Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ново село в новата обстановка

Снимка: Радио ВИДИН

Хубавата новина е, че в общината няма коронавирус. Независимо от това, че Ново село е на две граници и че са пристигнали хора от други места в първите дни, когато мерките не бяха толкова затегнати, на този етап няма регистрирани със симптоми на опасния вирус. Трима са под доброволна домашна карантина, като при единия вече е изтекъл 14-дневния период. 


В момента са затворени детските градини и служителите им са в отпуск. В намален състав работи и общинската  администрация. Хората са информирани за това кога и какви документи им трябват за излизане от населените места, но пътуването до областния град е силно ограничено. 


93 души от общината в момента ползват социалната трапезария. Заради извънредното положение топлият обяд се разнася по домовете. През следващата седмица на всички потребители, както и на още 29 социално слаби ще бъдат раздадени безплатно хранителни помощи от БЧК. Ограничено е излизането на пребиваващите в социалните институции. Децата от ЦНСТ №1 са поели инициативата да ушият маски за всички, а излишните количества се предлагат във Фейсбук на цена 2,50 лв.


СУ "Св.Св. Кирил и Методий" успя да се организира и премина на дистанционно обучение. На ученици от социалнослаби семейства бяха осигурени 15 таблета с цялото оборудване и инсталация за по-голяма обхватност на възпитаниците. В цялата община има покритие на Интернет, потвърди директорката Ирена Цветкова, технически проблеми е имало само при първия сняг. 

Всеки помага с каквото може, каза Ирена Цветкова. Така например, момче от социалните институции със серия възпитателни дела е инсталирало необходимите програми на всички, живеещи в ЦНСТ за един ден и в момента е един от най-редовните ученици на занятията. В момента ръководството на училището провежда разговори за доставяне на оборудване за всички ученици от социалнослабите семейства, тъй като посещаемостта по тези причини е около 90 %. Голяма помощ оказват медиаторките, които са и родители на деца от най-трудната група – 1-3 клас. Учителите не се ограничават в 20-минутния час, а работят и индивидуално с деца. 


Магазините в селото са заредени, спазват се и ограниченията за влизане по един клиент.  Хората могат да плащат сметките си за телефон, вода и електричество в пощата и касата на Easy Pay. Затворени са читалищата и барчетата. В НЧ "Земеделец-1874" работи по един служител, тъй като там се продават вестници и списания. 


Вижте още

Изпитите по български език и математика за седмокласници ще са върху съкратен материал

Усилена подготовка върви сред  седмокласниците, на които им предстои  национално външно оценяване НВО. На 15 юни е изпитът по български език и литература, а на 17 юни - по математика. Изпитите ще започват в 9 часа, в повече на брой стаи, като във всяка ще има по 10 деца и един квестор. Ще има и камери.  За да няма  струпванията на родители и ученици,..

публикувано на 26.05.20 в 16:55

Предстоят матури 2020

Поради пандемията тази година датите за провеждане на матурите бяха променени и изместени през юни. Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен изпит по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците. За учениците от професионалните гимназии,..

публикувано на 26.05.20 в 16:10

25 години от регистрирането на общество "Бяло братство"

На 26 май се навършват 25 години от регистрирането  на общество "Бяло братство" по Закона за вероизповеданията.  Всемирно бяло братство e учение и школа създадено от Петър Дънов в България през 1897 г.   Според  Дънов това е  "учение за развитието на душата, ума и сърцето... носи спокойствие на сърцето, носи светлина на ума, обнова на душата и сила..

публикувано на 26.05.20 в 14:50
ДГ

Детските градини в Лом вече работят

Детските градини в община Лом започнаха работа от днес. Те са 10 на брой - 8 в град Лом и по една в селата Ковачица и Замфир. Родителите са заявили желание децата им отново да тръгнат на детска градина.  16 деца са прекрачили прага на ДГ "Снежанка", днес. Те са разпределени в 4 възрастови групи и учат при стриктни мерки за безопасност и..

публикувано на 26.05.20 в 14:15

Обновяват читалището в Гложене

Нов площад и обновено читалище очакват през тази година в козлодуйското село Гложене. Ремонтът на културната институция напредва, след като през август 2018 година пожар нанесе щети за над 1 милиона лева на сградата на "Яким Десподов", създадена преди 121 години. Средства в размер на 1.5 милиона лева бяха отпуснати от правителството.  До есента се..

публикувано на 25.05.20 в 15:15

Създават най-голямата видеотека с тренировки и упражнения

Най-голямата видео библиотека с тренировки и упражнения ще бъде създадена по повод Седмицата на физическата активност и спорта /MOVEWeek/, която започва от днес в България и цяла Европа. Видеотеката е отворена за всички, които желаят да споделят своя опит, обясни Ласка Ненова, основател на сдружение "БГ Бъди активен", което координира..

публикувано на 25.05.20 в 15:11

Искрен Красимиров: Да пазим словото

Дистанционно, чрез видеоклипове и интерактивни дискусии, в отбелязването на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, се включи роденият в Мездра режисьор, актьор и преподавател Искрен Красимиров . Създателят на проекта " Незабравимата България " и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която..

публикувано на 25.05.20 в 14:05