Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорт по време на карантина

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация?

Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев", разказва гл. ас. д-р Деница Василева-Дечева от катедра "Обществено здраве и социални дейности":


"Специалност "Кинезитерапия" стартира инициатива с грижа за здравето на хората, като предлага комплекс от упражнения за изпълнение в домашни условия. Тя е насочена към предпазване от негативните последици от обездвижването в дните, в които трябва да се остане вкъщи и ограничи излизането навън. Инициативата предлага примерен комплекс от упражнения за изпълнение в домашни условия. Препоръката е, упражненията да се изпълняват сутрин, след предварително проветряване на помещението... "Бъдете здрави и останете физически активни!", е призивът на студентите и преподавателите от специалност "Кинезитерапия“...Предстои реализацията на още идеи..." 



Кристофър Асенов е фитнес инструктор и според него има няколко важни правила, с които трябва да се съобразяваме, когато в случая е наложително да стоим у дома, а искаме да поддържаме форма:


"Трябва да внимаваме и какво ядем. Всеки може да прави упражнения. Аз работя с едни гирички и ластици. Който няма гирички, може да използва шишета с вода от 2, 3, 5 литра и т.н.....Скоро ще тръгне и мое видео с препоръки за това как може да се спортува у дома... Лично аз ще се готвя за състезание при тези условия... Много е важно всичко това да се прави на отворен прозорец за да влиза чист въздух", казва Кристофър Асенов.



Инес Субашка е кондиционен треньор и експерт по здравословно хранене. Ето какво сподели тя:


"Един от първите въпроси, които получих и то многократно, когато беше обявено, че всички фитнес зали трябва да затворят - съответно аз да затворя двете зали, беше: „Инес, какво ще правиш сега, когато фитнесите не работят?“. Първият отговор, който изплува  в съзнанието ми беше - Имам си тяло. Мога да тренирам навсякъде и при всякакви условия. Още на следващия ден започнах да качвам и безплатни тренировки, на живо във Facebook. Те ще продължат  14 дни и целта ми е да покажа на хората колко много неща могат да правят само на една постелка...Човек трябва  и да мотивиран да прави тези неща. Дори елементарното раздвижване е в помощ. Какво правите по време на карантина? Седите много време седнали, вероятно леко прегърбени пред лаптопа, с главата към монитора и някак свити в себе си. На всеки 30 минути ставайте и се раздвижвайте..."


Радослав Колев пет години игра за БК"Видабаскет" и бе един от любимците на публиката в спортна зала "Фестивална". Здрав и висок, той водеше люти битки в подкошието. Самият той обича фитнеса и в София има фитнес център, който, разбира се, сега е затворен. Как издържа затворен в апартамента и как подържа форма?


"Съвсем скоро ще тръгне мой Ютуб канал, който ще е напълно свободен. Там ще показвам упражнения... Поставям си определени упражнения... Може да се правят упражнения на стол, клякането също е важно,  храната също е важна. Трябва да се ограничаваме.." 



Светослав Бърканичков е бивш футболист, продукт на школата на "Спартак"- Плевен и минал през доста отбори в страната. Освен с футболните си умения, той се прослави с участието си в един от епизодите на риалити-формата "Сървайвър". Може  да се спортува вкъщи, категоричен е той:


"Могат много неща да се направят. Аз лично си разделям упражненията за долна и горна част. Включвам и сина ми като тежест. Всеки трябва да се съобразява с това, което се натоварва...Българинът винаги е бил в един своеобразен "Сървайвър". Ще оцелее и сега. Трудното предстои, но ние сме корави..."


Мартин Николов от Видин също тренира в домашни условия с 15 килограмова тежест- дъщеричката му Ивет, която е на две години и половина.

"Клякам с нея. Лежи на гърба ми, докато правя лицеви опори. За нея е забавно, а за мен полезно...", коментира той.


Веселин Филипов, е запален колоездач, не е оставил велосипеда си дори и сега. Не го кара навън, но все пак успява да измине по 30 километра на ден. Ето как:


"Имам специален стенд за велосипеда и е монтиран на него. Качваш се и започваш въртенето на педалите. Вчера "изминах"  30 километра. Хубаво е тези неща да се правят на отворен прозорец или на терасата- заради чистия въздух..."


Както разбрахте има доста варианти да поддържаме добрата си  форма дори и затворени вкъщи. Стига да искаме. Бъдете оптимисти- и това ще мине!

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00