Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нарисувани дъги ще украсят прозорците в Монтана

Снимка: ЦПЛР - Обединен детски комплекс "Ние врабчетата" Монтана

Инициативата на италианските деца "Предай нататък" намери своето продължение в Монтана. Подета е от Основно училище "Иван Вазов", но е подкрепена от всички останали учебни заведения в града. Идеята е всяко дете да нарисува дъга с надпис: "Всичко ще бъде наред" и да сложи своята рисунка на прозореца си.


Дъгата е символ на надеждата, че всичко ще отмине и отново ще сме заедно, обясни директорът на училището Ваня Велизарова:


"Идеята на тази инициатива е да акумулираме детската синергия с посланието за доброто, което по нашата инициатива в неделя, 29 март, в 12:00 часа, всички рисунки да бъдат поставени на прозорците на домовете им. И така, както в 12:00 часа църковната камбана бие празнично, ние безшумно да кажем на хората: Всичко ще се оправи, всичко ще отмине, има надежда и ние вярваме."


Обединеният детски комплекс "Ние врабчетата" също участва, каза директорът Миглена Георгиева:


"Нека да нарисуват едни прекрасни дъги, да вложат много творчество и в 12:00 часа в неделя да окичим всички прозорци с тези прекрасни дъги с нашето послание, че животът е цветен и когато дойде време, пак ще се прегърнем."


Идеята на организаторите е след края на извънредното положение, когато децата отново са в училище, да направят една голяма жива дъга.Вижте още

Златко Живков: В община Монтана няма случай на заразен с коронавирус

На територията на община Монтана няма заразен с коронавирус. Това заяви кметът Златко Живков. Към 30 март в болницата също няма регистриран с COVID-19. "Доста хора бяха притеснени, но към днешната дата на територията на община Монтана има нула случая, дай боже да се запазят, няма гаранция. Към днешната дата има случаи регистрирани..

публикувано на 30.03.20 в 13:56

Отлагат турлашкия събор в Чупрене

За неопределен период от време се отлага традиционния турлашки фолклорен събор в село Чупрене. Безопасността на гостите и участниците е най-важна, каза кметът на местната община Анжело Добричов: "В така създалата се ситуация ние не може да прогнозираме, кога ще бъде пика и кога ще бъдем засегнати и ние. На нашия събор се събират сигурно 200 000..

публикувано на 30.03.20 в 13:30

Малко над 2600 престъпления за изминалата година във Врачанско

Общо  2 628 икономически и криминални престъпления са регистрирани във Враца, п овечето от тях остават престъпленията срещу собствеността и общоопасните престъпления – кражби, престъпления по транспорта и др. Това е посочено в годишния отчет на свършеното от окръжната прокуратура във Враца. През 2019 г. обвинителите от Окръжна..

публикувано на 30.03.20 в 13:07

ОУ "Иван Вазов" в Монтана се справя с оналйн обучението

При изключителна мобилизация и стриктност се провежда онлайн обучението в 4-то училище “Иван Вазов” Монтана, сподели директорката Ваня Велизарова. Само едни от 530-те ученици от 1 до 7 клас няма свободен достъп до интеренет:   "Всички учители създадоха съответната организация и всички деца работят онлайн. По-голяма група работят през социалните..

публикувано на 30.03.20 в 12:56
Областната дирекция на МВР във Видин

Нови четири нарушения на домашна карантина във Видинско

Видинската полиция разследва още четири случая на нарушаване на домашна карантина под надзора на прокуратурата. Новите разследвания за нарушения на противоепидемичните мерки в условията на обявено извънредно положение са започнати през изминалата седмица. Два от случаите разследва РУ- Видин, един- РУ- Белоградчик и един РУ- Кула. Разследванията се..

публикувано на 30.03.20 в 12:41

Увеличение на фалишивите сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки отчитат в Мездра

Зачестили са случаите на фалшиви сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки в Мездра, подадени на горещите телефони в Общината. От ръководството призовават гражданите за добросъвестно и отговорно отношение, когато сигнализират за извършени нарушения на разпоредбите на здравните власти и на заповедите на кмета на общината.  "При подаване на..

публикувано на 30.03.20 в 12:28

Полицията във Видин следи за струпване на хора по паркове и градинки

Топлото време през почивните дни подмами мнозина видинчани да излязат на разходка, въпреки въведената забрана за посещения на паркове и детски площадки. На запитване на Радио Видин за масовите нарушения от  ОД на МВР-Видин отговориха, че патрули са следили з а спазването на противоепидемичните мерки във Видин през почивните дни. Полицейските..

публикувано на 30.03.20 в 11:58