Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 26 март 2020 година

Снимка: Радио Видин

Преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове се облекчава. Заповед за това издаде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.


Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на всички въведени противоепидемични мерки до 12 април 2020 г., включително.


Редица промени в Кодекса за социалното осигуряване настъпват заради влезлия вече в сила Закон за извънредното положение, напомни директорът на Териториалното поделение на НОИ във Видин Пламен Георгиев.


С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза Венета Йорданова- младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин.


Предпазни маски за многократна употреба са заредени в аптеките във Видин. Спирт също може да се намери, съобщи председателят на Регионалния фармацевтична колегия Николай Тодоров.


44 души са поставени под карантина в община Мездра към 25 март 2020 г. Към момента няма заразени с коронавирус на територията на общината.


През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Четири семейства са под карантина в село Дреновец.


11 бебета са проплакали в ломската болница от началото на извънредното положение. От тях 5 са момичета и 6 момчета. Две от бебетата са на родители от Видин, съобщи д-р Едуард Богомилов, завеждащ Акушеро-гинекологичното отделение .


Дарение от 192 000 лева ще бъде разпределено между 6 болници в Северна България, сред които лечебниците във Видин, Враца и Лом, това съобщи шефът на кризисния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.


Хората които желаят да се регистрират като търсещи работа могат да го направят и онлайн, съобщава Дирекция "Бюро по труда" Мездра. За целта трябва да се създаде профил в Системата за сигурно електронно връчване.


Община Видин ще участва в кампанията "Часът на Земята 2020"За поредна година oбщина Видин ще даде своя принос в усилията за справяне с климатичните промени на планетата, като се включи към глобалната инициатива, която ще се проведе на 28 март (събота), от 20.30 ч. до 21.30 ч.

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите. Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи.

Гориво на на стойност 100 000 лв. за зареждане на линейките на Центровете за спешна медицинска помощ в страната дарява Shell България. Сред подпомогнатите ще бъде и ЦСМП - Видин

Дарение на сума, равна на една чиста заплата, дариха общинските съветници в Монтана. Всеки от 30-те съветници предостави по 300 лева за дарителската сметка на общината, съобщи кметът Златко Живков.

Инициативата на италианските деца "Предай нататък" намери своето продължение в Монтана. Идеята е всяко дете да нарисува дъга с надпис: "Всичко ще бъде наред" и да сложи своята рисунка на прозореца си.


Благотворителна кампания в помощ на възрастни хора започна във Враца. С набраните средства ще бъдат закупени и дарени трайни хранителни стоки, каза за Радио Видин Владислав Йорданов, председател на Централна рибноопазваща организация, клон Враца.


Врачански магистрати дариха пари за купуването респиратор на белослатинската болница и по този начин се включиха в благородната кампания за подпомагане на борбата срещу Covid-19.


Домашен социален патронаж-Белоградчик продължава да доставя храна до всички потребители на комплексни услуги без промяна на графика и менюто си.


Откриват паметник на полк. Стефан Илиев в Белоградчик. Днес се навършват 103 години от гибелта на полк. Стефан Илиев- легендарния предводител на 15-и пехотен Ломски полк. 

Вижте още

Златко Живков: В община Монтана няма случай на заразен с коронавирус

На територията на община Монтана няма заразен с коронавирус. Това заяви кметът Златко Живков. Към 30 март в болницата също няма регистриран с COVID-19. "Доста хора бяха притеснени, но към днешната дата на територията на община Монтана има нула случая, дай боже да се запазят, няма гаранция. Към днешната дата има случаи регистрирани..

публикувано на 30.03.20 в 13:56

Отлагат турлашкия събор в Чупрене

За неопределен период от време се отлага традиционния турлашки фолклорен събор в село Чупрене. Безопасността на гостите и участниците е най-важна, каза кметът на местната община Анжело Добричов: "В така създалата се ситуация ние не може да прогнозираме, кога ще бъде пика и кога ще бъдем засегнати и ние. На нашия събор се събират сигурно 200 000..

публикувано на 30.03.20 в 13:30

Малко над 2600 престъпления за изминалата година във Врачанско

Общо  2 628 икономически и криминални престъпления са регистрирани във Враца, п овечето от тях остават престъпленията срещу собствеността и общоопасните престъпления – кражби, престъпления по транспорта и др. Това е посочено в годишния отчет на свършеното от окръжната прокуратура във Враца. През 2019 г. обвинителите от Окръжна..

публикувано на 30.03.20 в 13:07

ОУ "Иван Вазов" в Монтана се справя с оналйн обучението

При изключителна мобилизация и стриктност се провежда онлайн обучението в 4-то училище “Иван Вазов” Монтана, сподели директорката Ваня Велизарова. Само едни от 530-те ученици от 1 до 7 клас няма свободен достъп до интеренет:   "Всички учители създадоха съответната организация и всички деца работят онлайн. По-голяма група работят през социалните..

публикувано на 30.03.20 в 12:56
Областната дирекция на МВР във Видин

Нови четири нарушения на домашна карантина във Видинско

Видинската полиция разследва още четири случая на нарушаване на домашна карантина под надзора на прокуратурата. Новите разследвания за нарушения на противоепидемичните мерки в условията на обявено извънредно положение са започнати през изминалата седмица. Два от случаите разследва РУ- Видин, един- РУ- Белоградчик и един РУ- Кула. Разследванията се..

публикувано на 30.03.20 в 12:41

Увеличение на фалишивите сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки отчитат в Мездра

Зачестили са случаите на фалшиви сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки в Мездра, подадени на горещите телефони в Общината. От ръководството призовават гражданите за добросъвестно и отговорно отношение, когато сигнализират за извършени нарушения на разпоредбите на здравните власти и на заповедите на кмета на общината.  "При подаване на..

публикувано на 30.03.20 в 12:28

Полицията във Видин следи за струпване на хора по паркове и градинки

Топлото време през почивните дни подмами мнозина видинчани да излязат на разходка, въпреки въведената забрана за посещения на паркове и детски площадки. На запитване на Радио Видин за масовите нарушения от  ОД на МВР-Видин отговориха, че патрули са следили з а спазването на противоепидемичните мерки във Видин през почивните дни. Полицейските..

публикувано на 30.03.20 в 11:58