Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четири семейства са под карантина в село Дреновец

Снимка: радио Видин

През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Хората в по- малките населени места са притеснени дали тези, които трябва да останат у дома си под карантина, действително спазват ограниченията. Каква е ситуацията във видинското село Дреновец, община Ружинци, разказа кмета Надя Иванова

"Имаме хора, завърнали се от чужбина, преди да се обяви извънредното положение, както и след това. Имаме четири семейства в селото, които са под карантина. Те са добре, обслужват ги техните близки, като им оставят продуктите пред вратата и нямат допир с тях, всичко е спокойно." 

Сред последните, завърнали се от чужбина е мъж от Дреновец, който е работел в Германия. Как в селото разбират за прибралите се от други държави, разказа кметът Надя Иванова.

"Той постъпи много отговорно и се обади, когато тръгна оттам, обади се, когато влезе и в Дреновец, даде си телефона и данните. Другите трябваше да ги търсим и полицията ни подаде сигнал. За другите хора жителите ни сигнализират. Веднага с местния полицай отиваме на място, обаждаме се и искаме техните данни."- обясни Надя Иванова.

До скоро Страхил Иванов работел в строителството. След препятствия и чакане по границите, вече е в България. Сега е под карантина в Дреновец.

"Работех в Германия и шефа ми каза, че има вероятност да затворят обектите. Нямах договор, там той не ми е направил договор и не бях регистриран ... Сега съм под карантина и чакам тия 14 дни да минат, децата не са при мен- нищо ми няма, но все пак това са мерки за безопасност."- разказа Страхил Иванов за живота си под карантина.

Вижте още

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда

В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват семействата си и да имат приличен живот. Хората тук са трудолюбиви, добри  и отзивчиви. Община..

публикувано на 27.03.20 в 12:10
Старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР- Видин

Старши комисар Петър Коцин: Колегите работят на терен денонощно, препоръките се спазват

Срокът на мерките против разпространението на епидемията от коранавирус е удължен до 12 април с нова заповед на здравния министър. За какво следи полицията от първа линия и какъв е животът на хората под карантина- разговаряме с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.  Каква организация е създадена..

публикувано на 27.03.20 в 10:34

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи. "Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше..

публикувано на 26.03.20 в 16:03

Променена е транспортната схема в община Видин

С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза  Венета Йорданова - младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин:..

публикувано на 26.03.20 в 15:02
мед

Търсенето на мед във Враца се увеличава

Ръст на продажбите от мед отчитат пчелари от Враца. Производителите увериха, че няма да увеличат цените въпреки повишения интерес. В условията на епидемия на коронавирус медът е сред продуктите, към които има увеличение на потребителски интерес. Хората предпочитат да си купят продукта директно от производителите, това каза Даниел Ганчев..

публикувано на 26.03.20 в 12:59