Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

4
Снимка: Радио Видин

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи.

"Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше близко семейство загива от подобен вирус. Знаете за случая в Кьолн миналата година, когато почина малката Селин, точно от респираторен вирус. и ако не си участник, и свидетел на подобно нещо, няма как да повярваш, че един вирус може найстина да причини смърт на твой близък човек. Понеже страдаме от отва, което се е случило с нашето детенце вярваме, че има реална опасност, както за нас и семейството ни, така и за всички хора около нас, за квартала ни, ако щете и за държават ни. Всички знаем, че България е бедна не от сега, бедна е от 30 години и в този момент, не е необходимо да разчитаме на политиката, на държавата. Вярвам, че можем да се справим с много дисциплина и дори с елементарни мерки, просто да си стоим вкъщи. Ако някой от семейството пазарува, моля да го прави с маски и да бъде достатъчно отговорен към близките си."

Само до вчера са ушити 900 препазни маски, които веднага раздават. Целта е да бъдат направени поне 3000, колкото са жителите на кваратала, разказва Найден Георгиев. 

"Гледахме новини, майка и дъщеря правят маски на доброволни начала и ги раздават. Аз лично съм търсил маски по аптеки, но по простата причина, че няма такива, не можах да снабдя семейството с маски и започнах да рзмишлявам, как да се сдобием с такива. Започнахме да проучваме плат, алстици и всичко останало, на каква стойност възлиза, за да можем да определим 1 брой маска за каква сума ще се изработи. Решихме да се включим съвсем доброволно с определена сума, обаче големият ни проблем беше, да намерим шивач, който да ги ушие. Веднага звъннахме на леля Кева. Тя на мига се съгласи, да шие маски безплатно. Държа да отбележа, че инвестицията за направата на такива маски е много малка. Ораганизирахме и в момента продължава кампанията за набиране на средства, за изработката на такива маски. Страшно бързо събрахме срадствата за изработката на маски за квартал "Нов път". В него по наши изчисления,  в момента има около 3 000 жители и ще се постараем да направим този брой. Ако до тогава вече се появят такива други доброволци, шивачи и не само, имаме нужда от хора, които трябва да гладят, да подреждат, ще продължим да ги правиме. Не е толкова скъпо да решиш да направиш нещо добро и от все сърце... Вярваме, че така спасяваме животи. Нямаше да можен да успеем с всичко това, ако веднага 5-6 семейства от квартала, добри хора, които веднага ни потърсиха и оказаха финансова подкрепа, всеки с колкото може."

Анета Борисова и Параскева Колева са сред жените, които сами решили да помогнат с труда си

"Помагаме с каквото можем, за добро дело... Аз даже не го считам за нещо кой знае какво. Работа, като всеки друг вид работа. 2-3 дена като дадем за други хора, няма лошо. За мен е така, все едно , че нищо не правиме. Това което можем, с божията помощ даваме от нас."

От средствата, които събират, и които продължават да даряват жители на квартала ще закупят храна и  дезинфектанти за най-нуждаещите се. Вярваме, че с общи усилия ще справим, казват Албена и Найден Георгиеви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00