Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Един актьор- сам вкъщи

Снимка: Личен архив на Бисер Маринов

По време на извънредното положение театрите затвориха врати и няма постановки. Как се чувства едни актьор, изолиран вкъщи и как запълва времето си?

Бисер Маринов е роден във Видин. Преди три години гостува на сцената на видинския театър с постановката по Георги Марков  "Асансьорът". Пиесата проследява един отрязък от около 12 часа, в който двамата герои прекарват в заседнал асансьор и преминават през абсолютно всякакви ситуации и състояния. Дали тази изолация има аналог със стоенето вкъщи сега?


"Липсва сцената и публиката. Ходенето на снимки. Чета и гледам филми. По ирония на съдбата подготвях моноспектакъл по мой текст и тъкмо го завърших и разпечатах, обявиха извънредната ситуация. Сега го репетирам вкъщи понеже е моноспектакъл и не изисква пространство... Дали има нещо общо между "Асансьорът" и днешната ситуация? Има, разбира се. Там двамата герои стоят затворени доста време и преосмислят доста неща. То и ние сега стоим така и дано да преосмислим в каква посока вървим... Има интересни реплики, които препращат към сегашната ситуация.  Цитирам:

"Тя: Дали някой не си играе с нас?

Той: Може би. Толкова игри стават. Защо пък някой да не иска да си поиграе с нас.

Тя: Кой например?

Той: Не  е ли все едно кой. Мотор, човек...случай. Важното е, че не можем да стигнем до там закъдето сме тръгнали.

Тя: Не можем навреме, но все пак ще стигнем.

Той: Ако ни дочакат."

Той: "Колко странно. Бързахме за някъде, а един асансьор нарочно ни спря. Аз искам да помогна на един мошеник, когото справедливо ще накажат, а вие непременно да се омъжите утре в 10. Но асансьорът не разрешава. И може би има право. Може би това не е асансьор, а може би е велик архитект на истината, който ни спира за миг, за да се опомним."

Според Бисер Маринов, тези реплики могат да се съпоставяг с днешната ситуация:

"На мястото на асансьора ще сложим вируса, защото той ни спира. И прецаква плановете, които сме имали. В крайна сметка, както казва героят, архитект Лозан: "Човек не трябва да бъде сигурен в нищо, което не зависи от него, пък даже и тогава..." 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Обновяват читалището в Гложене

Нов площад и обновено читалище очакват през тази година в козлодуйското село Гложене. Ремонтът на културната институция напредва, след като през август 2018 година пожар нанесе щети за над 1 милиона лева на сградата на "Яким Десподов", създадена преди 121 години. Средства в размер на 1.5 милиона лева бяха отпуснати от правителството.  До есента се..

публикувано на 25.05.20 в 15:15

Създават най-голямата видеотека с тренировки и упражнения

Най-голямата видео библиотека с тренировки и упражнения ще бъде създадена по повод Седмицата на физическата активност и спорта /MOVEWeek/, която започва от днес в България и цяла Европа. Видеотеката е отворена за всички, които желаят да споделят своя опит, обясни Ласка Ненова, основател на сдружение "БГ Бъди активен", което координира..

публикувано на 25.05.20 в 15:11

Искрен Красимиров: Да пазим словото

Дистанционно, чрез видеоклипове и интерактивни дискусии, в отбелязването на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, се включи роденият в Мездра режисьор, актьор и преподавател Искрен Красимиров . Създателят на проекта " Незабравимата България " и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която..

публикувано на 25.05.20 в 14:05

Онлайн курсове представят актуалните теми от дигиталния свят

Безплатни онлайн курсове организират от Враца софтуер общество . Под формата на кратък уебинар от ИТ центъра ще представят актуални теми , свързани с добре платени в дигиталния свят професии.  На участниците ще бъде представена информация от дългогодишни практици, която от своя страна може да бъде старт в развитието на бъдеща кариера,..

публикувано на 25.05.20 в 11:10

Да прогледнеш духовно

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Братя и сестри, когато някой от нас страда от телесен или душевен недъг, склонни сме да мислим, че Бог ни е наказал за голямо прегрешение. Срещнем ли нещастник, мислим, че той..

публикувано на 24.05.20 в 08:00

"Гласът на безгласните"–за ромите през погледа на самите тях

"Гласът на безгласните" е трибуна в интернет за живота и проблемите на хората от ромската общност, но през погледа на самите тях. Създател на подкаста е Русин Коцев. Самият той тръгва от видинския квартал "Нов път". Преминава през Великотърновския университет, където е главен асистент в катедра "Съвременен български език" и има докторска..

публикувано на 22.05.20 в 17:15
одз русалка детска градина видин

Родители и деца- за детската градина след принудителната ваканция

Със заповед на министъра на здравеопазването, от днес се възстановява работата на детските градини и ясли, при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата.  Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места, като се осигурят условия, които..

публикувано на 22.05.20 в 15:45