Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Родители и деца- за детската градина след принудителната ваканция

2
одз русалка детска градина видин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Със заповед на министъра на здравеопазването, от днес се възстановява работата на детските градини и ясли, при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата.  Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места, като се осигурят условия, които да  гарантират живота и здравето на децата.  

Детските градини във Видин ще приемат деца отново на 1 юни. На входа ще се мери температурата на всяко дете, а родителите ще трябва да подпишат и декларация за съгласие. Учителите ще носят предпазни ръкавици, маски или шлемове. Целият персонал от детските градини и медицинските специалисти ще бъдат тествани за COVID-19, съобщиха пред дни от Община Видин. 

Ще се възползват ли майките от отварянето детски градини и притесняват ли се за здравето на децата си? 

"Нямам такива намерения за момента, защото мога да си позволя да ги гледам. Не работя в момента по стечение на обстоятелствата, когато вече се налижи да започна работа, най-вероятно ще ги пусна. В момента има възможност да ги гледам и нека първо започнат децата на родителите, които нямат тази възможност. Няма притеснения относно коронавируса. .. Не, на този етап няма да я пускам, тъй като разполагам с възможност да си я гледам, безработна съм и смятам, че мога да и доставя удоволствия дори и да си е в къщи.  Не ме е страх, сигурна съм че са се погрижили всичко да е на ниво, за дезинфекция, за всичко, няма никакви притеснения... Да ще ги пусна. Аз се притеснявам, просто няма кой да ни ги гледа вече, много време стана, иначе аз се притеснявам, но мисля, че така ще бъде по-добре за тях, защото седят цял ден затворени. Радвам се, че отвориха и то много. "

Децата споделиха, че искат да се върнат в градините и че им липсват приятелите там:

"На баткото му се ходи, на нея не, те са със различно мнение... Искам на детска градина.  Искам на площадките в градината искам си моите приятели."

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 


Галерия

Вижте още
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10

Има ли разцепление в ГЕРБ Видин

48 от членовете на ГЕРБ във Видин са подали заявления за напускане през последните седмици . Сред тях са предишният кмет на общината Огнян Ценков, Албена Георгиева, която беше областен управител, както и общинският съветник Калин Каменов. Според областния координатор, депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, напусналите са по-малко, защото петима от..

публикувано на 01.06.20 в 17:20

Онлайн курс за млади магьосници започва във Враца

Ще има ли скоро мистър Сенко заместници сред младежите във Враца и къде се крие магията? Това ще се разбере в края на юни, когато ще приключи курсът за магьостици- онлайн-инициатива на Младежкия център във Враца. Курсът ще се води от Маг Теос - Тодор Славов. Поводът е 1 юни - Деня на детето.  През целия месец юни ще бъдат излъчени четири видео урока..

публикувано на 01.06.20 в 16:40