Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и големите танцови ансамбли с тези условия? 

Джейлян Демирев е хореограф, наскоро изпрати открито писмо до министъра на културата: 

"Писмото го написах, защото се възмутих от това, че другите танци могат да репетират, а народните- не. Силно уважавам другите колеги, но накъде без българския народен танц... На протеста, който организирахме с колеги, постигнахме договорка, и това, че можем да репетираме вече е факт. Спазваме всички предписани мерки да бъдем под 20 човека и да спазваме разстояние... Трудно ще бъде, но си е едно завръщане... След всичко, което се случи, хората идват да играят, за да се разтоварят... Много зали затвориха, защото частните школи нямаха как да плащат наем за тях. Държавата трябва да помисли за това..."- коментира Джейлян Демирев, който е  ръководител на клуб "Северняците" - Плевен и бивш главен художествен ръководител и хореограф  на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" - Плевен.

Съгласно заповедта на министъра, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия /театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други/, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите /читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други/ според квадратурата на помещението, при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.


Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" във Видин възобнови своята работа при спазване на всички мерки. Дори по време на извънредното положение ръководителят на ансамбъла Деян Славчев е разработил два нови танца, при които няма докосване с ръце между участниците.

"Нагласяме се според ситуацията. Работим според заповедта. Всичко се дезинфекцира...Танцьорите репетират отделно мъже и отделно жени, при спазване на разстояние. Музикантите и певиците са отделно... Никакво докосване за ръцете няма, но ако се наложи, ще използваме въженца или кърпички... По времето, когато не работехме, аз разработих два нови танца, в които няма контакт между танцьорите. Сега ги репетираме... Всички от ансамбъла се върнаха с огромно желание за работа. Истински професионалисти са... В почивките не излизат заедно. Пускам ги на групи... Трудно е, но ще се справим... С нетърпение чакаме да дойде време за концерти. Липсва ни публиката..."- казва Деян Славчев.

"Спазваме всички предписания. Такава е ситуацията...Трябва да се прави разлика от танц и хоро. Ние играем танци и няма много хващане за ръцете...", коментира една от опитните танцьорки в ансамбъла Милена Борисова.

Ерик Петров е ръководител на Фолклорна студия "Северняци" и вече събира в залата танцьори за репетиция:

"Започнахме да репетираме. Дезинфекцира се всичко... Ще се справим... Влизаме в ремонтирана зала. По време на извънредното положение я ремонтирахме...", каза Ерик Петров.

Самодейците по читалищата също се завърнаха в залите.

"С хората от временната заетост дезинфекцирахме напълно залата, в която репетираме. Отделно репетират двата ни състава "Лудо младо" и "Шеулени"...Купили сме ленти, за да не се хващат за ръце, когато се наложи... Дано всичко отмине бързо и отново да се хванем за ръце"- казва секретарят на читалище "Развитие" в Антимово, Цеца Христова.


Танцовият състав "Игривите опинки" към читалището в село Аспарухово в община Медковец е с по- малко танцьори, но въпреки това ще спазва изискванията за дистанция:

"Разпоредбите трябва да се спазват. Ние сме само осем в групата и има достатъчно място... Липсваха ни много репетициите...", каза ръководителката Каталина Иванова.


Танцовата група при Народно читалище "Надежда - 1906" - село Раковица също започва репетиции.

"Ние сме свикнали да работим с по- малко хора. Повечето пътуват и за мен не е проблем. Работя с двама- трима и накрая сглобяваме танца... Ловенето за ръце не е задължително. Имаме кърпи и въженца. Коронавируса ни върна в миналото. Някога е било немислимо мъж и жена да се хванат за ръка на хорото. Ловили са се с кърпички- иначе срамота. Ние станахме малко безсрамни и май вирусът ни накара да се замислим... Пълна дезинфекция правим. Хорът репетира отделно и танцьорите отделно..." коментира секретарят на културната институция Радка Целова.
 
Още от коментарите чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00