Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освобождават от наем обектите за периода, за който не са функционирали

Снимка: Полина Тодорова


Продължавам да плащам наем, въпреки че видинският пазар е затворен - с този сигнал към Радио ВИДИН се обърна местен търговец. Челните места, сподели гражданинът, се притесняват да не изгубят мястото си на тържището. От Общината им казали, че другите маси също дължат наем, но не е задължително да платят сега. Задължението се плаща месец напред - сега се плаща за април, въпреки че пазарът няма да работи заради извънредното положение, обясни човекът.

Предстои Община Видин да предприеме социални и икономически мерки за периода на кризисната ситуация в страната. На следващото заседание на Общинския съвет, което ще бъде през идната седмица, ще се предложи да се приеме решение за освобождаване от наем на обектите, които са общинска собственост за периода, за който не са функционирали - това са заведения, фризьорски салони, също наематели в общинските и временни пазари, обясни председателя на местния парламент Генади Велков.

"Всички четири точки ще гласуваме на следващото заседание. Сигурен съм, че всеки съветник ще подкрепи предложенията, тъй като е нормално, когато хората не могат да работят - да не плащат. Ще се отрази зле на Общината, разбира се, но трябва да опазим фирмите, земеделските производители и хората. Достатъчно обяснявахме какъв е казусът с търговците, сега ще го облечем в законова форма. Тези, които са платили за март, но не са ползвали сергия, ще я ползват в следващия период - тогава, когато пазарът има дейност. Тези, които наемат маси, ще бъдат освободени за този период от наем. Искаме да дадем шанс на хората да плащат наема разсрочено. След 30 юни, ако човек е платил данък в края на годината, ще има лихва. Опитваме се да освободим търговците от тази лихва, юристите ни проучват начин. По всякакъв начин, по който можем, ще облекчим фирмите и гражданите".

Предвижда се освобождаване от такса за така нареченото тротоарно право на заведенията за периода, през който не са имали дейност, а така също и да не се начислява лихва за 2020 г., за времето след 30 юни до края на календарната година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00