Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безценен архив, който ще остане във времето


По едно филмово заглавие от света на българското "малко кино" представя всеки ден каузата "Кинематограф БГ". Кампанията на платформата за късометражно кино стартира на 1 март с намерението да продължи месец. 

Екипът на най-голямата и водеща платформа за късометражно кино си поставя за цял да покаже поне 100 български къси филма, казва основателят Юлиян Спасов. Не е ясно докога ще продължи инициативата, защото не е и ясно докога ще бъде карантината, допълва той.

"Традиционно за нашата платформа е да пускаме по един филм на ден в сайта. Повечето филми са чуждестранни. Сега започнахме с промяна - спряхме чуждия поток, преминавайки изцяло към родното кино. Събрахме доста родни филми, които останаха недооценени. Отговорът на този въпрос е обикновен: българските филми са трудни за гледане, намирането на качествените неща съответно е и по-голям тест. Идеите в нашите филми са драматични, тягостни, изследват се систематики и въпроси, които са тежки. Българското е тежко за гледане. Жанрово българското кино се разнообрази при все че драмата остава водеща. Нашите кинаджии израстват. Драмата е качествен жанр, но се нуждае от разчупване, каквото вече се забелязва. Когато започнахме, пандемията не беше почнала. Усетихме енергия. Усетихме обратна връзка от нашата публика. Затова продължихме. В момента имаме нужда да се заземим, да се върнем към близките неща до нас. Самата карантина има философски привкус - сякаш се приближаваме до нещата, които са точно до нас. Българското кино е най-доброто решение в момента. Успяхме да изкараме на повърхността много заглавия, които ги нямаше онлайн".

Късометражните филми могат да са както професионални, така и любителски продукции. Често се правят от независими кинодейци с некомерсиална цел или с малък бюджет, които по този начин доказват таланта си, за да привличат средства за бъдещи проекти. Кинематографичното произведение е с относително кратка продължителност, недостатъчна за квалифицирането му като пълнометражен филм.
Процесът, през който минава екипа на българското сдружение, е дълъг. Прихваща се даден филм чрез изследване на фестивали, на селекции, на дистрибуционни канали, след което следва връзка с авторите.

"С времетраене до 45 минути е късият филм. Характерно за тази творба е, че е по-интензивна. Ако човек не е свикнал да наблюдава късите филми, няма да остане очарован от начина им на свършване: точно тогава, когато не искаш. От друга страна, това подтиква размисъл, ако щеш - и глад за още подобни творби. Късите филми са носители на идеи и определени ситуации, над които да вникнем като зрители. Късото кино е терен, от който се отправят послания за света".

До този момент екипът на Кинематограф не е одобряван по различни проекти въпреки кандидатстванията за финансиране. Въпреки това, Юлиян Спасов е категоричен, че платформата ще продължи да съществува и да се развива, защото е безценен архив, който остава във времето.

"Своето начало "Кинематограф" бележи случайно всъщност. Случи се след връщането ми от Франция, където учех кино, през 2012 година. Докато карах нощни смени в магазин се разнообразявах с програмиране. Спрях се на късите филмчета, защото подобен избор липсваше в България. Проектът ми се посрещна от близки, познати и роднини с интерес, затова беше ясно, че трябва да започне сортиране под формата на събития. Фундаментално погледнато е факт, че липсваше подобна платформа. Късото кино е непознато. Липсва в мейнстрийма. Няма го по телевизиите, по кината. В училищата също отсъства, за разлика от Франция, където на децата в образователния процес им се пускат редовно. Това е базата, която превърна "Кинематограф" в кауза. Авторите на къси филми са много. Късометражната форма не трябва да се сравнява с пълнометражната. Така се превърнахме в едно решение за авторите на това кино. Преимуществата са доста, най-вече легален достъп".

От Кинематограф все още не са посещавали Видин. Предвиденото за миналогодишното издание на фестивала The Bridge участие отпада в последния момент. Крайдунавският град обаче остава място, което искаме да посетим, завършихме разговора със Спасов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30