Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Снимка: Радио ВИДИН

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000 души в 24 общини се ползват от услугите на социалния патронаж. Стартира и реализацията за раздаване на втория транш от храни- над 26 000 лица ще получат 450 тона храни. 108 таблета са раздадени на деца, които имат нужда от достъп до дигитално образование. По мярката за подпомагане на родители в неплатен отпуск са подадени 3753 заявления. Още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж.

За коментар на действията, които се предприемат у нас за справяне с икономическата криза, потърсихме проф. дин Венелин Терзиев.

"Възприемаме настоящата ситуация като моментна и кризисна и се надяваме тя да отмине доста бързо, но за съжаление последиците от един такъв социален процес, ще бъдат далеч във времето. Първите последици от тази кризисна ситуация са ясни- равнището на безработица скочи драстично, което напомня ситуацията в страната при преминаването от планова в пазарна икономика. Реакциите на държавата в такава кризисна ситуация обикновено са пасивните мерки- даването на определени обезщетения, определени помощи на онези групи от хора, които се оказват най-засегнати и уязвими. Това са временни инструменти, които държавата е прилагала и в минали периоди. Тези инструменти са познати, но дават краткосрочен ефект. Моята прогноза е, че равнището на безработица, което очакваше българското правителство от 4,1%, няма да се сбъдне и ще бъде далеч по-високо в настоящата година. По-интересни са активните политики, които могат и трябва да се реализират на пазара на труда. Възстановяването на икономиката не може да стане с магическа пръчка, трябва да се предприемат мерки, например с промяна на плана за действие в сферата на заетостта, инструментариум, свързан с целия Закон за насърчаване на заетостта, и, разбира се, за социалното подпомагане, като отново се оценят кои са онези рискови групи, които са попаднали на този вече неатрактивен пазар на труда. Например- браншът на туризма. В разговор с общинската администрация стана ясно, че Видин е посещаван от около 100 000 туристи годишно. Сега въпросът е дали този туристически поток ще бъде възстановен. Моята прогноза е по-песимистична, защото има факти и обстоятелства, които ни карат да мислим, че мерките, които трябва да се предприемат, трябва да са такива, че да подпомогнат икономиката да се възстанови в следващите 6 до 8 месеца."

Конкретните мерки, които предлага проф. Терзиев и има ли капацитет държавата да ги приложи, чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09