Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства


УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят. 

"Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да стимулираме развитието на техния мозък. Но също така в ситуация на кризи, като тази, в която се намираме в момента, играта е най-доброто средство за успокоение както на самите деца, така и на възрастните. Това е начин да се сплотят семействата и най-ценният начин да се научат нови неща. Започнахме инициативата си в събота и всеки ден точно в 11 часа на фейсбук профила на Уницеф България, публикуваме по едно ново предизвикателство  за родителите. До сега сме предложили танци заедно, готвене, разказване на приказки, търсехме съкровища заедно с децата. Няма да издавам следващите, защото искаме да има и елемент на изненада. С тази кампания и чрез този позитивен елемент на игра, на сплотяване на семействата, всъщност искаме да покажем, че колкото и ситуацията да е критична и да е трудна за всеки един от нас, всъщност това е и едно време, което те могат да го използват, за да прекарат наистина много пълноценни моменти с децата в игра, в учене и в споделяне. Призивът, който отправям, той е на целия УНИЦЕФ, не е само от мое име, наистина изключително важно е в тези трудни моменти да общуваме с децата, да говорим с тях честно и открито за ситуацията, да не крием от тях, да не ги лъжем, да се погрижим за това те да се чувстват спокойно, да се чувстват сигурни и също така да не забравяме да се погрижим за себе си, защото е от изключително значение родителите също да са спокойни и да се чувстват добре, знаете, децата усещат това", обясни Деница Делвил, директор комуникации на Уницеф България :

Паула Найденова от Видин се включва в предизвикателствата още от първия ден с дъщеря си Катрин и малката си сестричка:

"Излезе ни преди 5 или 6 дни предизвикателството на страницата на Уницеф България, че започва и още от първия път ние решихме да се включим. Първото ни предизвикателство беше "Танци с новобранци", беше много забавно. Като преди това се допитвам до тях, те дават идеи. По принцип им е забавно, интересно им е, всеки ден чакаме с нетърпение да дойде време за следващото предизвикателство, много е хубаво. Тази идея определено ни дойде много добре, в подходящия момент. Благодаря на УНИЦЕФ, че ни предизвика да направим нещо с децата си у дома. По принцип, знаете, ежедневието ни е забързано, ходим на работа, не обръщаме внимание на децата си, колкото трябва за съжаление, и сега е удобният момент да го направим."
Повече може да чуете е звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Да прогледнеш духовно

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Братя и сестри, когато някой от нас страда от телесен или душевен недъг, склонни сме да мислим, че Бог ни е наказал за голямо прегрешение. Срещнем ли нещастник, мислим, че той..

публикувано на 24.05.20 в 08:00

"Гласът на безгласните"–за ромите през погледа на самите тях

"Гласът на безгласните" е трибуна в интернет за живота и проблемите на хората от ромската общност, но през погледа на самите тях. Създател на подкаста е Русин Коцев. Самият той тръгва от видинския квартал "Нов път". Преминава през Великотърновския университет, където е главен асистент в катедра "Съвременен български език" и има докторска..

публикувано на 22.05.20 в 17:15
одз русалка детска градина видин

Родители и деца- за детската градина след принудителната ваканция

Със заповед на министъра на здравеопазването, от днес се възстановява работата на детските градини и ясли, при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата.  Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места, като се осигурят условия, които..

публикувано на 22.05.20 в 15:45

Ванеса и костенурките-неразделни приятели

 Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с три костенурки- Бесната, Мъжката и Женската . Преди две години те сменят своето местожителство- от гората в двора на тяхната собственичка Ина. От тогава стават неразделни приятели на малката й дъщеричка-  четиригодишната Ванеса. С въодушевление двете разказват за странното приятелство :  "В..

публикувано на 22.05.20 в 15:15

Студенти от Враца споделят рецепти и съвети за готвене

Представяме ви Натали и Пламен . Те са двама млади хора, които освен любовта си един към друг, споделят и любовта си към готвенето. От две години те са създатели на убесайта "Кулинарно Вдъхновение".  И двамата са родом от Враца, но в момента живеят и учат в София. Натали кара магистратура по математика и едновремено с това преподава на..

публикувано на 22.05.20 в 15:14

Отново напрежение на заседанието на ОбС - Ново село

Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет бе одобрен на майското заседание в Ново село.  То се проведе в салона на кооперация „Дунав“ и бе открито за медиите и гражданите. В предварително обявения дневен ред бе залегнало и   утвърждаване на заплатите на изборните длъжности и органи по чл. 19 от Закона за администрацията, както и..

публикувано на 22.05.20 в 13:48

Животът в Хърлец след извънредното положение

Село Хърлец се намира в Северозападна България, между Стара планина и река Дунав. Покрай селото минава и река Огоста. Землището и селото лежат върху плато, образувано от голям метеорит, прелетял от вселената преди хилядолетия. Но не това е най-интересното  за селото. Гордостта на хората е фактът, че върху землището на Хърлец е построена първата на..

публикувано на 22.05.20 в 12:30