Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

4
Снимка: Радио Видин

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи.

"Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше близко семейство загива от подобен вирус. Знаете за случая в Кьолн миналата година, когато почина малката Селин, точно от респираторен вирус. и ако не си участник, и свидетел на подобно нещо, няма как да повярваш, че един вирус може найстина да причини смърт на твой близък човек. Понеже страдаме от отва, което се е случило с нашето детенце вярваме, че има реална опасност, както за нас и семейството ни, така и за всички хора около нас, за квартала ни, ако щете и за държават ни. Всички знаем, че България е бедна не от сега, бедна е от 30 години и в този момент, не е необходимо да разчитаме на политиката, на държавата. Вярвам, че можем да се справим с много дисциплина и дори с елементарни мерки, просто да си стоим вкъщи. Ако някой от семейството пазарува, моля да го прави с маски и да бъде достатъчно отговорен към близките си."

Само до вчера са ушити 900 препазни маски, които веднага раздават. Целта е да бъдат направени поне 3000, колкото са жителите на кваратала, разказва Найден Георгиев. 

"Гледахме новини, майка и дъщеря правят маски на доброволни начала и ги раздават. Аз лично съм търсил маски по аптеки, но по простата причина, че няма такива, не можах да снабдя семейството с маски и започнах да рзмишлявам, как да се сдобием с такива. Започнахме да проучваме плат, алстици и всичко останало, на каква стойност възлиза, за да можем да определим 1 брой маска за каква сума ще се изработи. Решихме да се включим съвсем доброволно с определена сума, обаче големият ни проблем беше, да намерим шивач, който да ги ушие. Веднага звъннахме на леля Кева. Тя на мига се съгласи, да шие маски безплатно. Държа да отбележа, че инвестицията за направата на такива маски е много малка. Ораганизирахме и в момента продължава кампанията за набиране на средства, за изработката на такива маски. Страшно бързо събрахме срадствата за изработката на маски за квартал "Нов път". В него по наши изчисления,  в момента има около 3 000 жители и ще се постараем да направим този брой. Ако до тогава вече се появят такива други доброволци, шивачи и не само, имаме нужда от хора, които трябва да гладят, да подреждат, ще продължим да ги правиме. Не е толкова скъпо да решиш да направиш нещо добро и от все сърце... Вярваме, че така спасяваме животи. Нямаше да можен да успеем с всичко това, ако веднага 5-6 семейства от квартала, добри хора, които веднага ни потърсиха и оказаха финансова подкрепа, всеки с колкото може."

Анета Борисова и Параскева Колева са сред жените, които сами решили да помогнат с труда си

"Помагаме с каквото можем, за добро дело... Аз даже не го считам за нещо кой знае какво. Работа, като всеки друг вид работа. 2-3 дена като дадем за други хора, няма лошо. За мен е така, все едно , че нищо не правиме. Това което можем, с божията помощ даваме от нас."

От средствата, които събират, и които продължават да даряват жители на квартала ще закупят храна и  дезинфектанти за най-нуждаещите се. Вярваме, че с общи усилия ще справим, казват Албена и Найден Георгиеви.

Галерия

Вижте още

Младежки център Враца с онлайн уроци за здравословен живот

Съвети за здравословен начин на живот в условията на извънредно положение предлага на младите хора и свои последователи Клуб "Здраве" към Младежки център Враца. Какво да бъде храненето ни, докато сме си вкъщи, и как да поддържаме физическата си форма, когато не можем нито да се разхождаме, нито да посещаваме фитнес залите, са част от темите, които..

публикувано на 30.03.20 в 14:10

Освобождават от наем обектите за периода, за който не са функционирали

Продължавам да плащам наем , въпреки че видинският пазар е затворен - с този сигнал към Радио ВИДИН се обърна местен търговец . Челните места, сподели гражданинът, се притесняват да не изгубят мястото си на тържището. От Общината им казали, че другите маси също дължат наем, но не е задължително да платят сега. Задължението се плаща месец напред -..

публикувано на 30.03.20 в 14:05

Останете вкъщи и четете (книги)

Стоенето вкъщи по-леко, приятно и ползотворно прави сайта " Аз чета ". От най-големия сайт за четене и книги призовават всички да спазват официално обявените мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус с кампанията #ВкъщиСъмИЧета . В първото издание на инициативата "Аз чета" се обедини с Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца, за да..

публикувано на 30.03.20 в 13:58

Правата ни като пътници във връзка с COVID-19

Кризата с коронавируса несъмнено е променила много планове за пътувания. В момента голям брой страни от ЕС са въвели ограничителни мерки за борба с епидемията от Covid-19, включващи ограничения за пътувания, налагане на карантинни зони и пълно затваряне на региони. Европейската комисия представи подробно напътствия, които целят да гарантират, че..

публикувано на 30.03.20 в 13:26

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда

В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват семействата си и да имат приличен живот. Хората тук са трудолюбиви, добри  и отзивчиви. Община..

публикувано на 27.03.20 в 12:10