Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Снимка: Радио ВИДИН

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и повече. Нека си спомним какво се случи у нас в големите търговски вериги, когато българите се втурнаха да се запасяват с огромни количества храна или пък истерията с маските и дезинфектантите в аптеките. Само негативи ли обаче ни докара извънредното положение? Има ли известен положителен ефект върху мисленето на хората и ще станем ли поне малко по- отговорни и по- дисциплинирани, след коронакризата, която все още не е отминала? 

Носенето на предпазни маски не веднъж бе отменяно и след това отново въвеждано като задължение. Много хора гледаха с пренебрежение на случващото се, но като че ли в крайна сметка осъзнаха сериозността на проблема и в един момент всички започнаха да се съобразяват с това. Станахме ли по- дисциплинирани- това попитахме д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин:

"Според това, което наблюдавам сред хората, коронавирусът донесе много негативи за всички нас, както и социалната изолация, липсата на работа, прекалената натовареност на някои ... В същото време, обаче хората като че ли малко се дисциплинираха и вече може да се каже, че сме с една идея по- дисциплинирана нация. Лично аз се изненадах с каква  готовност и колко бързо хората успяваха да се адаптират към новите условия. Още при въвеждането на извънредното положение, след като трябваше да затворят обектите с обществено предназначение, голяма част от тях веднага прекратиха дейността си, което значително облекчи и нашата работа."- обясни д-р Марияна Чавдарова.

Може ли да се промени психиката на един човек по време на пандемия и научихме ли се да забавяме темпото, както и да обръщаме повече внимание на близките си, стоейки си у дома? Това попитахме психолога Анелия Димитрова от Враца.

"Българинът като колективна дисциплина е на доста високо ниво. Не можеш да станеш дисциплиниран за два месеца- това е нещо, което се учи още от семейството. Ние имаме една много хубава черта, която може би е родова и е от историята ни- ние сме изключително адаптивни, а това е най- хубавата черта на личността."- обясни Анелия Димитрова.

Българските училища преминаха на онлайн обучение, след началото но извънредното положение. Как младите хора, обаче приеха предизвикателството и спазваха ли необходимата дисциплина за нормалното протичане на учебните онлайн занятия- това попитахме Милена Ружева, преподавател по английски език в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин:

"Не бих казала, че станахме по- дисциплинирани. Хората, които винаги са били дисциплинирани и са се стремили да спазват закони и правила, продължиха да ги спазват и сега, и то много стриктно. Тези, които винаги са се опитвали да прескачат правилата и да заобикалят законите продължиха да правят това."- каза Милена Ружева.

За учениците въведеното извънредно положение също бе сериозно изпитание и младите хора доста трудно свикнаха с въведеното онлайн обучение. Спазваха ли забраните и противоепидемичните мерки  по време на пандемията- разговаряхме с Петър и Силвия, ученици от 9 клас на видинската ГПЧЕ "Йордан Радичков":

"За някои хора, които са по- дисциплинирани това не трябва да бъде направено и да няма наказания за тях ... Децата на нашата възраст не станаха по- дисциплинирани, защото дори когато трябваше задължително да се носят маски те не го правеха, въпреки санкциите и не се и замисляха как това може да афектира останалите."- разказаха младите хора от Видин.

Някои търговски обекти затвориха врати по време на извънредното положение, но други продължиха да работят при определени изисквания. Цецка Станчева е родом от Видин и работи като продавач- консултант в голям столичен МОЛ. Според нея клиентите станаха по- дисциплинирани и по- предпазливи, пазарувайки в магазините и търговските обекти:

"Явно в един момент българинът установи, че здравето му е по- важно от всичко останало. Моето наблюдение е, че хората масово са с маски, масово дезинфекцират ръцете, няма вече такива тълпи и е много по рядка посещаемостта на места, в които се събират много хора."- каза Цецка Станчева

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13