Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

5
Снимка: Радио Видин

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и представители на обединение "Бъдеще за туризма". Фондът ще бъде приет със закон до края на годината и ще замени досегашната застраховка "Отговорност на туроператора". Организацията, в която участват туроператори, туристически агенти, собственици на места за настаняване и изхранване, екскурзоводи и превозвачи, представи дългосрочната си стратегия за развитие на сектора. По предложение на министър Ангелкова туризмът ще бъде включен в бъдещата мярка 80:20, която ще се отнася само за някои сектори и вече се обсъжда от кабинета. Как това ще помогне на туризма и има ли изход от затрудненото положение, заради пандемията от коронавируса? 

Обединение "Бъдеще за туризма" е платформа за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица. Зад нея стоят около 300 000 заети в сферата на туризма - туроператори, туристически агенти, хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи. За дейността на обединението разговаряхме с Павлина Русева от Обединение "Бъдеще за туризма":

"Обединение "Бъдеще за туризма" бе създадено в края на месец март, след обявяването на извънредното положение, заради коронавируса. Имаме три основни постулата, на които се осланя нашето обединение- това са партньорство, сътрудничество и консолидиране на нашите искания. Още при самото създаване си поставихме честно казано две основни направления на нашата дейност- на първо място да се опитаме да създадем един диалог на държавно ниво за преодоляването на тези икономически последици от COVID 19, чрез разработването на конкретни мерки за подкрепа на стопанските субекти в сектора туризъм. към този момент бих казала, че сме с малък напредък, но не и в този аспект, който ние желаехме това да се случи."- каза Павлина Русева и подчерта, че от Обединение "Бъдеще за туризма" вече са провели среща с министърът на туризма Николина Ангелкова и ако не успеят ли да намерят допирни точки с управляващите дори има заявена готовност за протестни действия и призив за оставка на ресорния министър, в случай че предложените искания не бъдат изпълнени.

Запознати ли са представителите на туристическия бранш с дейността на обединение "Бъдеще за туризма" и биха ли се възползвали от тяхната помощ? Оказва се, че не. Местоположението, природните и климатични дадености на община Берковица я определят като летовище още от началото на миналия век. Този район на страната е привлекателен за много туристи през лятото, които предпочитат спокойствието и чистия въздух на планината. Ще продължи ли Берковица, обаче да привлича туристи и след края на ситуацията около коронавируса? Това попитахме Димитринка Цветкова, сътрудник в Туристическия център в Берковица:

"Все още не е започнал сезонът, няма раздвижване. Има единични случаи, но много бавно се случват нещата. Аз смятам, че към средата на юни месец, когато се предвижда да свърши и извънредното положение ще се раздвижат нещата и вече хората ще започнат да посещават музеи и т. н. ... Аз си мисля, че с течение на времето, когато климатът позволи вече ще има и повече посетители и смятам, че този застой скоро ще свърши."- подчерта Димитринка Цветкова.

В условията на коронакризата България закономерно получава предимство пред външните туристически дестинации в плановете на българите за лятна почивка. Извънредната ситуация създаде сериозни цялостни пречки пред туризма. Наред с това обаче, се декларира и своеобразен "туристически патриотизъм". Това показа проучване на "Галъп интернешънъл", проведено преди дни по телефона сред 1000 българи, преди летния туристически сезон. Мнозинство от 70%, по традиция, оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. Кризата около коронавируса явно не променя принципната представа за предимствата на туризма у нас. Потърсихме за коментар Първан Симеонов, изпълнителен директор на Агенция "Галъп интернешънъл": 

"Туристическият потенциал на страната, според българите остава непокътнат, висока е оценката, но в същото време има доста сериозен спад в плановете за органицзирана почивка това лято. На този фон се оказва,у че не липсва и "туристически патриотизъм" у голяма част от хората, защото хората подкрепят всякакви мерки за подмомагането на отрасъла."- уточни Първан Симеонов, според когото пандемията, причинена от коронавируса може да бъде червена лампичка за развитието на туризма у нас, като един от най- важните сектори в българската икономика. 

Министър председателят Бойко Борисов обяви, че вече има договорки с правителствата на Турция, Гърция и Сърбия за отпадане на карантината при влизане в тези държави от 1-ви юни. Очаква се отговор и от страна на Румъния, което е още една крачка към възвръщане на туристическите дестинации през това лято. Какво обаче ще изберат българите, родното или чуждото- предстои да разберем скоро.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30