Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старши комисар Петър Коцин: Колегите работят на терен денонощно, препоръките се спазват

Старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР- Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Срокът на мерките против разпространението на епидемията от коранавирус е удължен до 12 април с нова заповед на здравния министър. За какво следи полицията от първа линия и какъв е животът на хората под карантина- разговаряме с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин. 


Каква организация е създадена от Областната дирекция на МВР във Видин за обезпечаването на реда в региона при настоящото извънредно положение в страната?

"С оглед на въведеното извънредно положение в страната служителите на МВР и трите районни управления мобилизираха усилията си. Колегите работят на терен денонощно. Предприели сме необходимите действия за изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, влязла в сила от 21 март. Полицейските служители изпълняват и свои ежедневни ангажименти по опазване на обществения ред и обслужване на настъпили произшествия. Съблюдават за реда по време на въведеното извънредно положение."


От дни е забранено напускането на областните центрове без основателни причини и са организирани контролни пунктове, за да се спре потокът от големите градове. Проявяват ли хората разбиране или все още има опити за нарушение на забраната?

"Седем са входно-изходните точки на областния център. Дежурните постове обслужват ситуираните там КПП-та. Екипите са сформирани от полицейски и гранични служители. Целта е да бъдат ограничени безцелните пътувания и придвижвания. Хората проявяват разбиране към мерките на входно-изходния център. Няма напрежение. Много е важно всичките да осъзнаят, че мерките не представляват ограничаване на правото им на придвижване, а целят запазване на здравето и живота на всички нас."


Полицията участва и в конвоиране на товарни автомобили и автобуси. По колко такива конвоя потеглят през последните дни?

"Видинските полицаи продължават да осъществяват конвой на товарни автомобили, понякога и автобуси, влизащи в страната през ГКПП  по Дунав мост 2. Между 8 и 12 конвоя потеглят на денонощие, като средно са по 10-15 товарни автомобила и автобуса." 


Има ли информация в Областната дирекция на МВР за всички лица, които са се прибрали от рискови страни и трябва да са под домашна карантина? Кой подава на Областната дирекция на МВР или съответните районни управления тази информация- Гранична полиция, Регионалната здравна инспекция или Областния кризисен щаб?

"Информацията за гражданите, завърнали се в нашия регион от чужбина постъпва в Областната дирекция на МВР- Видин от Районната здравна инспекция и своевременно се предоставя на районните управления, на чиято територия съответните лица са посочили адреси за престой по време на 14-дневната си карантина."


Колко са в момента поставените под домашна карантина?

"Броят на лицата се променя почти ежедневно. След изтичането на 14-дневния срок има отпадащи. Влизащи на територията се добавят. Към 24 март броят на поставените под домашна карантина в област Видин са 325 души."


Правят ли се проверки дали лицата са на посочените адреси? Чия конкретно е задачата да се следи за спазването на забраната- на кварталните полицаи или на кметовете по места?

"На първо място лицата, поставени под домашна карантина, трябва да бъдат изключително дисциплинирани. На вход в страната те подписват декларации и носят наказателна отговорност. От своя страна полицейски служители извършват проверки на адресите им ежедневно."


Колко са установените досега случаи на неспазване на карантината?

"До момента в Областната дирекция на МВР във Видин са образувани четири досъдебни производства за неспазване на домашна карантина. Всичките четири случая за разследване са докладвани на Районна прокуратура-Видин и разследват под неин надзор."


Има ли такива драстични нарушения, примерно лица, които трябва да са на един адрес, да са в друго населено място?

"С последните изменения на член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс законодателят вече е предвидил сериозни наказания. Това са- до пет години лишаване от свобода и глоба в размер от 10 000 до 50 000 лева. Има и сигнали, които не се потвърждават от нас. Получаваме сигнали за лица, които са се отклонили от карантината, но при посещения на наши служители на адресите, се оказва, че лицата са там. По всички такива нарушения, които са установени, се вземат съответните мерки. Докладват се на прокуратурата и започват досъдебни производтсва. Искам да призова за пореден път всички да се обединим и да направим най-доброто за нас, категорично и безусловно да спазваме предприетите противоепидемични мерки, като по този начин проявим отговорност към себе си и към близките си."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30