Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Потресно покаяние

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска.

Петата седмица и Петата неделя на Великия пост са подготовка за Страстната седмица. В Евангелското четиво на Петата Неделя се казва как Господ на път за Иерусалим открил на учениците Си това, за което им говорил нееднократно и отново потвърдил, че Неговият път е път на кръста, страданието и смъртта, и че първосвещениците и книжниците ще го предадат, ще Го поругаят и оплюят, ще Го бият и разпнат и на третия ден ще възкръсне.

Учениците се ужасили, вървейки заедно с Него по пътя за Иерусалим, и не разбрали за какво им говори Господ. Иудейските месиански очаквания не съвпадали с тази реалност, с това развитие на нещата. Майката на апостолите Иоан и Иаков например помолила Господа нейните синове да седнат до Неговия престол, без да знае както и останалите, че пътят Господен е път на страдания, непостижими страдания, които те, Неговите ученици ще разберат едва по-късно.

Кръстният път на страданията е определен не само за Него и Неговите ученици, а въобще за цялата Църква и за всички вярващи в Иисуса Христа.

Преподобна Мария Египетска е прославена от нашата Църква, от нея ние просим молитвена помощ като от своя застъпница пред Бога. Ние сме слаби, не можем да се справяме сами, имаме нужда от помощ и Господ идва и помага, невидимо носи всички наши теготи, прощава нашите грехове, очиства ни от нашите беззакония.

Само да поиска човек да пожелае да тръгне по пътя на спасението, да положи усилия да тръгне именно в тази посока - тогава идва Сам Господ, изцелява го и върши всичко, защото то не е по силите на човека. Не е по силите му да изправи своето собствено вътрешно зло. Това го може само Бог. Покайният подвиг на света Мария Египетска ни показва колко е важно да видим във всеки човек, дори в най-големия грешник Божия образ, потенциалната възможност за неговото преображение и спасение. Всеки може да падне, но ние не знаем как и кога ще го призове Бог, затова не бива да отписваме никого.

В рубриката "Съвременна Библия" - има едни затворници, на които кризата с Ковид-19 донесе небивало щастие. Това са близо 1000 души, които кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио реши да пусне предсрочно. Кметът издаде нареждане всички престъпници, които търпят наказание за леки претъпления и на които остава да лежат не повече от година, да бъдат освободени. Какво излиза? Онова, което затвори свободните, донесе свобода на затворените. Явно една криза може да ражда и нещо добро. Зависи от къде гледаш нещата. Един рибар от галилейското езеро може да види Божието царство като фикция, но един апостол от ерусалимската горница го вижда като реалност. Явно има точка, в която рибарят най-после вижда реалността на Царството и се превръща в апостол. Мястото, където се случва това определено не е низината на езерото, а височината на горницата. Днес сме в долината на страха. Какво ли можем да видим, докато обитаваме долини?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата  кампанията на УНИЦЕФ.  Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България :  "Въпреки всички положени усилия до този..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Пренастроихте ли телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия?

За проблем с телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия сигнализира слушателка на Радио ВИДИН. От миналата събота Марияна Милетиева от Монтана и нейни приятели с декодери от Бойчиновци и Охрид, не могат да гледат телевизия, защото няма сигнал.   "От Монтана съм, имам къща в Сливовик, в Медковец, и там преди години..

публикувано на 04.06.20 в 15:07

Кои са фразите, които могат да "подпалят" нервите на майките за секунда

Темата е от категорията "Женско царство", но моля мъжката част да не бъде много критична към нас- жените.  Знаете, че понякога ни се иска да си се оплачем, макар че вие ни обичате и такива.  Сигурна съм, че всяка млада майка като мен, има фраза, която може да й "подпали нервите" за части от секундата. Без значение дали е от роднини, близки и..

публикувано на 04.06.20 в 15:00

Библиотеката в село Зверино с обновен детски отдел

С обновен детски отдел посреща своите малки читатели библиотеката към Народно читалище "Факел 1926" село Зверино.  Ново и модерно е обзавеждането, а на една от стените е изобразен стенопис по мотиви от българската народна приказка " Дядо вади ряпа", каза  Стилияна Стоянова : "Библиотеката вече има обособено място, което е обновено и е с..

публикувано на 04.06.20 в 14:30

Кучето Рея-приятел на котките

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Деница Младенова и нейното куче Рея . Тя е порода пинчер и е подарък от баща й. Не понася други кучета, но за сметка на това се разбира много добре с котки. За това как е избрала името на своя домашен любимец, Деница разказа: "Тъй като обичам гръцката митология и Рея е жената на Кронос и..

публикувано на 04.06.20 в 11:00

В "Музикална зона" на 04 юни 2020 слушаме барабаниста Били Кобъм – 1 част

Били Кобъм става известен в края на 60-те и началото на 70-те години на миналото столетие, придобивайки популярност благодарение на работата си с Майлс Дейвис. От 1973   до 1975 г. в два негови студийни албума и един лайв участва българският виртуоз на пианото Милчо Левиев. По същото време стартират експериментите му с барабанното оборудване...

публикувано на 04.06.20 в 09:00

Да достигнеш звездите: Двама българи в екипа на първата частна космическа компания, изстреляла хора в Космоса

На 30 май Съединените американски щати осъществиха първия пилотиран полет от девет години от космическия център в Кейп Канаверал. В 22:22 ч. българско време бе извършен историческият полет до Международната космическа станция. Така за първи път от почти десетилетие, компанията на Илън Мъск- SpaceX, изпрати двама астронавти до Международната космическа..

публикувано на 04.06.20 в 00:31