Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 април 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

От днес видинският общински пазар отново работи, след като бе затворен преди три седмици със заповед на кмета Цветан Ценков, като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19.

Кооперативният пазар във Враца ще функционира при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от общинската администрация.

От утре, 9 април, отварят пазара в Мездра, но само за земеделски производители.  

За 4 нови случая на COVID-19 съобщи Националният оперативен щаб тази сутрин. С тях регистрираните случаи на новия коронавирус у нас стават 581. Няма нови случаи във Видин, Враца и Монтана.

Видинчанин, който от години живее със семейството си в Испания, е починал от COVID-19.


Над хиляда души са поставени под домашна карантина във Враца от началото на пандемията.


В края на тази работна седмица се очаква да бъде изписан от видинската болница Иван Евгениев от Дунавци, който е дигностициран с Ковид-19. Очаква се това да е първият официално излекуван от вируса жител на област Видин. Както вчера ви съобщихме, мъжът от дни няма никакви оплаквания, но се налага да е на стационарно лечение в бившето инфекциозно отделение, което е пригодено за лечение на болни с коронавирус. Днес му е взета трета лабораторна проба за изследване, ако е отрицателна, ще може да напусне лечебното заведение. По думите на Иван Евгениев, в отделението във Видин, пригодено за стационарно лечение на болни с коронавирус има още двама пациенти.


От началото на извънредното положение над 61 600 души са подали заявление като търсещи работа, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Половината от тях са подали заявление за парично обезщетение за безработица. Най- много хора се регистрират от секторите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. Деница Сачева припомни, че работници в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор. Относно схемата 60:40 министърът подчерта, че държавата поема 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 процента, които са за сметка на работодателя. Очаква се на 14 април да бъде получено разрешението на Европейската комисия, за да започне изплащането по мярката.


1704 са новорегистрираните безработни в бюрата по труда в Монтана, Видин и Враца за времето от 13 март до началото на април, информират от Регионалната служба по заетостта в Монтана.


Със 186 по- малко тежки катастрофи са се случили от обявяването на извънредното положение до вчера, 7 април, в сравнение със същия период миналата година, съобщиха от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". От агенцията отбелязват, че въпреки ограниченията за движение средно на ден стават по седем тежки катастрофи със загинали и ранени. За посочения период 20 души са загинали, а ранените са повече от 230. От началото на извънредното положение са наложени над 65 хил. наказателни постановления и фишове.


Националната агенция за приходите /НАП/ вече ще обменя електронно информация с банки, застрахователи, общини и други ведомства във връзка с извършвани ревизии и проверки на техни клиенти.


Във Видин започна косене на тревните площи. Плановите дейности са част от поддържането на общинските зелени терени и декоративната растителност на територията на общината. Косенето стартира паралелно в Крайдунавския парк, булевард "Панония|" и в района на бившия Химкомбинат. По- късно ще продължи в кварталите, парковете, детските площадки, главните улици и пешеходните зони на града, съобщиха от пресцентъра на Общината. Успоредно с това в Южна промишлена зона работници отстраняват израсналите храсти и дървета. Зелените площи в централната градска част са прекопани, почистени от плевели и се поливат, предстои кастрене на дървета и премахване на изсъхналата растителност.


Масово мият улиците в Монтана. Това е един от елементите на пролетното почистване на града.


Медиатори и полицейски патрули обикалят днес из улиците в ромските квартали на Монтана "Кошарник" и "Огоста" и следят да няма струпване на хора по повод Международния ден на ромите 8 април, съобщиха от ОД на МВР в Монтана. Медиатори съобщиха, че на живеещите в двата квартала в предишните дни са раздедени брошури, в които са описани мерките за ограничаване разпростарнението на коронавируса. На по-бедните са раздадени маски и дезинфектанти.


Две нови косачки- трактори ще са от помощ на лицата, занимаващи се с косенето на тревата в парковете, детските градини и други зелени площи в община Ружинци.


В община Кула се справят с извънредното положение.


Ръководството на “СЕ Борднетце - България“ ЕООД удължи с още една седмица временното преустановяване на работа на заводите на дружеството в Мездра и Карнобат за производство на компоненти за международната автомобилна индустрия.


Предложение за преместване на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в сградата на основно училище "Отец Паисии" ще обсъди Общинският съвет във Видин, на извънредно заседание, на 10 април.


Пролетна дезинфекция на водата ще се извърши във Видинско.


Около 100 деца имат нужда от електронно устройство - компютър, лаптоп, таблет или телефон, за да се обучават дистанционно в малките населени места на видинска област. Това показва справка на читалищни работници, по повод провеждането благотворителната кампания на сдружение "Фабрика за идеи" - "Ненужна техника? Дари я на село".


Един от най-ревностните ни слушатели, 81 -годишният Вълослав Стратев  от село Добролево, иска да дари пенсията си от 219 лв на видинската болница.



Четири пъти са намалели сватбите във Видин за последния месец, от влизането в сила на извънредното положение, в сравнение със същия период на миналата година. 



Тазгодишните издания на Националния преглед на ученическите оркестри и мажоретни състави "Димитър Пеев" и Международния фолклорен форум "Пъстра огърлица" във Вършец се отменят, съобщиха от Общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28