Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК - Враца помага с психологическа подкрепа по телефона

Снимка: Радио ВИДИН
Три телефонни линии за психологическа подкрепа разкри в началото на пандемията  Областният съвет на БЧК - Враца.  Психолози от Центъра за обществена подкрепа  дават безплатна и конфиденциална подкрепа на хората, изпитващи затруднения при справянето с настоящата ситуация и обстановка. Идеята възниква от самите специалисти, каза  за Радио Видин директорът на БЧК Враца Гергана Михалчева:


"Много естествено се появи идеята от самите наши доброволци-психолози, да бъдат полезни на хората, които ще почувстват такава потребност... Идеята дойде от самите психолози, като приоритетната група беше децата и техните родители. Децата, защото те бяха затворени първи. Оказа се, че такава подкрепа се търси от различни възрастови групи и на преден план излиза не толкова затварянето у дома, колкото оставането без работа, без препитание тоест икономическият елемент. Имаме позвънявания и от Бургас и от Благоевград. Стараем се да бъдем полезни... Стигаме до извода, че посттравматичният стрес тепърва ще се развива и хората тепърва ще имат нужда от психологическа подкрепа... Дори ако кризисната  ситуация бъде отменена, тези телефони ще продължат да бъдат активни. Може да помислим и да отворим постоянна линия към БЧК - Враца, за да обслужва гражданите, независимо с какъв проблем."



Психологът Стоянчо Христов
  се включва в инициативата на БЧК за телефонна психологическа подкрепа. Вече 10 години  той е част от доброволния екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи, който работи към Областния съвет  на БЧК във Враца:


"Сега нямаше нищо по-нормално в тази извънредна ситуация да се включим в тази инициатива като доброволци. В първите три седмици до 10 април имахме доста интензивна работа. В два от случаите става дума за деца до 18 години... Основен проблем са страховете за бъдещето, от настоящето. Очакват една много бърза, много ясна и точна препоръка и съвет какво да се направи. А в нашата работа това понякога не е много възможно. Даваме някакви препоръки. Наблюдава се повишена тревожност, безпокойство, загуба на сън и апетит. Аз се опитвам да внуша спокойствие, че това е нещо, което ще премине... Най-важното е спокойният тон, съчувствието, съпреживяването... Една от основните препоръки е преди всичко да се подобрява двигателната  активност, да се направи комплекс от упражнения, в парка да се разходим, да потичаме. Да се изгради дневен режим и да се следва. Правим си график, за време за ставане, време за кафе и това да е котвата, която да ни държи в областта на нормалното. И накрая на деня да се самовъзнаградим за това, че сме изпълнили всички точки, да се потупаме по рамото. И една изключителна препоръка - не гледайте телевизия! И да се спазва лична хигиена по отношение на интернет!"


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01