Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Белоградчик остава най-прозрачната институция в Северозапада

Сериозен скок в класацията бележат Областната администрация и Общините Ружинци, Димово и Видин

Най-прозрачна сред всички институции не само в област Видин, но и цяла в Северозападна България продължава да е Община Белоградчик (за четвърта поредна година). Това показа традиционното проучване на активната прозрачност у нас, извършено от Програма достъп до информация /ПДИ/. Тази година, въпреки спада с пет места, Община Белоградчик е класирана на 7-о място от общо 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт, включени в годишния одит.

На втора позиция сред видинските институции тази година се нарежда Областна администрация Видин, тя се изкачва с 60 места в общия рейтинг и вече заема 34-то място. Сериозен скок (със 119 позиции напред) бележи и Община Ружинци- до 41-во място в националната класация и трето за област Видин. Значително подобрение в показателите за прозрачност има и в Община Димово (скок със 165 места до 47 място).

Най-голямата община в областта- Видин, също подобрява прозрачността си на годишна база и се придвижва с 83 места напред до 48-ата позиция.

С най-лоши показатели са общините Грамада, Брегово и Макреш, макар че и трите администрации се изкачват в националната класация в сравнение с 2019 година.  

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Освен анализ на публикуваната на официалните сайтове на администрациите информация, в рамките на проучването ПДИ е подадала 562 електронни заявления с искане за предоставяне на актуализирания за 2019 г. списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна. Изготвянето и публикуването на този списък бе създадено като задължение с измененията в ЗДОИ (чл. 15а) от края на 2015.

Нивото на прозрачност през 2020 е оценявано с точки по 109 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет, 119 индикатора за общините, и 95 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и второстепенни разпоредители с бюджет .

Резултатите са достъпни тук: https://data.aip-bg.org/surveys/Y3Q966/

Вижте още

С "Мини бал" започна лятната ваканция в Неговановци

"Мини бал" в началото на лятната ваканция организираха от читалище "Светлина-1928" във видинското село Неговановци. Събитието е за трета по ред година, а идеята е децата да се видят и забавляват, защото повечето от тях идват от градовете при баби и дядовци. Децата сами участвали в подготовката на украсата за бала, а изискването за..

публикувано на 12.07.20 в 16:55

"С ръце за село" помага за обновяването на киносалона в Кошава

Доброволци от платформата "Фабрика за идеи" заедно с местни жители във видинското село Кошава възстановяват киносалона на читалището. В него не е имало  събития повече от 20 години, а сега ще може да се ползва отново, каза кметският наместник Николай Неофитов . Миналото лято Кошава беше сред селата, включени в инициативата на..

публикувано на 12.07.20 в 15:40

Берковица ще бъде домакин на състезание по стрийт фитнес и канадска борба

Първото по рода си състезание в Берковица ще бъде на 25 юли, от 15:00ч. до ръгби стадиона на "Балкански котки". Организатори са AIM Work and Travel и Ръгби клуб "Балкански котки". Проявата ще бъде съчетана с много забавления, музика, награди, томбола и добро настроение. Дисциплините ще бъдат: индивидуално състезание в 3 упражнения,..

публикувано на 12.07.20 в 15:20

Младежкият център във Враца организира тематични разходки, кино и концерти

Тематични разходки, кино и концерти предлага Младежкият център във Враца. Летни занимания на открито има за децата от всички възрасти, каза Цветелина Теофилова, ръководител на звено "Център за младежки дейности" към Община Враца: "През лятото сме предвидили много тематични разходки на открито. В момента правим и..

публикувано на 12.07.20 в 11:55

Оставка на правителството поискаха протестиращи във Видин

Протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор се проведе във  Видин .  Демонстрацията беше вчера вечерта на площад "Бдинци": "Аз съм тук, защото съм идеалист. Независимо, че съм имала много разочарования в държавата си. Вярвам в идеята за чиста и свята република.  Много пъти съм представлявала България пред..

публикувано на 12.07.20 в 08:30

Няма нови случаи на Covid-19 във Видин, Враца и Монтана

211 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие. Направени са 2 806 теста. С тях общият брой на заразените в страната достига 7 175 души, от които активни са 3 597. Това показват данните, публикувани на Единния информационен портал за коронавируса. Няма нови случаи във Видин, Враца и Монтана. До сега установените за Видин..

публикувано на 12.07.20 в 07:50

Една проба за коронавирус е направена във Врачанско

Само една проба за коронавирус е взета във Врачанско през изминалите 24 часа , това съобщиха от регионалната здравна инспекция. Тестът е от контактно лице от областния град, чиито пол не се съобщава. Още двама души чакат резултата от пробата си, допълват от РЗИ. Според здравните власти във Врачанско от началото на пандемията са били..

публикувано на 11.07.20 в 16:22