Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще оцелеят ли заетите в туризма

Белоградчишки скали
Снимка: Кристиян Кирилов, Радио Видин

Туристически автобуси в цялата страна може да блокират улици и междублокови пространства още в началото на следващия месец заради неплатени наеми на специализирани гаражи. За това алармира Радка Мандилова, председател на Национално сдружение "Случаен превоз", в отворено писмо до кабинета. Сдружението е член на обединение "Бъдеще за туризма"- платформа за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица- туроператори, туристически агенти, хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи.  


"Ние просто сме в безисходица. Поради това, че туризмът е забранен със заповед на министъра на туризма от миналия месец, ние нямаме никакви приходи. В същото време имаме много фиксирани разходи, в това число и специализираните гаражи, които сме задължени да поддържаме по закон, защото тази техника не може да стои някъде по улиците и междублоковите пространства. Поради пълното отсъствие на доходи и това, че ситуацията следва слабия туристически зимен сезон, много от предприятията, да не кажа всички, са изчерпали финансовия ресурс, с който са разполагали до започване на новия активен сезон. В момента ситуацията е много тежка", обясни Радка Мандилова- председател на Национално сдружение "Случаен превоз", член на обединение "Бъдеще за туризма".


Сдружението настоява за спешна подкрепа от държавата под формата на облекчения за бюджетни плащания, безвъзмездно финансиране за периода на извънредното положение и безлихвени заеми за оборотни средства. Ако това не се случи:

"Ще фалираме като първо. Това няма да е наш избор. Много семейства са гарантирали кредитите с апартаментите си. Това означава, че банките ще отнемат недвижимо имущество. Банките ще се сдобият и с много автобуси. Около 15 000 човека ще останат без работа. Това ще стане, ако не реагира държавата в най-скоро бъдеще, май месец например."

ЕК е предоставила 1 милиард 358 милиона евро на България, според официален документ, публикуван на сайта на Комисията.


"Около 100-150 милиона ще спасят целия бранш. С 200 милиона евро ще се спаси целият сектор туризъм в България. Това е по изчисление на всички колеги от Национално обединение "Бъдеще за туризма". Там участват организации от целия туристически сектор", допълни Радка Мандилова.


Димитър Иванов е управител на "Ирка Тур"- туристическа агенция и транспортна фирма от Монтана, която отдава и автобуси под наем. Казва, че обстановката е трудна. 2010-2011 година, когато беше финансовата криза, поне е имало някакви превози, докато сега е още по-трудно, защото никой не пътува.

"Ние сме спрели всякаква дейност. Както транспортна, така и туристическа. Подали сме документи, за да си задържаме работниците, шофьорите по тази програма 60/40. Единственият ни поглед е към държавата- ако може да помогне. Разбрах, че Министерският съвет е гласувал някаква програма, с която най- вече на секторите хотелиерство и транспорт да ни се предоставят някакви оборотни средства, с гратисен период. Това е нашето спасение. Дори и след три месеца хората няма така изведнъж да тръгнат да пътуват."

Друг проблем, който открои Димитър Иванов е, че сектор транспорт няма достъп до еврофондовете и трябва да разчита само на финансиране от банките и кредити, за да достигне евростандартите.

Фирмата обслужва и корабите, които акостират на видинския бряг:

"Тези, кораби, които обслужвахме във Видин, едва ли ще пътуват, може би ще бъде нулева година."

Фирмата ще разчита на вътрешния туризъм и на ученическия превоз, за да има свежи постъпления.

Икономическият отрасъл "туризъм" в ситуация на световна пандемия от Ковид- 19 е в режим на оцеляване, казват от Обединение "Бъдеще за туризма". Профилът на нашия турист след епидемията ще бъде много различен, коментира Валентина Йорданова- представител за Северозападна България на Асоциацията на екскурзоводите в България.

"Непрекъснато следим в отделните държави какво колегите правят, как виждат мерките. Определено, в историята си казва думата политиката на протекционизъм. Тук е ролята вече на държавната политика. Протекционизъм се прави чрез насърчителни мерки. Ако в международен аспект е трудно туристът да се прогнозира, по-лесно е да се проектира всичко, което може да се случи на национално ниво. Например, изключвам всички мерки, които в момента се насочват. Ето един добър пример в съседна Сърбия. Асоциацията не техните хотелиери настоя държавата да направи ваучери, които да бъдат раздавани на туристите, а заплащани от държавата. Като условието на държавата е този ваучер да се използва само за туризъм в Сърбия", разказа Валентина Йорданова.

В Северозапада имаше трайни продукти в сферата на туризма, които се развиха с проекти. Хората, заети в този сектор, разчитат единствено и само на това:


"Затварянето на едно малко хотелче или къща за гости води след себе си за това семейство, което разчита само с това да се препитава, до доста тежки последици. Дай боже всички тези хора, чрез държавната подкрепа, да могат да оцелеят."


Профилът на туриста ще бъде различен, продуктите, които туризмът ще роди, ще бъдат различни, смята Валентина Йорданова. Затова и заетите в бранша трябва да свикнат да следят динамиката, да се адаптират към нея и да започнат проучването какво ще се търси.

Още по темата може за чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50