Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Чупрене: Искаме да рестартираме проекта за ски комплекс под Миджур

| обновено на 15.05.20 в 15:50

В "Добро утро, кмете" гостиваме виртуално в Чупрене. С кмета Анжело Добричов говорим за сегашната ситуация, за възможностите за развитие на региона  за проблемите в общината. 
Туризмът е основен фактор за общината
"Изграждането на ски комплекса беше една сериозна идея на предишното ръководство", обясни Анжело Добричов. 

"В момента се опитваме да влезем в някакви контакти, да видим възможно ли е да бъде изградена поне ски писта, защото беше заложено като ски комплекс в огромни мащаби с 14 писти, с влекове и доста други съоръжения и инвестициите щяха да бъдат много сериозни. Не знам дали сега ще може да се случи. В момента заместник -кметът Мария Тодорова проучва възможностите дали можем да възобновим този проект в мащаба, който беше лансиран през предишните години или да бъде изградена туристическа зона с две-три писти, която да бъде използвана целогодишно. Надявам се през следващите години да има някакво развитие по въпроса, защото всичко зависи от нас. Ако ние направим нещо- ще има развитие в този край, ако си седим зад бюрата- нищо няма да се случи. Наясно сме, че туризмът е основният фактор, който би могъл да даде нужния тласък за възраждането на региона. Така че, всичко зависи от нас. Времето ще покаже..."


А развитието на туризъм тук наистина е възможно, защото в този див и примамлив кът на Стара планина има всичко - чист въздух, красива природа и тишина, редки билки, цветя и горски плодове. Тук се намира и Биосферният резерват "Чупрене", който от 1977г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Разстоянието от общинския център село Чупрене до столицата София е 160 км., до Монтана е 60 км, а до Видин- 75 км.  Релефът в района е предимно планински, силно пресечен и с голяма разлика в надморските височини. Най-високата точка е първенецът на западна Стара планина връх "Миджур" със своите 2 168 м, а най-ниската точка е край махала Фалковец - само 320 м. Общината обхваща 8 села със застаряващо население, а животът тече монотонно и спокойно.


Досега опазихме хората в Домовете от зараза

"До момента в общината нямаме случай на заразен с COVID-19. Във вторник и в сряда от РЗИ Видин взеха проби от домуващите в нашите социални домове за коронавируса. В общината има едно Защитено жилище в Чупрене с 8 домуващи и три Центъра за настаняване от семеен тип- във Върбово- с 15 настанени , в Долни Лом- с 10 и в Репляна- с 14 домуващи. Пробите са взети профилактично, а не че има съмнения. Тези домове са затворени и лично всеки ден се интересувам какво се случва там. Забранил съм всякакви контакти с външни хора. Всичко се прави както трябва и засега сме опазили хората. Знаете, че в други Домове в нашата област има страхотни проблеми. Чакам да излязат резултатите. Надявам се да бъдат отрицателни...

Проблемите не са един и два

Аз мисля, че няма кмет на община в България, който да е усмихнат от сутрин до вечер и да няма никакви грижи. И аз си имам своите ядове и главоболия, но не искам да задълбавам по този въпрос, защото не сега му е времето. Обстановката сега и без това е доста напрегната...", допълни Анжело Добричов.

Има ли опасност районът тук да бъде обезлесен, заради масовото изсичане на дърветата от частни фирми и това да унищожи хубавата природа или да обезводни населените места от общината; създали ли са проблем пристигащите от чужбина и колко са съставените актове за неспазване на противоепидемичните мерки; увеличила ли се е битовата престъпност по селата; има ли фирми, които са спрели дейността си през месеците на извънредно положение; решен ли е проблемът с кражбата на ток от жители на ромската махала в Горни Лом; какво се случва с едно от най-важните събития тук- празникът на Чупренския Балкан, който се провежда втората събота на месец август в местността "Бекинска шобърка", ще се проведе ли и традиционният тук Ловен събор, както и кои са типичните местни обичаи и ястия; кои са дарителите на Общината и на кого благодари кметът Анжела Добричов- отговор на тези и други въпроси можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов : "Моето мнение, а и на нашата парламентарна..

публикувано на 19.05.20 в 14:08