Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Снимка: Радио ВИДИН

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000 души в 24 общини се ползват от услугите на социалния патронаж. Стартира и реализацията за раздаване на втория транш от храни- над 26 000 лица ще получат 450 тона храни. 108 таблета са раздадени на деца, които имат нужда от достъп до дигитално образование. По мярката за подпомагане на родители в неплатен отпуск са подадени 3753 заявления. Още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж.

За коментар на действията, които се предприемат у нас за справяне с икономическата криза, потърсихме проф. дин Венелин Терзиев.

"Възприемаме настоящата ситуация като моментна и кризисна и се надяваме тя да отмине доста бързо, но за съжаление последиците от един такъв социален процес, ще бъдат далеч във времето. Първите последици от тази кризисна ситуация са ясни- равнището на безработица скочи драстично, което напомня ситуацията в страната при преминаването от планова в пазарна икономика. Реакциите на държавата в такава кризисна ситуация обикновено са пасивните мерки- даването на определени обезщетения, определени помощи на онези групи от хора, които се оказват най-засегнати и уязвими. Това са временни инструменти, които държавата е прилагала и в минали периоди. Тези инструменти са познати, но дават краткосрочен ефект. Моята прогноза е, че равнището на безработица, което очакваше българското правителство от 4,1%, няма да се сбъдне и ще бъде далеч по-високо в настоящата година. По-интересни са активните политики, които могат и трябва да се реализират на пазара на труда. Възстановяването на икономиката не може да стане с магическа пръчка, трябва да се предприемат мерки, например с промяна на плана за действие в сферата на заетостта, инструментариум, свързан с целия Закон за насърчаване на заетостта, и, разбира се, за социалното подпомагане, като отново се оценят кои са онези рискови групи, които са попаднали на този вече неатрактивен пазар на труда. Например- браншът на туризма. В разговор с общинската администрация стана ясно, че Видин е посещаван от около 100 000 туристи годишно. Сега въпросът е дали този туристически поток ще бъде възстановен. Моята прогноза е по-песимистична, защото има факти и обстоятелства, които ни карат да мислим, че мерките, които трябва да се предприемат, трябва да са такива, че да подпомогнат икономиката да се възстанови в следващите 6 до 8 месеца."

Конкретните мерки, които предлага проф. Терзиев и има ли капацитет държавата да ги приложи, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00