Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местят видинско училище в друга сграда?

Във Видин ще обсъждат мерки за компенсиране на ефекта от коронавируса

Снимка: Архив Радио Видин

Предложение за преместване на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в сградата на основно училище "Отец Паисии" ще обсъди Общинският съвет във Видин, на извънредно заседание, на 10 април. В училището има свободни етажи, а сградата, в която се помещава сега професионалната гимназия, ще се ползва изцяло от филиала на Русенския университет в града, каза председателя на общинския съвет Генади Велков:


"Първото което ще гледаме е предложението на кмета Цветан Ценков, относно предоставяне на трети и четвърти етаж от ОУ "Отец Паисий" на ПГ "Васил Левски". Това е бившото ТМТ, което ще преместим на трети и четвърти етаж на Второ основно училище, защото тяхната сграда която е  държавна собственост се предоставя цялата на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев", в който тази година ще завършат първи випуск бакалаври и вече ставата тесни, двата етажа, които ползват до момента. Те са недостатъчни на филиала на университета, което е хубаво."


Ако предложението бъде прието, професионалната гимназия ще се премести в училището през следващата учебна година. Двата етажа имат отделен вход и са напълно достатъчни, каза Генади Велков. Сега те се ползват от учениците от училище "Цар Симеон Велики“, докато трае ремонтът на училището им.


Да не се плаща наем за общински обекти и терени във времето на извънредното положение, заради коронавируса е друго предложение, което ще обсъжда Общинският съвет  във Видин. Ако бъде приета, мярката ще е за спрелите дейност, заради извънредното положение. За тези, които са платили авансово, ще се счита, че внесената сума е за първия месец след отмяна на ограниченията. Ако предложението бъде прието, ще могат да се разсрочат наемите за март, април и май, а синята зона ще бъде временно отменена. 

"Според предложението, освобождаваме от наем наемателите на общински жилища и терени. Това включва и така нареченото тротоарно право за всички, които не са работили и са били затворени във връзка с предприетите мерки срещу коронавирус. Това са предимно ателиета, заведения"- каза Генади Велков.

Предлага се да не се плаща такса за ученическото общежитие във времето, в което обучението е дистанционно.

Общината ще кандидатства за безвъзмездна помощ по програма за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания, за което също ще е нужно решение на общинския съвет. Предложението е включено в дневния ред на насроченото за петък заседание.
По време на предстоящото заседание ще бъдат разгледани предложения, които не подлежат на отлагане.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23