Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост, посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник.

"Поздравявам ви братя и сестри с неделния ден, който е посветен на паметта на Йоан Лествичник – велик подвижник на древността, аскет, учител на Църквата, който е оставил своето произведение "Лествица" за духовно възрастване. Този път на духовно усъвършенстване е изминат и опитно описан от него самия. В първата глава той пише, че Господ ще ни съди не за това, че не сме творили чудеса, че не сме извършили нещо необикновено, а ще ни съди, защото не сме оплаквали своите грехове. Ето какво най-важно се изисква от нас, заради което и ни се дава Великият пост, заради което Господ е създал Църквата, та да можем със своя покаен плач да умием своите грехове така, че те да се заличат от душата ни. Ето към какво ни призовава Йоан Лествичник, който сам изминал този път и бил свидетел на подвига на множество подвижници – на много хора, угодили на Бога.

И макар сред нас да няма чудотворци, макар сред нас да няма особени подвижници, макар сред нас да няма аскети, но да се каем и оплакваме своите грехове ние можем. Но само че много често правим това формално и повърхностно. Ние можем да плачем от обиди, можем да плачем от безсилие, можем да плачем заради някакви неуспехи – това понякога извиква у нас сълзи. А ако така остро осъзнаваме своя грях, че той с болка се отразява в сърцето, та да почувстваме остро, че не може да се живее с греха, че не бива в сърцето ни да се загнезди този мъртвешки, лишаващ ни от свобода и радост чуждороден елемент, който попада в нашето сърце, защото ние се поддаваме на своите страсти, беззаконни или несвоевременни желания, когато временното поставяме по-високо от вечното, своето удоволствие, своя покой, или някакви свои потребности поставяме по-високо от служението на Бога и по-високо от служението на хората.

И постът се състои не само от въздържание от блажна храна. Това е преди всичко въздържание в мислите, въздържание на езика, с който ние грешим постоянно – произнасяме се грубо, един друг се обвиняваме и обиждаме. Това е много труден пост и той е много по-важен, отколкото хранителния пост. Още повече, че някои просто не могат поради здравословното си състояние да постят според цялата строгост на Устава. Животът сега е друг, не е задължително да изпълняваме всички ограничения по отношение на храната, но ние можем в пълна степен да се въздържаме от лоши постъпки, лоши мисли. Това може да изисква от себе си всеки – и детето, и възрастният, и здравият, и болният, стига само да се отнася към себе си строго и да се уповава на Господа. Тогава Господ, виждайки този стремеж, това старание, ще изпълни желанията на нашето сърце. Искаме ли да побеждаваме своите грехове от дълбините на сърцето си, значи ще победим. Ето тази искреност не ни достига, за нея е нужно да се молим и просим Господ да укрепи вярата ни. Амин."

Протойерей Александър Ильяшенко

В рубриката "Съвременна Библия" - какво да правим със страховете си? Трябва да се изправим срещу тях, но с какво оръжие? Отец Джузепе Берардели оставя безсмъртно послание – оръжието, което смазва страха е вярата в Христос и словото Му. Чуйте една трогателна история! Тя ще помогне да откриете мира, струящ от сърцето на Спасителя. Този мир не зависи от обстоятелствата. Той тече като пълноводен поток дори и в най-смъртоносната битка.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00