Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства


УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят. 

"Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да стимулираме развитието на техния мозък. Но също така в ситуация на кризи, като тази, в която се намираме в момента, играта е най-доброто средство за успокоение както на самите деца, така и на възрастните. Това е начин да се сплотят семействата и най-ценният начин да се научат нови неща. Започнахме инициативата си в събота и всеки ден точно в 11 часа на фейсбук профила на Уницеф България, публикуваме по едно ново предизвикателство  за родителите. До сега сме предложили танци заедно, готвене, разказване на приказки, търсехме съкровища заедно с децата. Няма да издавам следващите, защото искаме да има и елемент на изненада. С тази кампания и чрез този позитивен елемент на игра, на сплотяване на семействата, всъщност искаме да покажем, че колкото и ситуацията да е критична и да е трудна за всеки един от нас, всъщност това е и едно време, което те могат да го използват, за да прекарат наистина много пълноценни моменти с децата в игра, в учене и в споделяне. Призивът, който отправям, той е на целия УНИЦЕФ, не е само от мое име, наистина изключително важно е в тези трудни моменти да общуваме с децата, да говорим с тях честно и открито за ситуацията, да не крием от тях, да не ги лъжем, да се погрижим за това те да се чувстват спокойно, да се чувстват сигурни и също така да не забравяме да се погрижим за себе си, защото е от изключително значение родителите също да са спокойни и да се чувстват добре, знаете, децата усещат това", обясни Деница Делвил, директор комуникации на Уницеф България :

Паула Найденова от Видин се включва в предизвикателствата още от първия ден с дъщеря си Катрин и малката си сестричка:

"Излезе ни преди 5 или 6 дни предизвикателството на страницата на Уницеф България, че започва и още от първия път ние решихме да се включим. Първото ни предизвикателство беше "Танци с новобранци", беше много забавно. Като преди това се допитвам до тях, те дават идеи. По принцип им е забавно, интересно им е, всеки ден чакаме с нетърпение да дойде време за следващото предизвикателство, много е хубаво. Тази идея определено ни дойде много добре, в подходящия момент. Благодаря на УНИЦЕФ, че ни предизвика да направим нещо с децата си у дома. По принцип, знаете, ежедневието ни е забързано, ходим на работа, не обръщаме внимание на децата си, колкото трябва за съжаление, и сега е удобният момент да го направим."
Повече може да чуете е звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30