Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерация "Земеделие": Настояваме за изсветляване на сектора, честност към работника и достойно заплащане

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Кои са основните проблеми в сектор земеделие и как ще се реши проблемът със сезонната заетост?  Ще останат ли сезонните селскостопански работници у нас след края на извънредното положение и отварянето на границите? Темата коментира Анелия Иванова - председател на Национална федерация "Земеделие" в КТ "Подкрепа". Наскоро федерацията излезе с конкретни предложения, които ще доведат до значително повишаване устойчивостта на бизнеса в сектора и до повече сигурност на заетите, както и  до запазване на селските региони на България.

Не е тайна, че земеделието е най-подпомаганият сектор, въпреки това е рзправен пред редица предизвикателства- особено сега, по време на извънредното положение. Един от проблемите, които трябва да намерят решение- как да се компенсира недостигът на работна ръка: 
"Работодателите казват- няма работници в земеделието, работниците казва- не ни плащат.... И двете страни имат право. Опитваме се да разберем какъв е проблема всяка година преди кампаниите да се поставя въпроса за липсата на сезонни работници, при положение, че бяха направени доста стъпки, ориентирани към улесняване на земеделските стопани за решаването на проблема със сезонната заетост- така наречените еднодневни трудови договори. Преди 5 години беше променен Кодекса на труда, като се даде възможност за наемане на сезонни работници в земеделието за 1 ден. Този подход- да се решават проблемите на пожар, всеки път кампанийно, преди започването на всяка кампания, за нас е непродуктивен и е доказано, че не върши работа. Основният проблем е ниската цена на труда. За нас това е проблемът в сектора- доказват го българите, които всяка година отиват да работят в земеделието на Западна Европа... Повечето от тях не говорят езика на съответната страна, но ортанизацията на труда и договорите, които им се предлагат, ги удовлетворяват и предпочитат да отидат на работа в Западна Европа. Т.е. основният проблем е устойчивостта, която те не намират тук по отношение на трудовите си договори  и доходите си... Те са си изоставили къщите, семействата, за да отидат да работят на полето- това е ниско квалифициран труд, но там е добре платен- 10,20 евро на час, във Франция, например. Но там българите се възползват от подписаните колективни трудови договори на национално ниво. Трябва да ма прозрачност, трябва да има изсветляване на сектора- в България това също е много голям проблем... Има много средства, които влизат в сектора, в същото време имаме сива заетост- това е сериозен проблем"- смята Анелия Иванова. 


Според синдикалиста, основната причина да няма българи, желаещи да работят в българското земеделие и животновъдство, е невъзможността на голяма част от работодателите да създадат условия за устойчива и добре платена заетост. Необходимост от сезонни работници със сигурност има, армия от безработни също има, в същото време работодателите не са заявили своите нужди от сезонни работници на борсата. За никого не е тайна и това, че голяма част от работниците получават заработеното на ръка, без да са обвързани с трудов договор- често по искане на работодателите, но според Анелия Иванова, понякога това е и по настояване на самите работници. 

Работата на полето у нас е неатрактивна- и откъм условия, и откъм заплащане. Това е вероятната причина, която отблъсква българите. Проблем е и липсата на браншови организации. 

Прозрачност и изсветляване на сектора, ясни правила и спазването им са необходими в сектора, според синдикат "Земеделие". По този начин ще бъдат създадени условия за устойчива и добре платена заетост. Това от своя страна ще компенсира недостигът на работна ръка у нас. По изчисления на синдиката, около 60% ръст на доходите- около 900 лева месечно, може да върне нашите сънародници от полетата на Западна Европа.  ТЕ ИСКАТ Достойно заплащане и добри условия на труд.  Достойно е заплащането на селскостопанските работници в Европа, където сега изпитват трудност. Но пък имат държавна политика, каквато у нас категорично няма. Въпреки неистовата нужда от работна ръка, Франция затвори границите си, а само преди дни от там принудително бяха върнати две групи работници- хора, които са тръгнали, рискувайки, вероятно подлъгани от посредническа фирма. Ролята на синдикатите там е ключова, а трудът на работниците е защитен, смята Анелия Иванова. Това е и вероятно причината нашите работници да не останат по родните полета.

Синдикат "Земделие" има конкретни предложения за решаване на проблемите, сред които по-активна роля на Агенцията по заетостта като посредник между работодатели и работници в сектора, създаването на земеделска камара и дигитална земеделска платформа, в която се събира цялостната информация на заетостта и нуждите от такава у нас, както и въвеждането на електронна трудова книжка, в която да се отчита всеки отработен час и по този начин работникът ще придобие възможност за натрупване на трудов стаж.

"Държавата трябва да задължи земеделските стопани да членуват в земеделска камара, или поне тези, които получават европейски средства... Да се отчита всеки трудов договор, да се натрупва всеки отработен час като трудов стаж, защото предвиждаме армия от социални пенсионери. Земеделците да се организират в сдружения...Държавата да задели средства по мярката 60/40, които да отидат за заплати в българското земеделие, така ще се задържат и работниците. Необходимо е обаче да има легитимни браншови организации, организирани в земеделска камара..." 

Честност по отношение на работника и достойно заплащане- всичко това би задържало селскостопанските работници у нас, категорични са от Федерация"Земеделие" към КТ "Подкрепа". Защото днес никой не иска да работи без пари. И никой не иска да работи, без да  му се зачита труда. А всеки труд си има цена- не и при нас, обаче. Особено в селското стопанство. 

Подробности за предложенията и условията на работа- у нас и в западна Европа, чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25