Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин обявиха резултатите от конкурса

Темата "Живот в изолация" предизвика десетки участници

Снимка: Общински съвет по наркотични вещества- Видин

Общинският съвет по наркотични вещества във Видин обяви победителите от конкурс за есе или рисунка, който беше провокиран от пандемията и социалната изолация. Близо 40 са участниците, а някои от тях се включват и в двете категории.


"Във времена на пандемия и криза, засегнала целия свят, във връзка с разпространението на коронавируса, Общинският съвет по наркотични вещества- Видин не спира да твори и да работи и реши да организира конкурс "Живот в изолация" за есе и рисунка. Голяма изненада за нас беше, че конкурсът много бързо се популяризира. Включиха се участници от различни градове от цяла България. Участниците са 38 от повече от 10 града в страната, включително Варна, Созопол, Бургас, Ихтиман, София, Шумен, Кърджали , Хасково, Сопот и други. Всеки участник получи грамота, а най-добрите творби бяха наградени с материални награди. Обявеният конкурс беше в три възрастови групи- първа група за рисунки от I до IV клас, втора група- V-VIII клас и трета-  IX-XII клас. Рисунките бяха оценени от безпристрастно жури, с председател Цецка Александрова, собственик на галерия "Аrt House" и преподавател по изобразително изкуство и екип на Общинския съвет по наркотични вещества- Видин. Ние разделихме конкурса на две, тъй като беше обявен за есе и за рисунка. Най-добрите есета също бяха наградени, като те бяха разделени в три групи- първа група от 6 до 12 години, втора група от 13 до 18 години и трета група- над 18 години. Участниците, които писаха, бяха много вдъхновени. Имаха разнообразни идеи и много харесаха и поздравиха екипа ни за идеята, която сме реализирали...Председател на конкурса, свързан с оценката на есетата, беше представител от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ,Валентина Вълчева"- каза психологът към Общинския съвет по наркотични вещества във Видин Боряна Ангелова. 


И в двете категории- за есе и за рисунка, участва Валентин Ивайлов, ученик от 10 клас в училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин. В  конкурса за рисунка е втори във възрастовата си група, а с есето си печели първо място.


"Исках да направя нещо, което да видят повече хора. Исках да видя как мога да нарисувам нещо или да напиша, когато съм изолиран от приятелите си, от обществото. Това беше моята цел. Не съм искал награда или нещо подобно"- казва за участието си  Валентин.


Есетата и рисунките ще бъдат публикувани в месечния бюлетин на Общинския съвет по наркотичните вещества в страницата на организацията във фейсбук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

 11 -ът Ивайло Георгиев от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента сме..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00