Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

103 години от гибелта на героя

Откриват паметник на полк. Стефан Илиев в Белоградчик

Снимка: Светлин Николаев, личен архив

Днес се навършват 103 години от гибелта на полк. Стефан Илиев- легендарния предводител на 15-и пехотен Ломски полк. Роденият във Видин военен командир загива геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля в днешна Северна Македония по време на Първата световна война. По този повод за днес в Белоградчик беше насрочена официална церемония по откриването на паметник в негова чест. Извънредната ситуация в страната обаче отложи временно честването, каза за Радио Видин Росен Младенов зам.-кмет на Белоградчик:


"Отлагаме за една по-късна дата. Паметникът е напълно готов, единствено трябва церемония по тържественото откриване да направим. Две поредни години кандидатствахме за средства пред Министерството на отбраната за изграждането на този паметник. Сумата, която бяхме заявили, беше предоставена в пълен размер и успяхме да изградим този паметник. Смятам, че полк. Стефан Илиев заслужава в гарнизонния град, където е командвал 15-и пехотен Ломски полк, да бъде изграден паметник."


В края на XIX и началото на XX век гарнизонът и щабът на 15-ти пехотен Ломски полк са разположени в Белоградчик. Скулптор на паметника е Светлин Николаев от Видин, изграден е със съдействието на Община Белоградчик, по идея на Емилия Кожухарова, сродница на героя:


"Това е края на проекта, подготвяхме го дълго време, с общи усилия, благодаря на Общината, на министерството и на Светли Николаев - направил е нещо великолепно."


В чест на героя, в съавторство на Мария Димоларева от Военноисторически архив, е подготвен и албум- каталог, в който, освен експонатите от изложбата, посветена на 130 години от сформирането на полка и на 150 години от рождението на полк. Стефан Илиев, която беше показана в Белоградчик и Видин, са включени още снимки и документи. Албумът ще бъде отпечатан с финансовото съдействие на министерството на отбраната и музея в Белоградчик. Изложбата ще бъде представена и във Военния клуб в София, допълни Емилия Кожухарова. 

 Вижте още

Пациент избяга от видинската болница

Пациент от село Черно поле, който е бил настанен във видинската болница "Св. Петка" със съмнения за коронавирус е избягал от лечебното заведение ден след като е бил приет . Кметът Тодор Тодоров съобщи за Радио Видин, че пробата на младия мъж е отрицателна и той вече се е прибрал в  Черно поле. "Знам какво се случи с него. Пробата е..

публикувано на 30.03.20 в 13:59

Златко Живков: В община Монтана няма случай на заразен с коронавирус

На територията на община Монтана няма заразен с коронавирус. Това заяви кметът Златко Живков. Към 30 март в болницата също няма регистриран с COVID-19. "Доста хора бяха притеснени, но към днешната дата на територията на община Монтана има нула случая, дай боже да се запазят, няма гаранция. Към днешната дата има случаи регистрирани..

публикувано на 30.03.20 в 13:56

Отлагат турлашкия събор в Чупрене

За неопределен период от време се отлага традиционния турлашки фолклорен събор в село Чупрене. Безопасността на гостите и участниците е най-важна, каза кметът на местната община Анжело Добричов: "В така създалата се ситуация ние не може да прогнозираме, кога ще бъде пика и кога ще бъдем засегнати и ние. На нашия събор се събират сигурно 200 000..

публикувано на 30.03.20 в 13:30

Малко над 2600 престъпления за изминалата година във Врачанско

Общо  2 628 икономически и криминални престъпления са регистрирани във Враца, п овечето от тях остават престъпленията срещу собствеността и общоопасните престъпления – кражби, престъпления по транспорта и др. Това е посочено в годишния отчет на свършеното от окръжната прокуратура във Враца. През 2019 г. обвинителите от Окръжна..

публикувано на 30.03.20 в 13:07

ОУ "Иван Вазов" в Монтана се справя с оналйн обучението

При изключителна мобилизация и стриктност се провежда онлайн обучението в 4-то училище “Иван Вазов” Монтана, сподели директорката Ваня Велизарова. Само едни от 530-те ученици от 1 до 7 клас няма свободен достъп до интеренет:   "Всички учители създадоха съответната организация и всички деца работят онлайн. По-голяма група работят през социалните..

публикувано на 30.03.20 в 12:56
Областната дирекция на МВР във Видин

Нови четири нарушения на домашна карантина във Видинско

Видинската полиция разследва още четири случая на нарушаване на домашна карантина под надзора на прокуратурата. Новите разследвания за нарушения на противоепидемичните мерки в условията на обявено извънредно положение са започнати през изминалата седмица. Два от случаите разследва РУ- Видин, един- РУ- Белоградчик и един РУ- Кула. Разследванията се..

публикувано на 30.03.20 в 12:41

Увеличение на фалишивите сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки отчитат в Мездра

Зачестили са случаите на фалшиви сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки в Мездра, подадени на горещите телефони в Общината. От ръководството призовават гражданите за добросъвестно и отговорно отношение, когато сигнализират за извършени нарушения на разпоредбите на здравните власти и на заповедите на кмета на общината.  "При подаване на..

публикувано на 30.03.20 в 12:28