Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Чупрене: Искаме да рестартираме проекта за ски комплекс под Миджур

| обновено на 15.05.20 в 15:50

В "Добро утро, кмете" гостиваме виртуално в Чупрене. С кмета Анжело Добричов говорим за сегашната ситуация, за възможностите за развитие на региона  за проблемите в общината. 
Туризмът е основен фактор за общината
"Изграждането на ски комплекса беше една сериозна идея на предишното ръководство", обясни Анжело Добричов. 

"В момента се опитваме да влезем в някакви контакти, да видим възможно ли е да бъде изградена поне ски писта, защото беше заложено като ски комплекс в огромни мащаби с 14 писти, с влекове и доста други съоръжения и инвестициите щяха да бъдат много сериозни. Не знам дали сега ще може да се случи. В момента заместник -кметът Мария Тодорова проучва възможностите дали можем да възобновим този проект в мащаба, който беше лансиран през предишните години или да бъде изградена туристическа зона с две-три писти, която да бъде използвана целогодишно. Надявам се през следващите години да има някакво развитие по въпроса, защото всичко зависи от нас. Ако ние направим нещо- ще има развитие в този край, ако си седим зад бюрата- нищо няма да се случи. Наясно сме, че туризмът е основният фактор, който би могъл да даде нужния тласък за възраждането на региона. Така че, всичко зависи от нас. Времето ще покаже..."


А развитието на туризъм тук наистина е възможно, защото в този див и примамлив кът на Стара планина има всичко - чист въздух, красива природа и тишина, редки билки, цветя и горски плодове. Тук се намира и Биосферният резерват "Чупрене", който от 1977г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Разстоянието от общинския център село Чупрене до столицата София е 160 км., до Монтана е 60 км, а до Видин- 75 км.  Релефът в района е предимно планински, силно пресечен и с голяма разлика в надморските височини. Най-високата точка е първенецът на западна Стара планина връх "Миджур" със своите 2 168 м, а най-ниската точка е край махала Фалковец - само 320 м. Общината обхваща 8 села със застаряващо население, а животът тече монотонно и спокойно.


Досега опазихме хората в Домовете от зараза

"До момента в общината нямаме случай на заразен с COVID-19. Във вторник и в сряда от РЗИ Видин взеха проби от домуващите в нашите социални домове за коронавируса. В общината има едно Защитено жилище в Чупрене с 8 домуващи и три Центъра за настаняване от семеен тип- във Върбово- с 15 настанени , в Долни Лом- с 10 и в Репляна- с 14 домуващи. Пробите са взети профилактично, а не че има съмнения. Тези домове са затворени и лично всеки ден се интересувам какво се случва там. Забранил съм всякакви контакти с външни хора. Всичко се прави както трябва и засега сме опазили хората. Знаете, че в други Домове в нашата област има страхотни проблеми. Чакам да излязат резултатите. Надявам се да бъдат отрицателни...

Проблемите не са един и два

Аз мисля, че няма кмет на община в България, който да е усмихнат от сутрин до вечер и да няма никакви грижи. И аз си имам своите ядове и главоболия, но не искам да задълбавам по този въпрос, защото не сега му е времето. Обстановката сега и без това е доста напрегната...", допълни Анжело Добричов.

Има ли опасност районът тук да бъде обезлесен, заради масовото изсичане на дърветата от частни фирми и това да унищожи хубавата природа или да обезводни населените места от общината; създали ли са проблем пристигащите от чужбина и колко са съставените актове за неспазване на противоепидемичните мерки; увеличила ли се е битовата престъпност по селата; има ли фирми, които са спрели дейността си през месеците на извънредно положение; решен ли е проблемът с кражбата на ток от жители на ромската махала в Горни Лом; какво се случва с едно от най-важните събития тук- празникът на Чупренския Балкан, който се провежда втората събота на месец август в местността "Бекинска шобърка", ще се проведе ли и традиционният тук Ловен събор, както и кои са типичните местни обичаи и ястия; кои са дарителите на Общината и на кого благодари кметът Анжела Добричов- отговор на тези и други въпроси можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30