Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинското училище по изкуствата навърши 135 години

Снимка: СУ "Св. св. Кирил и Методий"




Своят патронен празник отбелязва на 11 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий - едноименното видинско училище по изкуствата, създадено преди 135 години на днешния ден. Въпреки извънредната ситуация, която променя първоначалния замисъл за честване на събитието, от учебното заведение са подготвили подобаващо отбелязване на празника - чрез виртуален концерт в електронна среда и социалните мрежи. Тържеството ще се излъчва в 11 и в 18 часа на фейсбук страницата на училището, каза директорът Бисерка Каменова.

"От началото на годината се бяхме съсредоточили върху идеята този празник да протече в рамките на няколко дни. Желанието ни беше да организираме среща с бивши възпитаници и учители, дали много на училището. Предвиден беше и празничен тържествен съвет. Това, което остана, е концертът днес, който демонстрира таланта на нашите ученици. Датата е достойна, изключително емблематична, показва традицията на училището, което е единственото по изкуствата в нашата област. Аз съм 14тия директор. Всеки един от тях е допринесъл за развитието на "Св. св. Кирил и Методий".

Единайсетокласникът Митко Семков е един от талантливите млади художници от училището. През годините е печелил конкурси на местно, регионално и на национално ниво. 

"Училището е в региона, в който живея, затова го избрах първоначално. С времето обаче реших да остана и да продължа да се развивам в областта, която харесвам - изобразителното изкуство. Не съм пропускал конкурс. Преди две години спечелих награда от Националния врачански пленер. От областно ниво също имам награди. Аз вярвам, че изкуството в каквато и да е форма, се намира в душата на човек. Аз съм го приел и се възползвам от него. Като нашето училище няма в областта. Учениците са активни и дейни, показват го участия в конкурси и спечелени награди. Имаме възможност да участваме в ансамбъл и оркестър, да изучаваме танци. Имаме гвардейски и мажоретен състав. Нашето училище ни дава възможност да се развиваме и се радвам, че съм го избрал".

От 1995 година преподавател по музика и народно пеене в училището е Живка Сливенова. Определя като призвание своята професия.

"Щастлива съм, че работя в това училище. Доста ученици продължиха по пътя на музиката и изкуството. Още през първата ми година имахме ученичка Илияна, която пое към Пловдив, в Академията по музикално и танцово изкуство. Последваха я още много ученици, което ме прави горда. Удоволетворение е да работиш с талантливи млади хора, търсещи развитие. Като учител за мен е важно да запалвам искрицата, която да тлее в техните сърца. Промяна през годините има, но хубавото е, че огънят на знанието не гасне. За видинската община е щастие да притежава подобно училище. Изкуството най-добре зарежда хората. На днешния ден честитя празника на всички колеги, на учениците, на ръководството. Ще продължим да разпръскваме частиците на знанието и изкуството. Обръщам се и към видинчани - бъдете горди с талантливите деца, които са от нашия град".

Директорът Бисерка Каменова се обърна с пожелание към всички.

"Пожеланията са много, но нека най-вече бъдем здрави и предпазливи, да спазваме мерките. Училището липсва, но рано или късно децата ще се завърнат по класните стаи. Благодаря на родителите, които ни помогнаха и бяха съпричастни с дистанционната форма. Пожелавам на всички да гледат нашите концерти днес". 

Създадено през 1885 година и стартирало с над 260 ученици в шест паралелки, от първо до четвърто отделение, 135 години вече видинското училище "Св. св. Кирил и Методий" е храм на науката и изкуството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30