Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсенето на мед във Враца се увеличава

мед
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Ръст на продажбите от мед отчитат пчелари от Враца. Производителите увериха, че няма да увеличат цените въпреки повишения интерес. В условията на епидемия на коронавирус медът е сред продуктите, към които има увеличение на потребителски интерес. Хората предпочитат да си купят продукта директно от производителите, това каза Даниел Ганчев председател на общинското пчеларско дружество във Враца.

"Би могло да се каже, че има повишено търсене на мед в момента. Колеги с павилиони споделят за 3-кратни увеличения на продажбите дневно. Килограм мед в буркан в зависимост от меда, но средно е 8 лв. Акациевият или липовият мед е с 2, 3 лв. по-скъп. Категорично няма да се вдигат цените. Преложили сме да събереме по-голямо количество мед и чрез социален патронаж Враца да ги раздадем на възрастните хора."

Полезните свойства на меда и пчелните продукти са известни отдавна, сподели Даниел Ганчев.

"Това са продукти, които аз силно препоръчвам на всички, не е тайна, че повечето витамини от аптеките са изкупени, а и те са по синтетичен път. Медът се усвоява на 100 % от организма. Именно по тази причина тази храна е много пълноценна, богата на всякъкви минерали, витамини, ензими, микроелементи и др. Тя е много по-добър естествен заместител на тези синтетични витамини. Прополиса е един тотален дезинфектант за човешкия организъм. Полезен е да се ползва, при малките деца трябва да е разреден с вода, а при възрастните по 20 капки в лъжица сутрин. Пчелният прашец е другият мощен имуностимулатор, като цяло."

Повече по темата в звуковия файл.

Вижте още

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда

В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват семействата си и да имат приличен живот. Хората тук са трудолюбиви, добри  и отзивчиви. Община..

публикувано на 27.03.20 в 12:10
Старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР- Видин

Старши комисар Петър Коцин: Колегите работят на терен денонощно, препоръките се спазват

Срокът на мерките против разпространението на епидемията от коранавирус е удължен до 12 април с нова заповед на здравния министър. За какво следи полицията от първа линия и какъв е животът на хората под карантина- разговаряме с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.  Каква организация е създадена..

публикувано на 27.03.20 в 10:34

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи. "Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше..

публикувано на 26.03.20 в 16:03

Променена е транспортната схема в община Видин

С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза  Венета Йорданова - младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин:..

публикувано на 26.03.20 в 15:02

Четири семейства са под карантина в село Дреновец

През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Хората в по- малките населени места са притеснени дали тези, които трябва да останат у дома си под карантина, действително спазват ограниченията. Каква е ситуацията във видинското село Дреновец , община Ружинци, разказа..

публикувано на 26.03.20 в 14:55