Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 май 2020 година

Снимка: Колаж на Радио Видин

Кметът на Монтана Златко Живков връчи почетни значки на общината по повод 24 май - Денят на българската просвета, култура и славянската писменост. Началникът на регионалното управление на образованието Трайка Трайкова, директорът на кукленият театър "Патилан” Иван Истатков и учителят по физкултура, и треньор по лека атлетика Красимир Рангелов са носители на почетната значка на община Монтана. 12-годишната Магдалена Александрова е със специална стипендия на община Монтана.


Разрешават се колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика, съгласно заповед на здравния министър Кирил Ананиев. От 26 май пък се позволяват индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания също не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика.


От днес детските градини и яслите в страната поетапно възстановяват дейността си. Общините сами вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни, като се съобразят с въведените противоепидемични мерки. Детските градини във Видин ще работят от 1 юни. 


Детските градини и ясли на територията на община Лом ще подновят работа на 26 май 2020 г., съгласно заповед на кмета д-р Георги Гаврилов. Няма да се изисква медицинска бележка, но на входа на детската градина ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверено за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини и ясли. Също така те трябва да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9% за ресторанти и книги. Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 година. Мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност. 


До 30 юни се удължава срокът, в който работодателите могат да кандидатстват по схемата 60/ 40 за изплащане на компенсации за запазване на заетостта. Промените в правителственото постановление по схемата 60/40 предвиждат компенсациите да се изплащат за целия период или за част от периода от 13 март до 30 юни, но за не по-дълъг от три месеца срок.

По данни на РЗИ - Видин, след обработка на получени от Националната референтна лаборатория протоколи, още 36 лица от област Видин, при които е бил потвърден COVID-19, са дали две отрицателни проби

44 нови проби за COVID-19 са били взети от Регионалната здравна инспекция във Враца през изминалите 24 часа. 6 от тях са на контактни лица на заразен лекар, настанен в болницата в Кнежа.

Хранителни продукти като дарение получи Община Видин. Помощта включва хляб, олио, ориз, макарони, пастет, вафли и тестени изделия и е предназначена за нуждаещи се хора от общината в условията на извънредната обстановка, свързана с борбата срещу COVID-19. 

Кампания, насочена към разделното събиране на различните отпадъци в града, стартират Община Враца и общинското предприятие БКС. 

"Ротари клуб"- Берковица дари на болницата в града модерна апаратура на стойност 7680 щатски долара. Тя включва мултифункционален дигитален ехограф, електрическа аспирационна помпа /вакуум аспиратор/ и 2 броя инхалатори и ще бъде използвана от детското отделение. 

Заради ремонтни дейности на кръговите движения, на 28 май ще бъдат затворени улици и участъци по булевард "Панония",  съобщиха от община Видин.

Ден на селото празнува днес второто по големина село в община Мездра - Моравица.

Образователни и културни институции от община Видин ще бъдат наградени в Летния театър на крепостта "Баба Вида". Тържеството за празника е на 24 май от 10.30 часа и ще бъде организирано при спазване на всички противоепидемични изисквания.

С няколко събития на открито във Враца ще отбележат 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, обявиха от Общината.

На 24 май, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост точно в 10:00 часа от сградите на читалищата в Област Видин ще прозвучи химна "Върви, народе възродени", по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

Ученици с изявени дарби и творчески заложби, за постигнати от тях успехи на международно и национално ниво ще получат грамоти от Община Мездра, съобщават от общинската администрация. Инициативата е във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. 
Драматичният и Кукленият театър в Монтана обединяват усилията си и започват "Детски театрални утра". Всяка събота от 11:00 часа ще се играе по едно детско заглавие от репертоара на един от двата театъра. Представленията ще се провеждат на традиционната лятна сцена на Драматичен театър - Монтана в "Английския двор". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30