Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преразглеждане на делото за взрива в Горни Лом иска частен обвинител

| обновено на 28.05.20 в 07:38
Входът на завод "Миджур" в Горни Лом
Снимка: Радио Видин

В Апелативния съд в София на 28 май ще има заседание по делото за взрива във фабриката за боеприпаси в село Горни Лом на 1 октомври 2014 година. Тогава при трагичния инцидент загинаха 15 души. Окръжният съд във Видин оправда четиримата, срещу които бяха повдигнати обвинения, а решението бе обжалвано пред Апелативния съд. 


Насрочено е поредно заседание на съдебния състав, след като двукратно е отлагано, по процедурни въпроси, каза Димитър Димитров, баща на загиналия при взрива Михаил. Той настоява делото да се върне за преразглеждане и да бъде разширен кръгът на лицата, които да бъдат привлечени под отговорност.


"Внесох иск за разширяване на срока, в който не е извършено разследване. В смисъл разследването, оправдателните присъди на подсъдимите са издадени и са постановени във времевия срок от 2008 година до 2010-та, по документация, която се е намира и е предоставена на разследващите. След този период в нашето законодателство влиза Закон за експортния контрол на продукти, свързани с отбрана, изделия и технологии с двойна употреба, в който закон като задължителен акт на Европейската комисия е директива 2009/43, в която  в една точка 11 се казва, че в Европейския съюз трансферът на противопехотни мини е забранен. По-точно е казано, обявява се общ мораториум."


Именно при обезвреждане на противопехотни мини, внесени от Гърция възникна инцидентът в завода в Горни Лом.


"Тези мини, които причиниха смъртта на 15 човека, са внесени против Директивата на Европейския съюз и нашия Закон за  експортния контрол на продукти, свързани с отбрана и изделия и технологии с двойна употреба"- каза Димитър Димитров, който е частен съдебен обвинител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59

Видинската болница е акредитирана да обучава по 16 специалности

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова и добави, че в отделението по неврология вече е постъпил специализант.  "Медицинските специалности, по които сме акредитирани за..

публикувано на 28.03.24 в 09:15
Мирослав Аспарухов (вдясно) е новият председател на читалищното настоятелство в Мездра.

Читалището в Мездра е с ново ръководство

Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра проведе отчетно-изборно събрание.  С решение на досегашното настоятелство шестима дългогодишни негови членове и членове на преброителната комисия, включително и най-дългогодишният председател в историята на културното средище Валентин Вълчев, които са в пенсионна възраст се оттеглиха от ръководството по..

публикувано на 28.03.24 в 08:30

Община Видин подписа 14 договора с национално финансиране

Кметът на Община Видин Цветан Ценков подписа 14 договора с национално финансиране на обща стойност почти 40 милиона лева.  Това стана възможно след като в Закона за държавния бюджет за 2024 г. българското правителство прие Инвестиционна програма за общински проекти за финансиране на проекти, определени като приоритетни. През 2023 година Община Видин..

публикувано на 28.03.24 в 08:30