурата, чистотата и поддържането на населените места, образованието, културата, туризма. Надявам се да въвлека и населението в тези инициативи, ангажименти… Ще продължа градивните и полезни ангажименти на предишното ръководство.  
Основният проблем е обезлюдяването, трудно е решим, но мисля, че с последователни стъпки би могъл да се реши. Ще работя с лични възможности и на общината и населението. Проблемът с възрастните хора е решен с личните асистенти по програми, но  малко хора искат  да се занимават като лични асистенти."


Когато посетихме община Георги Дамяново в началото на месец март, никой не очакваше, че така ще се обърне животът на всички хора и след две седмици ще бъдем вече в  обстановка на извънредна ситуация. Затова днес продължихме разговора по актуалната тема за коронавируса и как общината се справя в тази необичайна ситуация със заместник-кмета на община  Георги Дамяново Радослав Найденов:


"Веднага със свикването на Националния оперативен щаб и в Община Георги Дамянова беше направена организация, беше назначен оперативен щаб, като първите мерки, които взехме, бяха ограмотяване на населението за начините за предпазване от коронавируса, какви симптоми трябва да следят, какви хигиенни норми трябвя да спазват, след което направихме оценка на риска, защото ние сме на първа линия- администрацията. Ежедневно идват много хора. Имаме патронажна грижа и Домашен социален патронаж. Както и личните асистенти започнаха подсигуряване с лични предпазни средства, дезинфектанти. Беше извършено третиране на всички площи за обществено ползване  в цялата община. Следим заповедите на министъра на здравеопазването. Стремим се да изпълняваме всички норми за безопасност, така че да може да защитим населението и да няма пик на болестта при нас. Имаше неуредици с декларациите за пътуване, но мисля, че се справихме."


Основен проблем в Георги Дамяново са все по-малко оставащите млади хора и семейства, за този проблем говори кметът Нина Петкова:


"Голям проблем- липса на деца и млади хора, целта ни е да привличаме от съседни общини, които да учат в нашия техникум. Мислим да помогнем на дванайсетокласниците с бъдеща реализация в университет, с помощи за баловете им, ангажименти да останат да работят в общината, очаквам да  стартира програма за млади хора до 29 годишна възраст. Това, което е по силите на общинската администрация, ще бъде направено."

Местните хора тук живеят спокойно, има и преселили се от Южна България, харесва им спокойствието и природата:


„Живее се нормално, от тук съм, от едно съседно село, 20 човека сме, спокойно е, няма кражби, но няма и работа. Какво да се оправи, няма какво… Пенсионирах се и преди 5 години дойдох в този китен край, от Ямболските села съм, а жена ми от казанлъшките села,  местните хора са с великолепно чувство за хумор, харесва ми природата и хората, ако този район се съживи, възможно е да се върнат млади хора и да се заселят."


В община Георги Дамяново  на почит са културата и образованието. Народните традиции и обичаи се поддържат от народно читалище "Трудолюбие 1899 г." 


Миляна Каменова е  секретар на читалището в Георги Дамяново  от 28 години. В читалището работят две групи- за стари градски песни и за народен фолклор. Участват в почти всички фестивали, подготвят се за Копривщица:


"Читалищата са с много оскъдни финасови  средства, затова аз им избирам песните от интернет и така пеем, преди имахме акордеонист, но вече нямаме средства за това, имам 15 жени и с тях работя предимно, те са много възрастни от 60 години нагоре, има и на 83 години една певица. Няма млади и няма на кой да предадем уменията си, внучка имам,  през лятото тя участва в инициативи на читалището, имаме компютри, идват ученици. Имаме проект за нови книги, в читалището ни кипи усърдна работа. Сега спечелихме проект за още 200 книги. С едната група пеем необработен фолклор, а с другата– стари градски песни. Имаме си костюми, те са благодарение на общината, ако не е общината, просто загиваме. Има интерес към българското  читалище- започнаха да се правят танцови състави. Възстановихма един обичай - Ивановден, който не го е имало преди- това е къпане на реката за здраве и хвърляне на кръста. Имаме традиционен фолклорен събор, нарича се  Свидня, събираме се читалища от цяла България, тази година ще го правим два дни. Той е правен някога, когато тук се е плавело злато в Дълги дел и в тази местност са се виждали и срещали с роднините си на този ден.“


Туризмът е един  от важните приоритети в дейността на община Георги Дамяново. Съществува проект за изграждане на велоалея от селото до Лопушанския манастир, проект, който ще привлича повече туристи. 


"Имаме уникална природа, имаме къщи за гости, надявам се да активизираме частния бизнес, Общината ще помага с каквото може. Имаме идея за нов път Копиловци – Чипровци и идея да се създаде ГКПП със Сърбия. Няма невъзможни неща, трудно е, но местните хора се връщат всяка събота и неделя при родителите си и ако има препитание, биха се върнали. А това е туризмът.  Мисля, че точна формула за успех няма, но за мен той е всеотдайност и  работа, работа", убедена е Нина Петкова.

 Повече подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30