Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прогледнеш духовно

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия".

"Братя и сестри,

когато някой от нас страда от телесен или душевен недъг, склонни сме да мислим, че Бог ни е наказал за голямо прегрешение. Срещнем ли нещастник, мислим, че той носи последиците на лични или наследствени прегрешения. Така мислили и учениците на Господа Иисуса, когато видели пред храма един млад просяк, сляп от рождение. Те запитали Иисуса Христа: "Кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп?" (Йоан. 9:2).

Иисус отговорил: "Нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му... Плюна на земята, направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия. И му рече: иди се умий в къпалнята Силоам. Той отиде, уми се и се върна прогледнал" (Йоан. 9:3-7). Но юдеите не повярвали, че е бил сляп и е прогледнал, докато не повикали родителите му. Те отговорили: "Знаем, че този е нашият син и че се роди сляп; а как сега вижда, не знаем или кой му е отворил очите" (Йоан. 9:20-21). Бояли се, че може да бъдат отлъчени от синагогата, ако признаят силата на Иисуса Христа. Прогледналият обаче твърдо държал за Христа и казал на юдеите: "Открай век не се е чуло някой да е отворил очи на слепороден" (Йоан. 9:32). Ядосани, юдеите го изпъдили вън. След това Христос го намерил. Изцереният Му се поклонил. Спасителят казал: "За съд дойдох Аз на тоя свят, за да виждат невидещите, а видещите да станат слепи... Фарисеите, които бяха с Него... Му рекоха: нима и ние сме слепи? Иисус им рече: да бяхте били слепи, не щяхте да имате грях, но сега казвате, че виждате, затова грехът ви остава" (Йоан. 9:39-41).

Братя и сестри,

Бог не оставя човека само да се наслаждава като животните, за които стомахът и продължението на рода са крайната им цел. И когато му дава блага, и когато го подлага на изпитания, преследва неговото спасение. Едно будно религиозно-нравствено съзнание винаги може да види зад строгостта и тежестта на страданията Божията любов, която не търси само въздаяние на неправдата, но и наказва за нравствено поправяне и възрастване.

Велики и всемогъщи Боже, отвори очите ни да виждаме Твоите дела и да се прекланяме пред Твоя тайнствен промисъл! Амин!"

Ставр.ик Иван Лалов Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - медии, указателни табели, информационни акции, отвсякъде се прогласява посланието "Мийте си ръцете!". В чисто исторически план този хигиенен навик се е утвърдил едва в края на 19 и началото на 20 век. До тогава дори лекарите в европейските болници не са имали грижа да си мият ръцете. Би Би Си разказва изненадваща история. Това е трагичната история на виенския лекар Игнац Земелвайс. Той решил да убеди колегите си, че е редно да си мият ръцете, за да не разнасят зараза. Това засегнало честолюбието им и го изгонили. Малко по-късно истината излязла наяве. С немитите си ръце лекарите от родилното отделение пренасяли бактерията стрептококус пиогенес, причинител на много заболявания, влючително и следродилната треска. Наложило се чистотата на лекарските ръце да се превърне в основен медицински постулат. Как мислите, има ли такъв постулат и за чистотата на човешката душа?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55