Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общински съвет Монтана проведе закрито заседание

Снимка: Любо Андреев

За първи път в най-новата си история Общинския съвет в Монтана проведе закрито заседание. Причината е извънредното положение в страната заради епидемията от коронавирус. В голямата зала на Младежкия дом, наредени през два метра един от друг, съветниците разгледаха точките от дневния ред при изключителни мерки, разказа на среща с журналисти след това председателят на общинския съвет инж. Иво Иванов:
 
"Беше създадена организация съгласувана от РЗИ. Имаше максимално разстояние от съветник до съветник, с раздадени лични предпазни средства, с дезинфектанти, с влизане на фирмата, която дезинфектира целият поток, където се проведе сесията и максимално проветряване. Няма причина да спрем, прави чест на колегите, че бяха отговорни.

Съветниците приеха отчета на общинския бюджет за 2019 година, общинския дълг, прогнозата за постъпленията от местните приходи за периода 2021 – 2023 година и разходите за местни дейности. Няколко са докладните за кредитиране от фонд ФЛАГ за съфинансиране на проекти, внесени от кмета Златко Живков.
 
"Проектите на този етап са свързани с фонда на общините. Ние имаме ангажименти по 19 проекта. В този период тези ангажименти продължават и остават. Ние сме длъжни да се разплатим по образователна инфраструктура, намираме се в такъв период. В момента държавата работи на по друг ход, но ние не може да спре работа в никакъв случай."


Обсъдена бе и промяна в наемните цени на общинските имоти. Последната наредба за това е от 2005 година. Съветниците приеха комплексната програма на общината за намаляване на фините прахови частици за периода 2019-2023 година. В дневния ред бяха включени и годишните отчети на всички общински фирми и предприятия. На закритото заседание като  общински съветник се закле Мартин Бориславов, който влиза на мястото на назначената за зам. областен управител Десислава Димитрова.
Вижте още

Отлагат турлашкия събор в Чупрене

За неопределен период от време се отлага традиционния торлашки фолклорен събор в село Чупрене. Безопасността на гостите и участниците е най-важна, каза кметът на местната община Анжело Добричов: "В така създалата се ситуация ние не може да прогнозираме, кога ще бъде пика и кога ще бъдем засегнати и ние. На нашия събор се събират сигурно 200 000..

публикувано на 30.03.20 в 13:30

Малко над 2600 престъпления за изминалата година във Врачанско

Общо  2 628 икономически и криминални престъпления са регистрирани във Враца, п овечето от тях остават престъпленията срещу собствеността и общоопасните престъпления – кражби, престъпления по транспорта и др. Това е посочено в годишния отчет на свършеното от окръжната прокуратура във Враца. През 2019 г. обвинителите от Окръжна..

публикувано на 30.03.20 в 13:07

ОУ "Иван Вазов" в Монтана се справя с оналйн обучението

При изключителна мобилизация и стриктност се провежда онлайн обучението в 4-то училище “Иван Вазов” Монтана, сподели директорката Ваня Велизарова. Само едни от 530-те ученици от 1 до 7 клас няма свободен достъп до интеренет:   "Всички учители създадоха съответната организация и всички деца работят онлайн. По-голяма група работят през социалните..

публикувано на 30.03.20 в 12:56
Областната дирекция на МВР във Видин

Нови четири нарушения на домашна карантина във Видинско

Видинската полиция разследва още четири случая на нарушаване на домашна карантина под надзора на прокуратурата. Новите разследвания за нарушения на противоепидемичните мерки в условията на обявено извънредно положение са започнати през изминалата седмица. Два от случаите разследва РУ- Видин, един- РУ- Белоградчик и един РУ- Кула. Разследванията се..

публикувано на 30.03.20 в 12:41

Увеличение на фалишивите сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки отчитат в Мездра

Зачестили са случаите на фалшиви сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки в Мездра, подадени на горещите телефони в Общината. От ръководството призовават гражданите за добросъвестно и отговорно отношение, когато сигнализират за извършени нарушения на разпоредбите на здравните власти и на заповедите на кмета на общината.  "При подаване на..

публикувано на 30.03.20 в 12:28

Полицията във Видин следи за струпване на хора по паркове и градинки

Топлото време през почивните дни подмами мнозина видинчани да излязат на разходка, въпреки въведената забрана за посещения на паркове и детски площадки. На запитване на Радио Видин за масовите нарушения от  ОД на МВР-Видин отговориха, че патрули са следили з а спазването на противоепидемичните мерки във Видин през почивните дни. Полицейските..

публикувано на 30.03.20 в 11:58

Мъж от Ковачица наруши карантината си

41-годишен жител на Ковачица е нарушил своята карантина, съобщават от ОД на МВР-Монтана. Нарушението е установено от служители на РУ Лом, които извършили проверка на адреса на мъжа в селото. По данни на роднини, живеещи на адреса, той отишъл на близкия язовир. Направен е опит за връзка с мъжа на предоставения мобилен номер, но не отговорил. По-късно..

публикувано на 30.03.20 в 10:22