Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога и как ще се върнем на работа

Снимка: Радио ВИДИН

В секторите търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство има над 900 хиляди работници; над 100 хиляди са в култура, спорт и развлечение. Това прави над 1 милион души, които или са спрели работа, или работят в много малка степен. Данните са на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Над 44 000 работещи от 81 големи и средни предприятия вече са засегнати от започналата криза заради пандемията с Covid-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това сочат данните от проучване на КНСБ. 

Всички намираме варианти как да се приспособим към обстановката. Кога обаче ще се възстанови икономиката ни?

"Хората малко са притеснени. Мисля че нямат много пари. На новините гледам хората останаха без работа. Ще се отрази отрицателно", смята Иван Кирилов, който продава разсад на видинския пазар.

Бисерка Дионисиева продава плодове и зеленчуци:

"Бих искала да бъде много добре, да има много хора и клиенти в пазара, но клиенти в последните няколко години има все по- малко. Но ние и на това сме доволни.Това ми е работата, оттук си изкарвам заплатата, оттук си плащам осигуровки. Като нямам дори и толкоз, откъде да ги взема тези пари?"

Анелия Спасова е секретар на читалище "Съзнание" в село Долни Вадин, община Оряхово. Намерили са начин читалището да продължи да работи онлайн, въпреки мерките и извънредното положение.

"Със сигурност ще живеем, но ще бъде по нов начин. Ново ще ни бъде виждането. Защото много хора сега си дават сметка и си пренареждат приоритетите. Ние като читалище започнахме много бързо да преструктурираме дейности. Стартирахме онлайн читалище... Със сигурност ще ни трябва време. В един момент утре, да тръгнем да се прегръщаме и да скъсим разстоянието, няма да ни е толкова лесно. Аз не съм скептична, но трябва да гледаме и реално на нещата. Може би една година трябва да мине, докато влезем в нормален ритъм"
, каза Анелия Спасова.

Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАНПриродозащитен център "Натура" във Враца работи с деца и туристи. Сега децата са си вкъщи, а туристите ги няма, защото хората не пътуват. Според Георги Антонов- експерт в Природозащитен център "Натура"- няма да е чак толкова трудно да влязат в нормален ритъм на работа след края на извънредното положение:

"Рутината, която сме си създали ще ни помогне и аз съм сигурен, че всички тези неща, които сме правили досега и това, което не успяхме да направим, заради извънредното положение, ние не сме го отменили, ние просто сме го отложили във времето. Според мен ще успеем да се справим, може да е малко по- натоварено...Всички, с които работим, много бързо ще успеят да се върнат към стария си начин на действие. Този глад, който ще бъде натрупан за подобни мероприятия и за посещение на някакъв природен обект, това нещо ще се засили като желание."

Туристическият информационен център във Вършец не работи. Хотелите и къщите за гости, също. Ще има ли глътка въздух за туризма тази година?

"И ние като другите центрове в страната, със заповед на кмета не работи Туристическият център. Това ще е докато кажат, че ще паднат мерките. След това, предполагам, че ще бъде много трудно нещата да се организират и да тръгнат... Ние сме малък град. Единственият плюс който е засега е, че няма заболели от Covid-19. Да не забравяме, че Вършец се слави с чистия въздух. Дано това да е най- големият плюс за хората, които след време ще се решат да дойдат. Ако видим лъч светлина, това може би ще стане към края на август", смята Даниела Лилова- експерт "туризъм" в Община Вършец. 
Туроператорите също не работят. Хората не пътуват организирано нито в страната, нито в чужбина. За тези фирми мярката 60/40, която правителството въведе, за да подпомогне бизнеса, не е приложима.

"Ние сме спрели напълно, не извършваме никаква дейност, за да имаме някакви средства и да можем да продължим нататък с помощта на държавата. В същото време няма никакви данъчни облекчения и подпомагане на самоосигуряващите се", каза Анелия Стефанова- управител на туристическа агенция "Елит-М Травел" от Монтана и прогнозира, че в следващите 3-4 месеца няма да има добро развитие на туризма.

Липсата на средства и уплахата от заразяване са основните причини, за да не тръгнат по екскурзии хората още от средата на май.

"Това стоене вкъщи и оставането без средства е голяма пречка, за да може човек да си позволи пътуване дори, ако е и в страната. Може да помислим и по-оптимистично и да предположим, че хората ще бъдат уморени от стоенето вкъщи и ще тръгнат да търсят някакво разнообразие, което би тласнало туризма към някакво развитие и то основно ще се тръгне в посока вътрешен туризъм. Международният туризъм за момента ще бъде на по- заден план, тъй като не знаем мерките, които се взимат в съответната страна какви са, до какво би довело всяко едно пътуване", обясни Анелия Стефанова.

В момента най-големият проблем на туроператорите са предплатените пътувания- парите, които клиентите са дали за авансово плащане са платени на контрагентите като транспортни фирми и хотели:

"Парите са дадени на нас, ние сме ги предали нататък по веригата и сега клиентът ги търси от нас, но парите ги няма."


Снимка: личен архивНапълно възстановяване скоро е почти невъзможно, прогнозира Вартан Папикян- предприемач от Видин. Според него, мерките, които държавата въведе, са неуспешни за малкия и среден бизнес:

"Много общини в България подходиха далеч по-практично и уместно, отколкото държавата. Тъй като те не могат да финансират дейността на малкия бизнес, облекчиха за следващите месеци, докато продължава извънредната ситуация, да не плащат хората наеми, данъци."

Един от най- засегнатите сектори в България е ресторантьорският бизнес. След като бъде разрешено да се работи, е нормално хората да подходят плахо.

"Малко време трябва да отмине, да се успокоят хората. Буквално всеки загубен ден, с малко клиенти, струва страшно много пари на работодателя във вид на наем, на данъци, във вид на заплащане на обслужващия персонал, осигуровки, абсолютно всичко. Мерките на държавата са изключително слаби, даже малко обидни."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30