Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Заедно"- за общуването и даренията по време криза

Снимка: Колаж на Анжела Каменова

Във време, в което общуването е трудно, има хора, които помагат, за да се случи. Има и такива, които помагат на възрастните, които трябва да останат у дома си. И други, които подариха ушитите от тях маски. За тях говорим в "Заедно". 

В село Селановци, община Оряхово, едно от най-големите в страната, социален работник посещава всеки ден десетки адреси на ученици от Основно училище "Никола Вапцаров". Разнася по домовете на децата, които не учат онлайн, задачи на хартиен носител. 110 деца от училището се справят успешно с дистанционното обучение, но за 43 това не е работещият вариант,  казва директорът Петя Русинова:

"Има една група, която варира в различен брой между 40 и 43 деца, 19 от тях със специални потребности, които получават своите задания на хартиен носител и обясненията към тях. След това задачите трябва да се върнат в училище, за да бъдат проверени от колегите. Как се случва това? Най-често колегите приготвят вкъщи нещата, изпращат ги и ги именуват за кого са предназначени. Ние ги разпечатваме, приготвяме ги в комплекти и тези родители, които могат или пък баби, дядовци идват и ги взимат, те си ги получават на ръка, но има една група, която получават нещата на място, за да сме сигурни, че са получени. Точно с тази задача се занимава нашият социален работник. Йоана Йорданова я назначихме тази година по проект "Подкрепа за равен достъп и личностно развитие", където ни беше определено, че имаме право на четири часа социален работник или четири часа образователен медиатор. За себе си прецених, че социалните проблеми са по-тежки"- казва директорът на Основно училище "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова. Добавя, че задачата на социалния работник съвсем не е лека, защото селановските улици са с дължина 80 километра. Тъй като за Йоана е трудно да се придвижва пеша, на помощ е и съпругът ѝ.

За Йоана Йорданова професията на социалния  работник е призвание.

"Самата професия ме привлича и искам да помагам на децата. Много е важно за мен с каквото мога, когато мога, да се чувствам полезна за тях"- казва Йоана. Втора година изучава социална педагогика.

От младежката организация на ВМРО във Враца обявиха спешен телефон, на който хората да могат да се обаждат за съвет, за връзка с институциите, или ако имат нужда от хранителни продукти или лекарства. На същия номер могат да звънят и желаещите да помогнат.

"Ние се опитахме в тези тежки времена, които настъпиха, в които ни залива негативна информация и паник- атаки, се опитваме да успокоим хората, особено по-старото население, създавайки доброволни формирования, които могат да бъдат на помощ на всеки, който има нужда"- каза председателят на младежката организация на ВМРО във Враца Момчил Янков.


Младежите от ВМРО провеждат също и разяснителна кампания по места за опасностите и превенцията от коронавируса.


Над 900 предпазни маски за хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса, както и на училищата, ушиха до сега учители от Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Изработват ги  Аксиния Петрова и Ягодка Цокова, както и колегата им Любен Добрев- след като приключат занятията онлайн с учениците.


"Приоритенто сме предоставили освен на учебните заведения, на полицията, на здравната каса, на регионалната здравна инспекция предадохме 170 маски, на Центъра за спешна и неотложна помощ, на соцалния дом за лица с увреждания в Кула и продължаваме да шием. Имаме още в резерв плат. Може би, ако продължаваме и следващата седмица, ще се наложи да купим...

Публично изразявам благодарността си към двете колежки, които го правят, защото освен, че водят и учебните си часове по графика, който имат, след приключване на часовете сядат и започват да шият... Първоначално това беше наша идея още, когато се заговори за коронавируса, когато беше спорно трябват ли маски, не трябват ли. Ние коментирахме с г-жа Петрова. Единсатвеното ни притеснение беше дали ще ни позволят, т.е дали ще бъде допустимо ние да шием, но на по-късен  етап, когато се разрази кампанията и потребността от такива материали нарастна, тогава вече и министерството се обръна с молба училищата, които имат такива паралелки, имат кадри, имат техниката, ако могат по някакъв начин да се включат"-разказа директорът на професионалната гимназия Евлогия Манджукова.

Преди дни маски започна да шие и семейство от квартал "Нов път" във Видин. Там само за седмица бяха събрани над пет хиляди лева. Инициативата за набиране на дарения е на Албена и Найден Георгиеви, като първоначално идеята е била с парите да се закупят материали за предпазни маски, но в кампанията се включват повече хора и събраните средства са повече от очакваните, разказва Албена. С част от тях са осигурени материали за предпазни маски, които са раздавани безплатно в квартала, а с другите са закупени хранителни продукти за хора, които са в нужда.
"Изразходихме 3128 лева за 2 хиляди предпазни маски и за пакети от първа необходимост за 100 семейства. Останали са ни налични 2075 лева - също ще отидат за направата на още маски. Тече подготовка на още хиляда. Остатъка от паричките ще е за хранителни продукти на хора от квартала.".

С дарения помагат и много жители на квартала, които сега в чужбина, каза Албена Георгиева.
Всичко по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Да прогледнеш духовно

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Братя и сестри, когато някой от нас страда от телесен или душевен недъг, склонни сме да мислим, че Бог ни е наказал за голямо прегрешение. Срещнем ли нещастник, мислим, че той..

публикувано на 24.05.20 в 08:00

"Гласът на безгласните"–за ромите през погледа на самите тях

"Гласът на безгласните" е трибуна в интернет за живота и проблемите на хората от ромската общност, но през погледа на самите тях. Създател на подкаста е Русин Коцев. Самият той тръгва от видинския квартал "Нов път". Преминава през Великотърновския университет, където е главен асистент в катедра "Съвременен български език" и има докторска..

публикувано на 22.05.20 в 17:15
одз русалка детска градина видин

Родители и деца- за детската градина след принудителната ваканция

Със заповед на министъра на здравеопазването, от днес се възстановява работата на детските градини и ясли, при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата.  Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места, като се осигурят условия, които..

публикувано на 22.05.20 в 15:45

Ванеса и костенурките-неразделни приятели

 Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с три костенурки- Бесната, Мъжката и Женската . Преди две години те сменят своето местожителство- от гората в двора на тяхната собственичка Ина. От тогава стават неразделни приятели на малката й дъщеричка-  четиригодишната Ванеса. С въодушевление двете разказват за странното приятелство :  "В..

публикувано на 22.05.20 в 15:15

Студенти от Враца споделят рецепти и съвети за готвене

Представяме ви Натали и Пламен . Те са двама млади хора, които освен любовта си един към друг, споделят и любовта си към готвенето. От две години те са създатели на убесайта "Кулинарно Вдъхновение".  И двамата са родом от Враца, но в момента живеят и учат в София. Натали кара магистратура по математика и едновремено с това преподава на..

публикувано на 22.05.20 в 15:14

Отново напрежение на заседанието на ОбС - Ново село

Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет бе одобрен на майското заседание в Ново село.  То се проведе в салона на кооперация „Дунав“ и бе открито за медиите и гражданите. В предварително обявения дневен ред бе залегнало и   утвърждаване на заплатите на изборните длъжности и органи по чл. 19 от Закона за администрацията, както и..

публикувано на 22.05.20 в 13:48

Животът в Хърлец след извънредното положение

Село Хърлец се намира в Северозападна България, между Стара планина и река Дунав. Покрай селото минава и река Огоста. Землището и селото лежат върху плато, образувано от голям метеорит, прелетял от вселената преди хилядолетия. Но не това е най-интересното  за селото. Гордостта на хората е фактът, че върху землището на Хърлец е построена първата на..

публикувано на 22.05.20 в 12:30