Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Вилхелм Елисеев: Реанимацията на видинската болница е добре оборудвана, нужни са още предпазни средства

Д-р Вилхелм Елисеев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Св. Петка" Видин
Снимка: Личен архив


Реанимацията на видинската болница никога не е била така добре оборудвана, както е в момента. Осигурени са достатъчно респиратори, необходими за лечението на пациентите с Ковид -19, обясни в предаването "Направление здраве" началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение /ОАИЛ/ в МБАЛ "Света Петка" Видин д-р Вилхелм Елисеев:

"Получихме респиратори благодарение на дарителската кампания, за която сме благодарни на видинското гражданство, защото се включи много активно и в момента от дарения получихме 4 - два стационарни и два портативни, като чакаме да получим още един стационарен. Те са ни в помощ, но ние също разполагахме с 4 апарата, плюс един портативен. Така че в момента може да се каже, че нашата реанимация е презадоволена и никога не е била така добре оборудвана, както е в момента. Фактически ние имаме две реанимации - старата и новото звено, което аз съм нарекъл ОАИЛ-2, защото болницата направи нещо невероятно, успяхме да изградим едно напълно ново отделение, със съвременно оборудване. Освен това болницата направи още едно отделение, на базата на старото инфекциозно, където се лекуват по-леките случаи. 


ОАИЛ-2 е в основния корпус на болницата, на първия етаж, абсолютно изолирано, с отделни входове. Всички противоепидемични мерки са спазени, помислихме и за пациентите, и за персонала, тези потоци да не се кръстосват. Това, от което се нуждаем, са консумативи - лични предпазни средства. Надявам се да ги имаме в достатъчни количества, защото те са за еднократна употреба и ще имаме нужда от още. Разбира се, това зависи и от броя на пациентите и докога ще функционира това отделение. Аз имах разговори пак за дарение, за реанимационни легла, което надявам се да стане. Те гарантират както удобство на пациента, така и удобство на персонала."


Д-р Елисеев обясни също кога болните с коронавирус стигат до реанимацията и се нуждаят от помощта на лекарите-анестезиолози:

"Естествено, както и се очаква, ние се включваме в момента, когато дихателната недостатъчност прогресира, задълбочават се симптомите от страна на пациента и тогава нашата терапия е насочена главно към овладяване на дишането, на промените, които настъпват в белия дроб, и общо на хомеостазата на организма, тоест поддържане на баланс на течности, електролити, белтъци..."

Тази животоспасяваща терапия се извършва с цялата гама от апаратура, с която разполага съвременната медицина - респиратори, пациентски монитори, дефибрилатори. Респираторите, които заради пандемията се превърнаха в едни от най-важните апарати, заместват функцията на дишането, обясни д-р Елисеев:

"Към него се пристъпва тогава, когато имаме нарушение в дишането, нарушение в съзнанието. Между другото, това е единствената специалност, която отнема 3 жизненоважни функции и затова тази дейност е толкова отговорна, защото отнемайки му тези функции - съзнание, дишане, циркулация, ти трябва да си готов и да ги възстановиш, да ги изведеш от това състояние..."

В момента реаниматорите, които работят в отделението за интензивно лечение на пациенти с коронавирус, са трима.  Двама от тях имат специалност, един е на половин длъжност. Работата е твърде специфична дори и за санитарите, така че в реанимацията на доброволци не могат да разчитат.  

Лекарят призова видинчани да бъдат отговорни към здравето си:

"Първо искам да успокоя, че ние имаме готовност. Но, разбира се, апелирам към тяхната висока отговорност да пазят собственото си здраве, здравето на околните, спазвайки указанията на Националния оперативен щаб и заповедите на министъра на здравеопазването за т. нар социално дистанциране, и да бъдат много внимателни, да не се отпускат. Ние сме с малък брой население, но също така с голям относителен дял на възрастните хора със съпътстваща патология - хипертоници, диабетици, бъбречните страдания също знаем, че са разпространени. Така че, те са уязвимата група. А освен това да не забравяме хората, които се завърнаха от чужбина. Те са много, мисля, че надхвърлят 30 000 души. А те са били на работа в страните, където най-тежко протича тази епидемия - Италия, Испания, Англия. Хората би трябвало да пазят здравето си, защото, имайки здраве, човек има всичко. Да мислят за себе си, за близките си, за родните си. Надявам се работата, усилията, които полагаме, да бъдат увенчани с успех, да се радваме на изписани здрави пациенти."


Повече може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45