Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Променена е транспортната схема в община Видин

Снимка: Радио Видин
С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза Венета Йорданова- младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин: 

"За направление Кошава-Кутово-Гомотарци има две обиколки. С час на тръгване от Видин 5:50 и 18:10. Сутрешният курс е първо през Гомотарци и после през останалите села, а вечерният е първо през Антимово, Кутово, Кошава и на връщане през Гомотарци. По линия Видин - Капитановци в 5:50 и 17:30 ч. тръгват от Видин. По линия Видин- Иново -Майор Узуново имаме в 7:15, 8:00, 17:30. Видин - Градец в 6:00 и 17:30. Видин - Каленик веднъж в 10:00. Видин - Бела Рада в 6:15, 8:00, 12:00 и 18:10. Има повече пътуващи от Новоселци и за това са повече курсове. Видин - Буковец в 5:45 и 17:30. Видин - Дунавци -Синаговци са седем курса на ден: 6:40, 7:00, 10:15, 11:30, 13:30, 16:30 и 17:30. Видин - Делейна пътува в сряда и неделя, и Видин - Цар Петрово пътува всеки делничен ден в 7:30 и в 18:00. Само Видин - Арчар не се изпълнява поради липса на пътници. Основно курсовете, които са оставени, са за работещите, които пътуват."

Община Видин е предупредила превозвачите да поставят информация за промяната в разписанието, допълни Венета Йорданова:

"Промените са в сила от 24 март до края на извънредното положение. С писмо сме уведомили всички управители на транспортни фирми, с които имаме договори, за корекция на тези разписания, като те търпят и промяна. Зависи, просто всеки ден е различен. При някаква промяна, ще ви информираме задължително. Предупредили сме всички превозвачи да поставят информация за разписанията в района на автогарите, спирките и населените места. Кметските наместници и кметовете ще бъдат уведомени за това, така че могат да търсят и от тях информация, ще им изпратим и на тях тези курсове, но повечето вече са информирани. Имаме получено писмо в общината от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което ни е препратено от областния управител и Националното сдружение на общините, с което дават указания и препоръки, всяка община за периода на извънредното положение да преразгледа възложените превози на пътници. Икономически ще бъдат много зле превозвачите, с тази цел предполагам. За момента тази транспортна фирма покрива навсякъде, само Арчар остава, но от там пътуваха основно ученици, които в момента не пътуват."

Лиляна Петкова е от село Буковец. Налага й се два пъти в месеца да пътува до Видин, за да купува лекарства.
 
"Взимам лекарства на всяко десето число и не помня другата дата. Ходех с автобус в 7:30, на обяд в 12 и вечер се прибирах в 17 ч. Сега са сложили в 6 часа. Е може ли жена на 73 години с епилепсия, как ще стигне сутринта в тъмницата. Ще падна някъде по улиците. На моя мъж са задължителни, той е онкоболен.  За да отида в 6 часа, трябва да стана по нощите, да хапна нещо, да си изпия лекарствата и да тръгна. Ще отида до аптеката и ще ги взема, и до вечерта трябва да ходя из целия град, или да намеря някъде място, където да седя. Еми, къде да отида? 12 часа по улиците. Когато са гласували това, помислили ли са?"

Вижте още

Правата ни като пътници във връзка с COVID-19

Кризата с коронавируса несъмнено е променила много планове за пътувания. В момента голям брой страни от ЕС са въвели ограничителни мерки за борба с епидемията от Covid-19, включващи ограничения за пътувания, налагане на карантинни зони и пълно затваряне на региони. Европейската комисия представи подробно напътствия, които целят да гарантират, че..

публикувано на 30.03.20 в 13:26

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда

В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват семействата си и да имат приличен живот. Хората тук са трудолюбиви, добри  и отзивчиви. Община..

публикувано на 27.03.20 в 12:10
Старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР- Видин

Старши комисар Петър Коцин: Колегите работят на терен денонощно, препоръките се спазват

Срокът на мерките против разпространението на епидемията от коранавирус е удължен до 12 април с нова заповед на здравния министър. За какво следи полицията от първа линия и какъв е животът на хората под карантина- разговаряме с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.  Каква организация е създадена..

публикувано на 27.03.20 в 10:34

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи. "Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше..

публикувано на 26.03.20 в 16:03

Четири семейства са под карантина в село Дреновец

През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Хората в по- малките населени места са притеснени дали тези, които трябва да останат у дома си под карантина, действително спазват ограниченията. Каква е ситуацията във видинското село Дреновец , община Ружинци, разказа..

публикувано на 26.03.20 в 14:55