Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декоративни дръвчета - част от озеленяването на Видин

10
Снимка: Радио ВИДИН
345 дръвчета са посадени във Видин след приключване на строителните дейности по централната градска част. От тях 202 са иглолистни и 143 са широколистни. С декоративен цъфтеж са 23.


"Една част от видовете са предвидени да отговарят на критериите за алейни насаждения, тъй като са разположени като такива в пешеходната зона. Задават необходимата защита от прекомерна слънчева светлина, прах, дъжд. Друга част от тях са стандартни, като обикновена бреза, липа, чинар. Има такива с кълбовидна форма, имаме и с пирамидална форма на колоната. Друга част от засадените видове са предвидени като цветни акценти в прилежащите на пешеходните алеи и зелени площи, архитектурните елементи, визирам кръговия обект пред съдебната палата, фонтаните до Общината и пред "Конака". Това са цветни дървета като японската гроздовидна череша, магнолиите, червения конски кестен. Видовете са изцяло съобразени с това да издържат на градски условия и най-вече на нашия микроклимат. Надяваме се гражданите да ги оценяват и да ги пазят", каза Светла Ангелова- началник отдел "Екология, инфраструктура, инженерни мрежи и съоръжения" в Община Видин.

От видовете има такива, които се садят за първи път в площите за обществено ползване във Видин- пълнолистният клен, пирамидалният дъб, кълбовидната каталпа, червен дъб. От останалите преди ремонта специфични видове са магнолиите, японската вишна. От посадените дръвчета всички след зимата са жизнени.

С Иван Попов, който е агроном и познава растителния свят, се срещаме на центъра. Направихме кратка разходка, по време на която разказа за новите дървесни видове. Тръгваме от новия фонтан, наречен "глухарчето".

"Ландшафната архитектура е много обширна тема, идваща от хилядолетия назад. Това е разположението в градската среда. Това, което виждаме, са малки растения, които могат да бъдат и храсти, могат да бъдат и дървета. В ландшафтния дизайн, в озеленяването, има богата палитра от растения. Вече разнообразието е толкова голямо, че може да видим един дървесен вид, който е отработен и създаден да е като почти джудже, с разнообразна структура, с възможност за оформяне на коронките- от пирамидална, вретеновидна, кълбовидна форма, плачеща. Тук е вече тънкият момент на игра с формите, цветовете, за да се постигне една хармония на градската среда."

До фонтана са посадени три растения от един вид под формата на храст. Присадени са върху подложка.

"Да не се предизвика силен растеж, съответно трябва и подложката да е такава, която да не дава", обясни Иван Попов.

Комбинацията на различните видове дървета трябва да се съчетава с околните сгради и растителност.

"Смея да кажа, че една неправилна комбинация се отразява и върху емоционалното състояние на минаващите хора. Това подсъзнателно работи", допълни Иван Попов.

За дръвчетата с кълбовидна коронка, които са от другата страна на Община Видин, агрономът обясни, че са присадени високо, за да се направи желаната корона:

"Ето, надолу е лишено от всякакви разклонения. Присаждането дава възможност на присадката, която е от такъв вид, позволяващ оформяне на една кълбовидна корона или чадъровидна, за да направи сянка."


Дърветата по центъра би трябвало да не потиснат ефекта на каретата с цветя- мини розички и чемшири. Друга част от тях са с вретеновидна форма- облистени още ниско долу.

"Това са някакви видове дъб, по листата гледам, но пак е декоративен. Когато са вретеновидни няма да се получи шпалир, плътна завеса от короните, за да затворят видимостта", каза специалистът.

До сградата на библиотеката пък има още един декоративен дървесен вид- плачеща бреза:

"В миналото знаехме само плачещата върба, ето- това е бреза. Аз съм виждал и ясен в плачеща форма, има и черници такива. В озеленяването има богато разнообразие, невъобразимо."
 
Във Видин досега не е имало такова масово прилагане на декоративни видове в озеленяването:

"Поддържането на ансамбли от растителни видове иска запознат човек. За мен е радостно, че се случва, че във Видин започват да се обгрижват зелените площи. Което не е малко. Добре е, че се гарнира градската ни среда с повече декоративни видове", оптимист е агрономът.

Около сградата на Съдебната палата са посадени чинари, които ще направят по- голяма корона:

"Те са по- дълговечни. В бъдеще се очаква да направят по- големи корони. Като гледам, добре са разположени- отдалечени от която и да е сграда, за да не се наложи след 10-15 години да бъдат орязвани драстично, което се случва."

Иван Попов е минал с групата, която се грижи за дърветата, за да покаже къде и как да се отрежат:

"Аз винаги го казвам, че както при човека и животното, при наличие на рана, е важно да бъде обработена, за да го изживее по- леко растението. То е живо същество, при всяка рана страда цялото дърво."

Пред Съдебната палата има и декоративна вишна. През пролетта ще се любуваме на цветовете, а след това на коронката. В кръговата форма дърветата също са вишни.

"Много е важно как ще се поддържат- трябва грижовно обгрижване на коронката, за да се поддържа в желаната форма", съветва агрономът.

Кога се режат и оформят клоните на дърветата?

"Удачният момент е, когато дървото е в покой. Дърветата са в покой, когато мине листопадът, т.е. есента."

Тази седмица започна засаждането на сезонните цветя в част от карета на центъра. Ще цъфтят тагетиси и юки. Групата по озеленяване работи и в Крайдунавския парк- една от емблемите на Видин.

"Нашите граждани очакват да е цветно, красиво и затова се стараем сезонно да подменяме цветята. Голямо участие в цялостния облик има и парковата роза, участие също имат и формите от чемшири. Започнали сме да пръскаме чемширите. Продължаваме да ги поддържаме. Наблюдаваме ги и в случай, че прераснат, ще ги оформим. Знаете и за молеца по чемширите- наблюдаваме и ако е необходимо ще действаме", заяви Светла Ангелова. 



Как ще се грижи Общината за зелените площи?

"По график сме влезли в кварталите за косене, продължават и дейностите по кастрене в други квартали. Паралелно с тези две дейности продължаваме и с необходимите грижи, свързани с поддържането на зелените площи. Знаете, че от тази година вече имаме специализирано звено към Общината, което се занимава с това. Затова сме доста ефективни. Предстои да си купим и техника в рамките на годината, за да сме максимално коректни към нашите граждани и всичко да е красиво, цветно и поддържано."


През летните месеци от Общината обещаха, че ще се поливат зелените площи.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50