Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици с призови места в конкурс за опазване на есетрите

Постер на Светослав Ангелов от Видин.
Снимка: WWF- България

7 ученици от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин участваха в конкурс на WWF за есетров постер, който се проведе с няколко български училища. Двама от тях са победители. Конкурсът е по идея на "Джуниър Ачийвмънт". Те имат програма за зелено предприемачество и работят с различни учители. Поканили WWF - България за лектори в програма, тъй като организацията работи за опазването на есетрите.

"Една от дейностите, които искаме да развием, за да осигурим опазването на есетрите, е да намерим алтернативни доходи на рибарите, за да не прибягват до бракониерство. Това намерихме като допирна точка с проекта "Зелено предприемачество". Проведохме онлайн урок с нашия експерт по есетрите Стоян Михов, който разказа на учителите и учениците повече за тези критично застрашени риби. Получихме много постери, тъй като това им го поставихме като задача- да приложат наученото в един есетров постер, който ние да можем да ползваме като материали за това колко са важни есетрите. Много бяхме очаровани от професионализма на учениците. От Видин имаме двама победители. Другите са от Русе и от Смолян", разказа за конкурса Калина Бояджиева от WWF - България.

Постер на Ива Цветомирова от Видин.Сред петимата отличени от Видин са Ива Цветомирова и Светослав Ангелов. Постерът на Ива Цветомирова е класиран на пето място.

"Исках да покажа, че есетрите са застрашени и че трябва да спрем улова им. Техният вид е още от времето на динозаврите. Не е нужно да ги убиваме. Нарисувах голяма есетра и под нея "Баба Вида", една мрежа, която е задраскана и символизира забравата за улов, малки ракообразни, които са храната им. Рисунка направих, заснех я и после я изпратих", разказа 1десетокласничката.

Скоро във Видин може да има соларна пейка- кампанията по изграждането й намери място в "Еко Свят". Соларната пейка е съвременно съоръжение, което ще ни позволява да поседнем, докато си зареждаме мобилните телефони. Инициативната група от пет дами е изпратила писмо до Община Видин, каза Ели Цветанова от инициаторите:  


"За наша радост Община Видин приветства тази идея. Ние в писмото бяхме обяснили какво представлява това съоръжение- то се захранва със слънчеви панели и там могат да се зареждат всякакви мобилни устройства."

Има и изисквания за позиционирането- да не бъде до много високи сгради, да не е до водни басейни, заради климатичните влияния. Тези изисквания също са посочени в писмото до Общината и съответна оттам трябва да определят кое място ще е подходящо за соларната пейка. Съоръжението ще се изгражда с доброволно набиране на средства:

"Затова направихме анонса- за да може да изострим вниманието на хората върху кампаниите, които предстои да организираме. За нас е важно да има открита банкова сметка, в която да постъпват сумите, проучваме и възможностите на банките в града, съответните условия за разплащане и подръжка. В момента, в който открием банковата сметка, ще посочим номера на сметката, по която ще могат да се внасят парични суми."

Дамите се свързали с рециклираща компания, която ще може да дойде във Видин и да изкупи електронни отпадъци.

"Когато имаме яснота по този въпрос, ние ще посочим часови пояс, място, начин на предаване, така че тези наши съграждани или институции, които имат събрани било пластмасови капачки, било хартия, било електронни отпадъци, да очакват когато има нещо интересно, ще го качваме във фейсбук", допълни Ели Цветанова.

Прогнозната сума за изграждане на соларната пейка е около 6000 лева. Инициативната група е предложила на Община Видин съоръжението да бъде позиционирано на комуникативно място, да е достъпно и контролирано срещу злонамерени действия.


Снимка: Община БерковицаОбщински служители започнаха залесяване в община Берковица. Ще бъдат засадени над 300 фиданки, а целта е да се обогати природното богатство на региона и да се запази биоразнообразието. За кампанията говорим с Биляна Салтирова- еколог в Община Берковица:

"Служители на общинската администрация, заедно с "Комунални дейности" се включиха в залесяване на 105 броя фиданки на територията на града. Фиданките са предоставени като безмъзмездно дарение от Гората.бг. Ние засадихме кедър, липа и акация. Получихме предложение от страна на фондация "77" да се включим в тяхната инициатива и ние се възползвахме от тяхното предложение."

102 хиляди дръвчета бяха засадени в над 70 общини в цяла България тази пролет, чрез инициативата на Гората.бг. С това засадените дръвчета станаха 903 000, а целта от 1 милион нови дървета ще бъде постигната още тази есен, обещават от най-голямата доброволческа организация в България, която засажда гори и дървета.

Тази година за първи път не се провежда нито едно масово събитие с доброволци, заради извънредното положение. Все пак от инициативата не се отказват и намират начин да продължат да засаждат дървета. Изпращат писмо, с което предлагат на всички 268 общини в България да получат безвъзмездно дръвчета от над 12 дървесни вида- липи, явори, дъбове, кестени, кедри, смърч и др. За радост на организаторите над 70 общини се включват, като повечето засаждат хиляди дървета сега, тази пролет, а други избират да ги получат есента, в очакване на по-спокойна обстановка.

И още от "Еко Свят"- общинска група по озеленяване се грижи за зелените площи във Видин. Почистване и окопаване на каретата с цветя пред сградата на Община Видин извършва новосформираната група по озеленяване. Почистват се и кръговите кръстовища:

"Всичко е почистено- косене, подръжка на юките, тесане на бордюри", каза Лора Крумова- ръководител на групата.

На младите дръвчета се оформят короните:

"Резитби, почиства се, полива се. Това са дръвчетата по улица "Търговска", всичко е оправено. Върбите също са подстригани."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50