Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чака се помощ от военните за дезинфекция на болницата във Видин

Момчил Станков: Медиците от долекарски структури във Видин да помогнат на болницата

Снимка: Радио Видин

Областният управител на Видин е отправил апел за помощ до министъра на отбраната, здравния министър и Националния оперативен щаб за техника и хора, за да се извърши пълна дезинфекция на многопрофилната болница. В трите социални заведения в областта със случаи на COVID-19 заразата е разпространена от лечебното заведение, каза Момчил Станков:

"Обърнах се към Националния щаб онзи ден с апел, до министъра на отбраната вицепремиера Каракачанов, както и да министъра на здравеопазването с апел за помощ, за дезинфекция на МБАЛ "Света Петка". Известно е, че огнището за разпространяване на COVID-19, за огромно съжаление е нашата областна болница. Имам уверението на вицепремиера, както и на министъра. Тази помощ за дезинфекция... ще бъде откликнато за помощ. Във Видин нямаме ресурса и човешкия, и финансовия, за да направим такава дезинфекция. Не разполагаме с такива фирми на територията на областта, затова апела ми беше към вицепремиера Каракачанов, да използваме ресурса на Българската армия. За дезинфекция говоря. Не говорим за силите на министерството на отбраната."

Пълната дезинфекция на болницата ще е поетапна, по крила.  Преди дни лечебното заведение получи като дарение от кампанията "България за лекарите" автоматизиран уред за дезинфекция. С техниката вече се работи, но тя не е достатъчна, според областния управител: 

"Знаете, че преди дни в МБАЛ "Света Петка" се получи дарение от автоматизирани уреди за дезинфекция, от най-висок клас. Вече е започнало да се дезинфекцира с УВ. Дезинфекцирани са "Уши, нос и гърло" до момента и Очното отделение. Продължава дезинфекцията... По крила. Всичките болни, които са. Нашата болница знаете, че разполага с голяма леглова база с няколко крила. Всичките ще бъдат настанени в едно крило. Ще бъде дезинфекцирано. След дезинфекцията ще бъдат преместени и така поетапно. Чисто технологично ще бъде направено от самите хора, които ще дезинфекцират." 

За COVID-19 са тествани всичките 450 души, които работят в болницата в града, не само медицинският персонал, въпреки това продължава да има нови положителни резултати, коментира областният управител. 43-ма са медиците, които са доказани до сега положителни проби.

"Практиката показва, най-вече в МБАЛ "Света Петка", че медицински лица, които са дали миналата седмица или по-миналата седмица отрицателни проби, вече са положителни. Което говори едно - единствено нещо, че вирусът продължава да вирее на територията на МБАЛ "Света Петка" и затова потърсих тази помощ, за пълна дезинфекция. В пълният смисъл на думата дезинфекция, не както се направи преди няколко дни. Предполагам, че хората са се старали, тези които са направили дезинфекцията, но за мен не е достатъчно това нещо, защото продължава вирусът да съществува и да се разпространява в нашата болница и от тук нататък вече са другите огнища. Всичките са свързани с МБАЛ "Света Петка". И Старческия дом в Гара Орешец, и Старческия дом в Кула, и Дома за деца с увреждания, всичките имат връзка. Както и Военното окръжие всичките имат връзка с МБАЛ "Света Петка"."

Заради големия брой медици, заразени с вируса, в болницата трудно се справят. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в края на април отправи призив до Регионалните здравни инспекции в страната, както и до лекарите от кабинети във Видин да  помогнат на областната болница. Никой до сега не се е отзовал, каза областният управител: 

"На територията на град Видин, община Видин, имаме не малко доболнични структури. Преди няколко дни, знаете, че във Видин беше и министърът на здравеопазването. След обстойни разговори с него и молбата ми към него беше за помощ, да бъдат помолени и изпратени медицински персонал от цялата страна. Той написа писма до всички тези доболнични структури в град Видин. С голямо огорчение искам да ви съобщя, че нито един от центровете във Видин не се отзоваха. Вярвайте ми, има много лекари, които нямат трудови взаимоотношения с МБАЛ "Света Петка", но имат трудови взаимоотношения с нашите центрове. Сега ги моля, да преосмислят това тяхно поведение. Да си зададат въпрос: "Видинлии ли са или са видинчани?" И когато си отговорят, нека да дойдат в нашата болница. Видин има нужда от тях. Те са лекари. Недопустимо е да моля министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, за помощ, за командироване на лекари от цялата страна, при наличие, че ние имаме над 80 медицински лица, които работят в най- различни доболнични структури и отказват да се включат в помощ на своите колеги и на своите съграждани. Моля ви, господа лекари, дали сте Хипократова клетва, елате дайте дълга, който дължите на град Видин."

30 молби за напускане са подадени през април в болницата във Видин от медицински персонал. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25